Kiinalainen pehmopaperijätti Finnpulpin osakkaaksi – Kuopion sellutehtaan suunnittelutyöt alkavat

Finnpulpin suunnitelmat suuren havusellu- ja biotuotetehtaan toteuttamiseksi Kuopioon nytkähtivät maanantaina askeleen eteenpäin.

Finnpulpin Kuopion havusellu- ja biotuotetehtaan havainnekuva. Kuva: Finnpulp

Finnpulp tiedotti iltapäivällä käynnistävänsä tehtaan perussuunnittelun.

Finnpulp kaavailee Kuopion Sorsasaloon 1,4 miljardia euroa maksavaa tuotantolaitosta. Yhtiön mukaan se olisi toteutuessaan maailman suurin vain havupuun käyttöön perustuva biotuotetehdas.

Perussuunnittelu voi alkaa, sillä Finnpulp on laajentanut omistuspohjaansa. Sen yhdeksi omistajaksi on tullut merkittävä kiinalainen pehmopaperivalmistaja Hengan International.

Vastikään kiinalaisyhtiön mukaan tulo varmisti toisenkin miljardiluokan sellutehdasinvestoinnin Suomeen. Kiinalainen metsäyhtiö Shanying osti maaliskuussa Kemijärvelle sellutehdasta puuhaavan Boreal Biorefin osake-enemmistön.

Finnpulpin omistajaksi tullut Hengan International on noteerattu Hongkongin pörssissä. Sillä on viidenneksen osuus Kiinan kasvavista pehmopaperimarkkinoista.

Hengan International on sijoittanut Finnpulpiin 11,7 miljoonaa euroa, mikä oikeuttaa 36,5 prosenttiin osakekannasta. Tulevaisuudessa yhtiöllä on mahdollisuus kasvattaa osuuttaan 49 prosenttiin.

Myös aiemmat omistajat MTK ja Grizzly Hill Capital ovat kasvattaneet Finnpulpin sijoituksiaan. Molemmilla on nyt 11,5 prosentin osuus yhtiöstä.

Investointipäätös viimeistään ensi kesänä

Nyt alkava perussuunnitteluvaihe maksaa noin 15 miljoonaa euroa, ja sen rahoittavat Finnpulpin omistajat. Suunnittelu kestää noin vuoden.

Finnpulpin mukaan nyt aloitettava suunnittelutyö on esivaihe, jonka pohjalta yhtiö tekee mahdollisen lopullisen investointipäätöksen. Se on tarkoitus tehdä viimeistään ensi kesänä. Samalla alkaisivat myös rakennustyöt Sorsasalossa.

Aluehallintovirasto myönsi Finnpulpin tehtaalle ympäristöluvat maaliskuussa 2017. Luvista on tehty valituksia, jotka ovat parhaillaan Vaasan hallinto-oikeuden käsittelyssä. Finnpulp odottaa niihin ratkaisua kesään mennessä. Yhtiön mukaan lainvoimaisen ympäristöluvan saaminen on edellytys uusien vaiheiden toteutumiselle.

Alkuvuodesta korkein hallinto-oikeus vahvisti Sorsasalon asemakaavan.

Sorsasalon tehtaan olisi määrä valmistua vuonna vuonna 2020. Finnpulpin mukaan vuodessa tehdas käyttäisi 6,7 miljoonaa kuutiometriä puuraaka-ainetta ja tuottaisi 1,2 miljoonaa tonnia havusellua. Lisäksi sen olisi tarkoitus tuottaa markkinoille biotuotteita kuten mäntyöljyä ja biosähköä.

Merkittävä työllistävä vaikutus

Rakennusvaiheessa tehtaan arvioidaan tuovan työtä 5 700 henkilötyövuoden verran.

Valmistuessaan uudella tehtaalla työskentelisi 200 ihmistä. Finnpulpin mukaan tehtaan työllistävä vaikutus Pohjois-Savossa olisi 1 500 ja koko maassa yhteensä 3 400 työpaikkaa.

Suomessa on ollut Finnpulpin hankkeen kanssa samaan aikaan vireillä useita suuria metsäteollisuuden hankkeita.

Kiinalainen Kaidi on suunnitellut rakentavansa Kemiin energiapuuta käyttävää biopolttoainejalostamoa. 900 miljoonaa euroa maksavan hankkeen eteneminen on kuitenkin epävarmaa.

Sen sijaan Kemijärven hanke on etenemässä. Boreal Bioref tiedotti maaliskuussa, että Kemijärvelle suunniteltu biojalostamo- ja sellutehdasinvestointi on toteutumassa. Investoinnin rahoitus varmistui, kun kiinalainen metsäyhtiö Shanying ostaa Boreal Biorefin osake-enemmistön.

Kemijärvelle on tulossa lähes miljardin euron investointi. Tehtaan rakennustyöt on tarkoitus aloittaa jo kesällä, ja tehtaan pitäisi valmistua vuonna 2020.

Viime syksynä Äänekoskella vihittiin käyttöön Metsä Groupin uusi suuri sellutehdas.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinalainen pehmopaperijätti Finnpulpin osakkaaksi – Kuopion sellutehtaan suunnittelutyöt alkavat”

Vastaa