TEM: Valtio ottamassa aktiivista roolia kaivos- ja akkuklusterin kehittämisessä

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa, että valtio keskittää kaivostoimialaan liittyvät sijoituksensa uuteen omistus- ja kehitysyhtiöön, työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessaan.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa, että valtio keskittää kaivostoimialaan liittyvät sijoituksensa uuteen omistus- ja kehitysyhtiöön, työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessaan.

Uusi yhtiö muodostuu Terrafame Groupista, joka vaihtaa nimensä Suomen Malmijalostus oy:ksi.

Ministeriön mukaan järjestelyn myötä omistuksia ohjataan ja kehitetään pitkäjänteisesti strategisena kokonaisuutena. Alaan liittyvä osaaminen saadaan koottua yhteen paikkaan. Järjestely mahdollistaa myös sen, että valtio ottaa aiempaa aktiivisemman roolin Suomen kaivos- ja akkuklusterin kehittämisessä.

”Akkutoimiala voi tuoda Suomelle tuntuvaa menestystä. Meillä on useita menestyviä alan toimijoita ja merkittävää osaamista, joiden pohjalle on mahdollista rakentaa kaivos- ja akkuklusteri”, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo tiedotteessa.

Akuissa käytettäviä raaka-aineita ovat muun muassa nikkeli, koboltti, mangaani ja litium. Valtion omistuksia raaka-aineita tuottavissa kaivosalan yhtiöissä aiotaan jatkossa kehittää strategisena kokonaisuutena.

”Akkujen raaka-aineita löytyy meiltä Suomesta ja tavoitteenamme tulee olla, että raaka-aineet ja komponentit myös jalostetaan Suomessa mahdollisimman pitkälle. Korkea jalostusaste tuo lisää työpaikkoja, verotuloja ja vientieuroja”, Lintilä sanoo.

Sijoitusohjelma uudelle yhtiölle

Suomen Malmijalostus vastaa valtion kaivos- ja akkutoimialan omistuksista ja kehittämisestä sekä ministeriön mukaan edistää laajemminkin suomalaisen akkuklusterin kehittämistä.

Suomen Malmijalostus jatkaa entisen Terrafame Groupin aiemman roolin mukaisesti Terrafame oy:n emoyhtiönä. Muutos ei vaikuta Terrafamen toimintaan tai omistuksiin.

Suomen Teollisuussijoituksen aiemmin hallinnoima kaivossijoitusohjelma siirretään järjestelyssä uudelle yhtiölle.

Ministeriön mukaan järjestely ei lisää valtion menoja. Tesille aiemmin valtion talousarviossa myönnettyjä sekä kaivossijoitusohjelman edelleen käyttämättömiä määrärahoja on tarkoitus siirtää yhteensä 46 miljoonaa euroa uudelle yhtiölle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “TEM: Valtio ottamassa aktiivista roolia kaivos- ja akkuklusterin kehittämisessä”

Vastaa