Helsingin kaupunki haastoi itsensä oikeuteen – Postitalon ikkunoista syntyi harvinaislaatuinen riita

Eläkeyhtiö Ilmarisen omistuksessa oleva Helsingin maamerkki osoitteessa Postikatu 1 on pitkään ollut vaiheittain edenneessä remontissa.

Hallinto-oikeudessa on käsiteltävänä Postitalon ikkunapuitteisiin liittyvä tapaus, jossa valittajana on Helsingin kaupunki ja valituksen kohteena Helsingin kaupunki. Kuva: Ella Kiviniemi / HS

Helsinkiä ja muita kuntia on pitkään harmittanut, kun niiden hankkeet eivät etene toivotun ripeässä tahdissa hankkeista tehtyjen valitusten tähden. Nyt yksi hanke seisoo Helsingin keskustassa kaupungin virkamiesten Helsingin hallinto-oikeuteen tekemän valituksen tähden.

Valituksen on tehnyt Helsingin kaupunki omien poliitikkojensa päätöksestä. Helsingin hallinto-oikeudessa on tavallaan käsiteltävänä tapaus Helsingin kaupunki vastaan Helsingin kaupunki.

Valituksen on tehnyt Helsingin kaupunki omien poliitikkojensa päätöksestä.

Mistä oikein on kysymys? Ei sen kummemmasta kuin Postitalon ikkunapuitteista.

Eläkeyhtiö Ilmarisen omistuksessa oleva Helsingin maamerkki osoitteessa Postikatu 1 on pitkään ollut vaiheittain edenneessä remontissa. Nyt hallinto-oikeudessa käsillä olevassa kiistassa on kyse siitä, millaiset ikkunanpielet talossa saa olla.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Ilmarisen hakemuksen vaihtaa rakennuksen puiset ikkunakarmit alumiinisiin.

Ympäristö- ja lupajaosto antoi luvan materiaalin vaihtoon

Helsingin rakennusvalvontapalvelut ja kaupunginmuseo pitivät suunnitelmaa huonona. Virkamiehet pelkäsivät, että massiivinen remontti turmelisi vuonna 1938 valmistuneen arvokkaan funkkisrakennuksen kasvot.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto kuitenkin päätti toisin. Se antoi Ilmariselle luvan materiaalin vaihtoon.

Tämä ei tyydyttänyt Helsingin virkamiehiä, josta seurasi prosessin seuraava mielenkiintoinen vaihe: Helsingin kaupunki valitti heinäkuussa Helsingin hallinto-oikeudelle Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston tekemästä päätöksestä.

Helsingin kaupunki vaati valituksessaan, että hallinto-oikeus kumoaa jaoston tekemän päätöksen kokonaisuudessaan. Valituksen mukaan jaoston tekemä päätös on kaupunginvaltuuston hyväksymän voimassa olevan asemakaavan suojelumääräyksen vastainen ja myös maankäyttö- ja rakennuslain vastainen.

Viime perjantaina oli jaoston vuoro vastata hallinto-oikeudelle tämän pyydettyä siltä lausuntoa kiistassa. Jaosto kuitenkin jätti asian pöydälle eli se palaa asiaan aikaisintaan seuraavassa kokouksessaan kahden viikon kuluttua.

Jo alun perin jaosto oli erimielinen: lupa Ilmariselle ikkunanpokien vaihtoon puisista alumiinisiin irtosi äänin 5–3.

Viimeisimmät näkökulmat