Asuntokaupan raju kasvu kuumensi markkinan – uuden kerrostaloneliön keskihinta nousi Helsingissä 7474 euroon, aloituksissa ennätys

Uusien asuntojen rakentamisbuumi näytti saavuttaneen viime syksynä huippunsa pääkaupunkiseudulla, mutta toisin kävi.

Helsingin Konepajan alueelle on noussut runsaasti uusia asuntoja.

Kauppa kiihtyi talven aikana rajusti, mikä nosti asuntojen aloitukset ennätystasolle.

Tiedot käyvät ilmi Rakennuslehden markkinakatsauksesta, joka koskee Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaista. Tiedot on kerännyt STH-Group oy.

Huima määrä asuntojen aloituksia

Viime syksynä uusista asunnoista oli pääkaupunkiseudulla jo ylitarjontaa. Rakentajat olivat käynnistäneet kesän aikana ennätysmäärän asuntoja, mutta samaan aikaan kauppa oli hidastunut. Rakentaminen ei kuitenkaan kääntynyt laskuun, päinvastoin.

Pääkaupunkiseudulla aloitettiin loka–huhtikuussa 4274 gryndiasunnon rakentaminen, mikä on koko 2000-luvun ennätys puolen vuoden aloituksissa. Isoa määrää korostaa se, että yleensä asuntojen rakentaminen hiljenee talvella. Edellinen, viime kesäkaudella syntynyt ennätys rikkoontui 5 prosentilla.

Aloituksen ovat jakautuneet normaalisti kaupunkien kesken. Helsingin hintasäänneltyjen hitasien osuus on tavallista isompi.

Pääkaupunkiseudulla aloitettiin vuodessa 8342 gryndiasunnon rakentaminen. Edellinen huippu ylittyi 30 prosentilla.

Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on 1774 asuntoa. Se on viidennes enemmän kuin vuosi sitten, mutta määrä riittää nykytahdilla vain 2,5 kuukauden aloituksiin.

Uusia kohteita tulee kuitenkin koko ajan lisää ennakkomarkkinointiin.

Kauppa kasvoi rajusti

Huikean aloitusmäärän syy on, että jo ennestään vilkas uusien asuntojen kauppa kääntyi nousukiitoon talven aikana. Lokakuusta kauppojen määrä kasvoi 37 prosenttia.

Tämän vuosituhannen aikaisempi ennätys ylittyi 13 prosenttia.

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa tehtiin puolessa vuodessa kaupat 3333 uudesta asunnosta. Määrä on yli kaksinkertainen (+113 %) verrattuna 10 vuoden keskiarvotasoon.

Eniten kauppa kasvoi Helsingissä (+51 %), mutta myös Vantaalla (+39 %) ja Espoossa (+25 %) tahti on ollut hurjaa.

Uusien asuntojen osuus koko asuntokaupassa on sekin noussut 2000-luvun ennätystasolle. Enemmän kuin joka neljäs kauppa (29 %) tehdään uudesta asunnosta.

Isot yhteislainat buumin takana

Ylikuumenemista selittää se, että asuntosijoittamisesta on tullut muoti-ilmiö. Sijoittajat suosivat uusia asuntoja, koska niihin rahoituksen järjestäminen on paljon helpompaa kuin käytettyihin asuntoihin.

Uuden asunnon kauppa onnistuu muutamalla kymppitonnilla, jos asunnossa on esimerkiksi 70 prosentin tai jopa suurempi yhtiölaina ja tontti on saatettu myydä rahastolle.

Ostopäätöstä madalletaan yhtiölainojen lyhennysvapailla, jolloin ensimmäisten vuosien rahoitusvastike on hyvin pieni.

Käytetyssä asunnossa ei puolestaan ole välttämättä lainkaan yhtiölainaa, joten ostajan on neuvoteltava pankin kanssa satojentuhansien eurojen lainasta.

Asunnon hintakin on käytetyssä asunnossa paljaana näkyvissä, kun se uudessa asunnossa voi olla vaikeammin hahmotettavissa.

Kärjistäen nyt ostetaan kalliita uusia asuntoja, kun ostokyky ei riitä edullisempiin käytettyihin asuntoihin.

Sijoittajien osuus pääkaupunkiseudun asuntokaupoista on suurin Vantaalla. Asuntonsa omaan käyttöön ostavat ovat siellä vähemmistönä.

Helsingissä asuntosijoittajien osuus kaupoista on puolestaan kaikkein pienin.

Myös kuluttajakauppa on pääkaupunkiseudulla vilkasta.

Myynnissä on ennätyspaljon uusia asuntoja

Pääkaupunkiseudulla on myynnissä ennätysmäisen paljon uusia asuntoja (4620 asuntoa). Kymmenen vuoden keskiarvotaso ylittyy lähes 2000 asunnolla.

Uusien asuntojen tarjonta on lisääntynyt lokakuusta 8 prosentilla, ja vuodessa 62 prosentilla.

Myymättömiä valmiita uusia asuntoja on hyvin vähän. Varasto kutistui edelleen lokakuusta. Myymättä on vain 328 valmista uutta asuntoa.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntälukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen kuuden kuukauden kaupantekovauhdilla.

Rakennusbuumista huolimatta uusista asunnoista on lievää alitarjontaa. Myytävää riittää nyt 8,3 kuukaudeksi, kun lukema oli lokakuussa 10,5 kuukautta.

Myyntivarasto on 3,4 kuukautta alle kymmenen vuoden keskiarvotason.

Kerrostaloneliön keskihinta nousi yli 5000 euron Vantaalla

Kuuma markkinatilanne on nostanut uusien asuntojen hintoja. Myynnissä olevat asunnot kallistuivat pääkaupunkiseudulla 4,2 prosenttia lokakuusta ja 6,0 prosenttia vuodessa.

Todellisuudessa nousuprosentit ovat vieläkin suurempia, sillä keskiarvoa pudottaa tavallista suurempi hintasäännellyn hitasin osuus tarjonnassa.

Helsingissä sääntelemättömien uusien asuntojen hinnat nousivat 14 prosenttia vuodessa. Asuntoja on rakennettu hyville paikoille.

Espoo–Kauniainen-alueella keskihinta putosi 2,1 prosenttia, mitä selittää asuntojen rakentaminen aikaisempaa edullisemmille paikoille. Vertailukelpoiset asunnot ovat kallistuneet.

Vantaan asuntojen hinta nousi 2,9 prosenttia vuodessa. Asuntohintojen ero eri alueiden välillä on Vantaalla pienempi kuin naapurikaupungeissa.

Helsingissä sääntelemätön uusi asunto maksaa keskimäärin 7257 euroa neliöltä.

Espoo–Kauniainen-alueella asuntoneliöstä pyydetään 5325 euroa ja Vantaalla 4801 euroa.

Sääntelemätön kerrostaloneliö maksaa Helsingissä keskimäärin 7474 euroa neliöltä.

Vantaalla uuden kerrostaloneliön keskihinta puhkaisi ensimmäisen kerran 5000 euron rajan (5005 euroa).

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntokaupan raju kasvu kuumensi markkinan – uuden kerrostaloneliön keskihinta nousi Helsingissä 7474 euroon, aloituksissa ennätys”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat