Kokeile kuukausi maksutta

OP ei ryhdy ainakaan vielä rajoittamaan sijoittajien määrää taloyhtiöissä lainotuksen ehtona

OP on taloyhtiölainoissa eri linjoilla Nordean kanssa.

Harri Nummelan mukaan kotitalousien kannattaa tehdä huolellinen analyysi siitä, mikä vaikutus taloyhtiön omistusrakenteella, tontin omistuksella ja yhtiön rahoituksella on henkiöiden talouteen.

OP ei ryhdy ainakaan vielä rajoittamaan sijoittajien määrää asunto-osakeyhtiössä lainoituksen ehtona.

”Tietysti olemme kiinnittäneet huomiota taloyhtiöiden velkamäärän nopeaan kasvuun, mutta emme ole tehneet erityistä linjausta luototuksen kiristämisestä. Seuraamme kuitenkin huolella tilanteen kehittymistä”, OP ryhmän johtokunnan jäsen Harri Nummela sanoo.

Nordea on rajoittanut sijoittajien osuutta taloyhtiöissä. Taloyhtiöille annettavissa lainatarjouksissa on nyt ehtona, että vähintään 70 prosentissa yhtiön asunnoista asuu asunnon omistaja. Sijoittajien suuri osuus nostaa lainarahan hintaa.

Nordea tavoittelee yhtiölainaosuuden painamista 50 prosenttiin.

”Olemme koko ajan hyvin hereillä”

OP:n Nummela korostaa, että rahoituspäätöksen tekeminen on kokonaisvaltainen prosessi. Siinä myös taloyhtiön omistusrakenne ja sijoittajien määrä vaikuttavat rahoitusehtoihin.

”Mutta meillä ei ole kategorisia sääntöjä luototuksen myöntämisessä. Teemme päätöksiä mahdollisimman monen näkökulman perusteella”, Nummela sanoo.

”Seuraamme hyvin tarkkaan rahoitusmarkkinaa muutenkin kuin taloyhtiöiden osalta. Olemme koko ajan hyvin hereillä. Rahoitushankkeet ovat tänä päivänä hyvin erilasia. Hankkeiden vaikutuksia kotitalouksien omaan talouteen on tarkasteltava hyvin kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi kohteen sijainti on otettava huomioon”, hän sanoo.

”Korostamme kotitalouksille, että niiden pitäisi tehdä huolellinen analyysi maksukykyyn vaikuttavista tekijöistä, esimerkiksi mikä vaikutus taloyhtiön omistusrakenteella, tontin omistuksella ja yhtiön rahoituksella on henkiöiden talouteen”, Nummela sanoo.

OP rahoittaa taloyhtiöitä 50-70 prosentin lainoituksella.

Nummela ei lähde ennakoimaan tulevaisuutta.

”Jos teemme uusia linjauksia, kerromme sitten niistä. Seuraamme luottopolitiikan näkökulmasta koko rahoitusmarkkinan tapahtumia”, Nummela sanoo.

Hän vakuuttaa, että riskien hallinta toimii niin taloyhtiöiden kuin muidenkin luottoasiakkaiden osalta.

Lyhennysvapaatkin sallitaan

Uusissa asunto-osakeyhtiöissä on yleistä, että taloyhtiölainoja ei lyhennetä ensimmäisinä vuosina.

”OP:ssa pääsääntö on, että pysymme enintään 2-3 vuoden mittaisissa lyhennysvapaissa. Toki yksittäistapauksissa tästä voidaan poiketa”, Nummela sanoo.

Hän toteaa, että kotitalouksien velkaantumista arvioitaessa pitäisi ottaa huomioon myös niiden varallisuuden kasvu. Kokonaisuutena suomalaisten velkaantuminen on hänen mukaansa pohjoismaisittain matalla tasolla.

Nummela ei lähde neuvomaan, pitäisikö eduskunnan tai finanssivalvonnan rajoittaa taloyhtiölainojen kehitystä. Hän sanoo luottavansa alan toimijoiden kykyyn toimia vastuullisesti riippumatta siitä, onko sääntelyä vai ei.

Taloyhtiölainojen osuus on alle 10 prosenttia OP:n luottokannasta.

Nummelan mukaan OP on markkinajohtaja kotitalouksien asuntoluototuksessa 40 prosentin osuudellaan. Asunto-osakeyhtiöiden lainoituksessa markkinaosuus on 25-26 prosenttia.

OP on myös merkittävä toimija asuntorahastojen ja tonttirahastojen ylläpitäjänä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “OP ei ryhdy ainakaan vielä rajoittamaan sijoittajien määrää taloyhtiöissä lainotuksen ehtona”

  1. Loistavaa; kotimainen pankki ei ole onneksi Reittarien armoilla – vaan pystyy Itsenäisiin päätöksiin ! Ikävä seurata kun Kansainvälinen Reittari ohjaa voimakkaasti joidenkin liiketoimintaa – vai olisiko Ydinvakavaraisuus joka ohjaa päätöksentekoa. Kilpailukyky Ratkaisee pitkässä juoksussa – vain tulosta tekevä Pankki pärjää Ydinvakavaraisuuskilpailussa.

  2. OP on tehnyt useampana vuonna peräkkäin noin miljardin euron tuloksen ennen veroja, mikä on vahvistanut sen tasetta vuosi vuodelta. Osuuspankilla on puskuria ottaa vastaan huomattavasti enemmän luottoriskejä kuin monella muulla pankilla. CET1-vakavaraisuus sillä on jopa hieman yli 20 %. Osuuskuntamuotoisena pankkina OP:n lähtökohta ja tavoitteet ovat muutenkin ehkä joiltain osin erilaisia kuin osakeyhtiömuotoisilla pankeilla.

  3. ”kotitalousien kannattaa tehdä huolellinen analyysi siitä, mikä vaikutus taloyhtiön omistusrakenteella, tontin omistuksella ja yhtiön rahoituksella on henkiöiden talouteen”
    öö , siis mitä. En ole käynyt kauppakorkeata ? Tarkoittaako että minun on mahdollista tulla huijatuksi , jos haluan vain ostaa perheelleni asunnon turvallisesti.

  4. Tämmöiset lainamäärät nostavat korkoprosentin kolminkertaiseksi yhtiölainan osalta. Samoin tontin osalta. Kun rahastot kaatuu, joutuvat muut osakkaat maksumiehiksi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat