Työturvallisuudessa ei ole salaisuuksia – nyt sai vapaasti kopioida kilpailijoiden parhaat oivallukset korkeasta rakentamisesta

Korkean rakentamisen työturvallisuus Redin yli satametrisessä Majakassa kiinnosti monia. Yllätyksen toi pieni esine, joka tappaa eniten maailmalla korkeita rakennuksia rakennettaessa.

Korkealla rakentamisen turvallisuus oli yksi työturvallisuusviikon painopisteistä.

Lakot loppuivat sopivasti ennen rakennusalan yhteistä työturvallisuusviikkoa. Työturvallisuus on aihe, jossa yritykset mielellään tekevät yhteistyötä. Laptilaiset esimerkiksi kävivät Helsingissä SRV:n Redin asuintorni Majakan työmaalla hakemassa turvallisuusoppia korkeaan rakentamiseen. Myös tornirakentamisen logistiikan hallinta kiinnosti heitä.

Majakka tulee 134 metrin korkeudellaan olemaan valmistuttuaan Suomen korkein asuinrakennus. Siihen tulee 35 kerrosta.

Korkeus moninkertaistaa riskejä, sanoo SRV:n turvallisuuspäällikkö Jari Korpisaari. Suomessa on korkean rakentamisen buumi, mutta kovin paljon kokemusta siitä ei vielä ole juuri kenelläkään, jos mennään yli sadan metrin korkeuksiin.

Korkealta kaikki tulee alas lujaa

Korkeassa talossa raskaat nostot edellyttävät kulkuväylien sulkemisia, sillä ihmisten yli niitä ei voi tehdä. Yleensä ne tehdään yöllä, sillä jos tonnien painoiset tavarat putoavat sadan metrin korkeudelta, niin mitkään suojaukset eivät riitä.

Pienestäkin putoavasta tavarasta voi noissa korkeuksissa tulla tappava, mistä kertoo se, että maailmalla eniten kuolemia on tornitalojen rakentamisessa aiheuttanut Korpisaaren mukaan putoava mittanauha.

Majakan työmaalla latvialaiset työmiehet ovat tehneet julkisivujen alumiiniprofiilien asennuksia iltaisin torninosturilla.  Muun muassa heitä varten tornissa on useita väliaikaisia ulokkeita eli haalaustasoja.

Niin julkisivuasentajien kuin muidenkin työmiesten kohdalla jopa työvaatteiden siisteydellä on väliä, jotta nosturikuski näkisi heidät. Kovassa sumussa sekään ei auta. Meren rannalla ja tornitalon korkeuksissa siihenkin joudutaan usein varautumaan samoin kuin kovaan tuuleen, joka voi estää kokonaan nostot.

Ahtaalla tontilla haasteena on myös viereisen työmaan paljon matalammalla työskentelevät nosturit. Yksi läheltä piti tilanne on Korpisaaren mukaan jo sattunut, kun nostureiden vaijerit olivat mennä toistensa lomaan.

Työturvallisuusviikon aikana SRV:n Majakan tornitalotyömaa Helsingin Kalasatamassa oli avoin muiden rakennusliikkeiden vieraille.

Paloturvallisuus on ykkösasioita

Paloturvallisuus korostuu korkeassa rakentamisessa.Majakassa sekä kaksi porrasta että tavarahissi on osastoitu pelastusteiksi tulipalon varalta.

Työpäällikkö Jyrki Kanto SRV:stä kehottaa tekemään heti pelastuslaitoksen kanssa yhteistyötä paloturvallisuuden varmistamiseksi. Helsingin Pelastuslaitoksen ohjeistus yli 12 kerroksille taloille on, että läsnäolotiedot tornissa olevista henkiöistä on oltava reaaliaikaiset ja palokuormat kerroksissa on minimoitava.

Paloturvallisuus korostuu korkeassa rakentamisessa. SRV on tehnyt paloviranomaisten kanssa yhteistyötä alusta saakka.

Tornissa olevista työntekijöistä pidetään jatkuvasti kirjaa kypärään kiinnitetyn tagin avulla, jotta palon sattuessa kokoontumispaikalla nähdään puuttuuko ketään.

Korpisaaren mukaan jatkossa ei välttämättä riitä, että tiedetään kuinka monta henkeä tornissa työskentelee, vaan on tiedettävä myös kuinka monta heitä on esimerkiksi ylimmissä kerroksissa.

Kerros on raudoituksen aikana suojattu joka puolelta aidalla, jotta mitään ei pääsisi putoamaan alas.

Tavaroita ei saa tippua alas

Tornirakennuksissa haasteena on myös kova tuuli, joka voi heitellä irtonaisia tavaroita alas. Tavaroiden putoamisen estämiseksi Majakassa on käytetty Vepen verkkokaiteita. Kokonaista verkkoa ei sen suuren tuulipinta-alan vuoksi olisi Korpisaaren mukaan ollut järkevä käyttää. ”Mieluummin pidämme työmaan ehdottoma siistinä kuin laitamme verkot.”

Valuporukan kerrosten ympärillä on korkea ”lauta-aita” suojaamassa putoamisilta.

Ihmisten ja tavaroiden putoaminen on paloturvallisuuden ohella tornirakentamisen suurin riskitekijä.

Majakkaan ei ole nostettu runkotöiden aikana sisävaiheen rakennusmateriaaleja, koska ne pitäisi pultata lattiaan kiinni tuulen varalta. Lisäksi ne pitäisi suojata sateelta, sillä vaippa on auki viisi kuukautta. Syynä tähän on se, että julkisivutyöt sujuvat niin paljon runkotyötä nopeammin, että niitä ei ole Jyrki Kannon mukaaan järkevää aloittaa liian aikaisin.

Runkoa nousee kerros kahdessa viikossa. Kuva on otettu 23. kerroksesta, jossa tehdään lattian raudoitustöitä.

Roskia ei saa olla yhtään, koska tuuli voi tarttua niihin tai joku voi vahingossa potkaista ne alas. Sama koskee irtonaisia muttereita ja muuta pientavaraa. Korkeasta tornista ilmaan lähtevät tavarat voivat leijailla hyvinkin kauaksi. Asia nousee entistä tärkeämmäksi syksyllä, kun Redin kauppakeskus avaa toimintansa.

Kerroksissa ei saa olla rakennusmateriaaleja tai roskia, joihin tuuli voisi tarttua.

Syksyllä käynnistyvässä seuraavassa tornissa Kannon tavoitteena on, että työmiesten nyt vapaasti roikkuvat käsityökalutkin ja taskusta mahdollisesti putoavat mutterit ja ruuvit saadaan jotenkin sidottua kiinni. Hän ei usko tässä asiassa sanktioihin vaan siihen, että työntekijät saadaan järkipuheella ymmärtämään asian tärkeys.

Korpisaari on käynyt hakemassa maailmalta innovaatioita, joiden avulla käsityökalujen ja muttereiden putoamiset voidaan estää. Egodynen ratkaisussa mittanauha on liivissä kiinni eikä sitä tarvitse irrottaa mittauksen ajaksi. Työkaluille puolestaan on niiden painon mukaiset narut ja köydet. Muttereita varten on pussi, josta mutterit eivät tipu, vaikka pussi olisi väärin päin.

Myös käyttöturvallisuus mietittävä ajoissa

Korkean rakennuksen turvallisuusvaatimukset koskevat myös käyttöönottovaihetta. Monta asiaa on Korpisaaren mukaan mietittävä etukäteen huolella. Yksi niistä on ikkunoiden pesu ja toinen ikkunoiden vaihto.  Valitsemalla mahdollisimman hyvät lasit voidaan vähentää turhia lasien vaihtoja.

Huoltotehtävien varalta on mietittävä montako huoltokelkkaa tarvitaan ja miten ne saadaan toimimaan tuulessa ja pakkasessa. ”Entä miten pelastetaan huoltomiehet, jos kelkka jääkin jumiin?”, Korpisaari pohtii.

Käyttövaiheessa korostuu edelleen tornitalon paloturvallisuus. Majakassa uutta on se, että hissit ovat paloturvallisia eli niitä voi käyttää palon aikana.

Kohtuullinen työturvallisuus

Majakassa TR-mittausten keskimääräinen lukema on ollut noin 90, mikä on runkotyövaiheessa ihan kohtuullinen. Putoamissuojaus otetaan mittauksessa huomioon kaksinkertaisella painolla. Sen suhteen ei työmaalla ole ollutkaan huomautettavaa eikä merkittäviä läheltä piti tilanteita ole ollut. Sen suhteen on pitänyt olla kuitenkin tarkkana, ettei kukaan edes vahingossa pääse potkaisemaan tai pudottamaan mitään alas.

Ainoat tapaturmat ovat olleet lieviä eli yksi viilto puukolla sormeen ja sormuksen jääminen kiini muottiin.

Iso perehdytysurakka monella kielellä

Redin työmaalla on tällä hetkellä lähes maksimäärä eli noin 1100 henkeä töissä. Heidän perehdyttämisensä on ollut iso joka-aamuinen urakka, jota tehdään useilla kielillä ja tarvittaessa esimerkiksi puolalaisten kohdalla myös tulkin avustuksella.

SRV:llä on oma sähköinen perehdytys, josta saadaan osallistujien perustiedot. Kuvassa henkilökohtainen työmaaperehdytys venäjän kielellä.

SRV ja YIT eivät ole mukana Rakennusteollisuuden ePerehdytyksessä vaan heillä on omat järjestelmänsä, jonka kautta he saavat perehdytettävien perustiedot ilman, että aikaa menee hukkaan tietoja naputeltaessa.

Perehdytykseen tarvittaisiin työmaahenkilöstön mukaan vielä lisää rationalisointia, sillä valtava määrä työtunteja menee hukkaan turhassa penkillä istumisessa. Esimerkiksi Havatorin tornikuski joutuu käymään viikon aikana perehdytyksen lähes jokaisena päivänä eri työmailla liikkuessaan.

Redin työmaa on täysin suljettu eli sisään pääsee portista vain kulkuluvalla. Periaatteessa samalla kertyy tieto kunkin työntekijän tunneista työmaalla. Voi olla, että ensi vuonna tuo tieto menee verottajankin hyödynnettäväksi.

Työturvallisuusviikolla monen vuoden perinne

Ensimmäisen kerran yhteistä työturvallisuusviikkoa vietettiin 2014. Skanska oli sitä ennen tehnyt omassa konsernissaan työturvallisuusviikosta perinteen.

Helsingin pääseminaari Viisaat kypärät yhteen pidettiin 15.5. Suurimpana murheena oli alkuvuoden synkkä kehitys kuolemantapausten osalta.

Viikon tapahtumat, myös alueelliset, löytyy tästä.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Työturvallisuudessa ei ole salaisuuksia – nyt sai vapaasti kopioida kilpailijoiden parhaat oivallukset korkeasta rakentamisesta”

Vastaa