Asuntoministeri Kimmo Tiilikainen kannattaa Pohjoismaiden välistä yhteistyötä rakentamisen standardisoinnissa ja puurakentamisen edistämisessä.

Pohjoismaiden ministerit lisäävät standardiyhteistyötä rakennuskustannusten alentamiseksi

Pohjoismaiden rakennusmääräysten ja -standardien yhtenäistämisellä voidaan alentaa rakennuskustannuksia, arvioivat pohjoismaiden asuntoministerit yhteisessä kannanostossaan.

Kirjoittaja(t)

Tämä oli Suomen, Ruotsin, Norjan ja Islannin asuntoministerien lähtökohtana, kun he päättivät tiistaina Pohjoismaiden viranomaisten välisen yhtenäistämistyön vahvistamisesta, alaan liittyvän tutkimuksen käynnistämisestä ja rakennusalan pohjoismaisten verkostojen vahvistamisesta.

Ruotsissa tarvitaan maan asuntoviraston arvion mukaan noin 600 000 uutta asuntoa vuosina 2016–2025. Ministerit näkevät, että Pohjoismaissa on yhä isoja esteitä, jotka rajoittavat rakentamismahdollisuuksia rajojen  yli.  Kansallisten rakennusmääräysten eroista johtuvat uudisrakentamisen lisäkustannukset ovat vuosittain 40–60 miljoonaa euroa pelkästään Ruotsissa.

”Pohjoismaiden rakennusalan tulee olla maailman integroitunein. Haluamme helpottaa Pohjoismaissa toimivien yritysten mahdollisuuksia rakentaa rajojen yli tavoitteena tehdä rakentamisesta parempaa ja edullisempaa kaikkialla Pohjoismaissa”, sanoi Ruotsin asunto- ja digitalisaatioministeri Peter Eriksson, joka isännöi asuntoministerien Tukholmassa pidettyä kokousta.

Asuntoministerit kehottavat julkilausumassaan Pohjoismaiden ministerineuvostoa selvittämään yhtenäistämisprosessin keinoja.

Julkilausuma liittyy Pohjoismaiden pääministereiden visioon Pohjoismaista maailman integroituneimpana alueena. ”Se myös tukee Rajaesteneuvostossa jo meneillään olevaa työtä, johon sisältyy muun muassa tavoite verotuksen sujuvuudesta ja rajojen yli toimivista ammattipätevyyksistä”, sanoi ministerineuvoston pääsihteeri Dagfinn Høybråten, joka esittelee kesäkuussa pohjoismaisille yhteistyöministereille suunnitelman Pohjoismaiden välisen liikkuvuuden lisäämiseksi.

Pohjoismaiden ministerit näkevät mahdollisuuden tehdä pitkällä aikavälillä yhteistyötä rakennusten hiilidioksidipäästöjen alentamiseksi koko elinkaaren aikana rakennusurakan materiaalivalinnoista käyttö- ja ylläpitovaiheeseen. Kestävien materiaalien, kuten puun, entistä suurempi käyttö on myös osa ympäristötavoitteiden mukaista rakentamista ja kilpailukyvyn vahvistamista.

Ministeri  Kimmo Tiilikainen esitti kokouksessa, että Pohjoismaat selvittävät mahdollisuudet rakennusten elinkaarilaskennan ja sitä tukevien digitaalisten ratkaisujen yhdenmukaistamiseen. Lisäksi hän ehdotti, että Pohjoismailla olisi käytössä yhteinen määritelmä hiilineutraaleille rakennuksille ja malli rakennusten hiilivarastojen laskentaan.

”Suomi suunnittelee rakennusten päästörajoja 2020-luvulle ja toivon, että tätä järjestelmää voidaan kehittää yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa.”

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Pohjoismaiden ministerit lisäävät standardiyhteistyötä rakennuskustannusten alentamiseksi”

  1. Jaa, tarkoittaako tämä sitten että Suomessa nostetaan varmuuskertoimia yleiseurooppalaiselle tavoitetasolle ja sitä kautta nostetaan rakentamisen hintaa entisestään?

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi