Kokeile kuukausi maksutta

7-kerroksisen talon asukkaat ovat könynneet kuukauden ilman hissiä Helsingin Vuosaaressa – Mikä uusien hissien korjauksessa kestää?

Laki määrää, että hissi pitää korjata  ”riittävän nopeasti”, muttei määrittele remontille tarkkaa aikaa.

Lucky-koira ja isäntä Leonid Simanovskiy kipuavat portaat ylös viidenteen kerrokseen monta kertaa päivässä. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Lucky-koira asettelee tassut tarkkaan, kun se nousee kierreportaita kotitalossaan. Sen isäntä Leonid Simanovskiy tulee perässä ja ottaa kädellä tukea kaiteesta.

”Epämukavalta tuntuu. Ei ole kiva nousta portaita monta kertaa päivässä. On ollut niin kuumakin”, Simanovskiy sanoo.

Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan Maustetehtaankatu 3A -kerrostalon hissi meni rikki 9. heinäkuuta. Siitä lähtien talon asukkaat ovat puuskuttaneet portaat ylös aina seitsemänteen kerrokseen asti. Leonid Simanovskiy on päässyt vähän vähemmällä, sillä hän asuu viidennessä kerroksessa.

Helpotusta portaiden kiipeämiseen tuovat lepotuolit. Hissejä huoltava Kone Hissit on tuonut ne kerrostasanteille, jotta asukkaat voivat levätä niillä portaiden nousun lomassa.

Simanovskiy on jaksanut vielä kulkea portaat ylös istumatta tuoleilla. Hän sovittaa kauppareissut niin, että joku perheen kolmesta pojasta tulee kotiin samaan aikaan. Pojat kantavat painavat ruokakassit.

Myös naapurissa asuva 79-vuotias nainen on kärsinyt portaiden kapuamisesta helteellä.

”Yleensä hissit saadaan korjattua muutamassa tunnissa”

Hissien valmistaja on saksalainen Thyssenkrupp. Kone Hissit osti vuonna 2016 sen suomalaisen tytäryhtiön, joka vastasi hissien kunnossapidosta. Hissistä on rikki nostomoottori, joka nostaa hissikorin ylempiin kerroksiin, kertoo isännöitsijä Tero Alajääski Vuo-Kiinteistöpalveluista.

Kone Hisseistä kerrotaan, että uusi koneisto on tilattu alkuperäiseltä valmistajalta. Se asennetaan viikolla 33.

Helpotusta portaiden kiipeämiseen tuovat lepotuolit.

Isännöitsijä Alajääski sanoo, että hissit kestävät yleensä hyvin verrattuna siihen, miten paljon niitä käytetään. Näin pitkää käyttökatkosta hänen kohteissaan ei ole ennen ollut. Alajääski on työskennellyt isännöitsijänä kuusi vuotta.

”Yleensä hissit saadaan korjattua muutamassa tunnissa tai vuorokaudessa.”

Laki edellyttää riittävän nopeaa korjaamista

Suomessa on 60 000 hissiä. Niistä puolet on käytössä pääkaupunkiseudulla. Vastuu hissien korjaamisesta ja kunnossapidosta kuuluu hissin haltijalle eli tässä tapauksessa taloyhtiölle.

Hissiturvallisuuslain mukaan hississä havaitut viat ja puutteet pitää korjata ”riittävän nopeasti”. Suomen hissiyhdistyksen asiamies Veli-Pekka Vitikka sanoo, ettei missään ole määritelty tarkkaa aikarajaa hissin korjaamiselle.

Korjaamiseen kuluva aika on yleensä kiinni varaosien saatavuudesta. Vitikka pitää yleisesti viittä viikkoa pitkänä aikana, muttei ota kantaa juuri Vuosaaren tapaukseen.

Varaosien tulo voi kestää

Maustetehtaankadun taloyhtiön hissi on reistaillut ennenkin, naapurit paljastavat. Heti kun talo valmistui 2006, yksi asukas jäi tunniksi jumiin hissiin. Myös Leonid Simanovskiy muistaa monta hissiremonttia.

”Siinä on ollut vikaa 10–15 kertaa reilun kym­menen vuoden aikana. Yleensä hissi on ollut poissa käytöstä muutaman tunnin tai vuorokauden.”

Asukkaat epäilevät, että hissin hankinnassa on mennyt jotakin pieleen.

”Olen jutellut tuttujen kanssa, jotka asuvat lähistöllä. Tällaista ei ole ollut missään muualla”, Simanovskiy sanoo.

Hissiturvallisuuslain mukaan hississä havaitut viat ja puutteet pitää korjata ”riittävän nopeasti”.

Vanhoja hissejä oli helpompi korjata kuin nykyisiä uusia hissejä, sanoo hissiturvallisuuteen perehtynyt johtava asiantuntija Antti Savola turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista. Nykyhisseissä on paljon elektroniikkaa. Jos jotakin menee rikki, se vaatii usein uuden osan tilaamista.

”Se voi kestää kauan, varsinkin kun osat voidaan joutua tilaamaan ulkomailta. Voi olla, että yksi osa tulee Euroopasta ja toinen vaikka Japanista”, Savola kertoo.

”Toisinaan hissejä ostetaan eksoottisemmista maista”

Hissimalleja on paljon, eikä huoltoyhtiöllä ehkä ole kaikkiin varaosia valmiina. Myös joidenkin uusien mallien varaosia voi olla vaikea saada. Hissit tehdään nykyään myös kevyemmistä materiaaleista. Uuden hissin käyttöikä on tällä hetkellä noin 20 vuotta.

Suomessa ei juuri käytetä halpahissejä, Savola vakuuttaa.

”Toisinaan hissejä ostetaan eksoottisemmista maista. Kokemukset niistä eivät ole aina olleet rohkaisevia.”

Savolan mukaan hankinnat ovatkin jääneet yksittäisiksi kehnojen kokemusten vuoksi. Suomessa käytetään yleensä laadukkaita hissejä.

Hissien laiteviat aiheuttavat Suomessa vain harvoin onnettomuuksia. Useimmiten onnettomuuden tai tapaturman syy on se, että hissiä ei osata käyttää oikein, Antti Savola kertoo.

Kehon osia voi jäädä oven väliin tai ovi voi tönäistä ihmisen nurin. Jos hissikori pysähtyy epätarkasti kerrostason väliin, hissin matkustaja voi kaatua. Lemmikkejä kuolee hisseissä, kun talutin jää oven väliin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “7-kerroksisen talon asukkaat ovat könynneet kuukauden ilman hissiä Helsingin Vuosaaressa – Mikä uusien hissien korjauksessa kestää?”

  1. Isännöitsijä ainakin on korjauksen viivästymiseen syytön. Isännöitsijä tilaa heti hissin korjauksen, kun vika tulee hänen tietoonsa, jos hälytyskeskus ei ole jo korjausta tilannut. Tuskin kukaan korjausketjussa tahallaan viivyttelee.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat