Kokeile kuukausi maksutta

Laatutekokilpailu 2018 -ehdokas Miro Harjumäki: ”Kumppanuudella syntyy laatua rakentamiseen”

Vuoden Laatutekokilpailussa mukana oleva Lujabetonin pk-seudun valmisbetonitehtaiden tehdaspäällikkö Miro Harjumäki kävi kahden Lujatalon pestinsä välissä reilun vuoden jakson Lemminkäisen Olympiastadionin peruskorjauksen pohjarakennusurakassa työnjohtajana.

”Projektipäällikkö Jyrki Perokorpi opetti minulle kumppanuuden merkityksen. Kun yhteistyö toimii, sopimuksilla ei ole niin väliä. Kun sopimuksia kaivetaan esille, tietää, että tulee vaikeuksia. Kumppanuudella syntyy laatua rakentamiseen”, Hautamäki uskoo.

Toinen merkittävä suunnan näyttäjä Harjumäen uralla on ollut Aalto-yliopiston professori Vesa Penttala, joka sai hänet keskittymään opinnoissaan betonitekniikkaan rakennusfysiikan sijasta. Betoni onkin ollut tärkeässä osassa hänen uraansa, sillä hän on kuuden vuoden sisällä ollut töissä betonilaboratoriossa, siltatyömaalla, Olympiastadionin jättihankkeessa, valmisbetonitekniikan kehittäjänä ja nyt vastaamassa valmisbetonitehtaista.

Tehdaspäällikkö Miro Harjumäki

  • Syntynyt 1984 Otaniemessä, asuu nyt Itä-Pakilassa
  • Ylioppilas, Suutarin lukio, 2004
  • Merkonomi, Helmi liiketalousopisto, 2007
  • DI, Aalto-yliopisto, 2016
  • Lujabetoni 2017 alkaen, ensin valmisbetoniliiketoiminnan kehityspäällikkönä, 2018 alusta pk-seudun valmisbetonitehtaiden tehdaspäällikkönä
  • Lemminkäinen, työnjohtaja 2016–17
  • Lujabetoni, laboratorioteknikko 2012–14

Kolmas Harjumäen uran kannalta tärkeä henkilö on ollut hänen vaimonsa, joka sai merkonomiksi valmistuneen miehensä pyrkimään ja pääsemään Aalto yliopistoon DI-oppiin. Hän oli ehtinyt työskennellä ennen Otaniemeen menoaan muun muassa Hong Kong –tavaratalossa ja lentokoneiden jään poistajana, de-icing-työntekijänä.

Reaaliaikaista kosteuden mittausta

”Miro on kiinnostunut betoniteknologiasta ja digitaalisista kehitysmahdollisuuksista. Hän on tehnyt hartiavoimin työtä Luja SmartConcrete -ratkaisun kehittämiseksi, joka lisää rakentamisen kosteusturvallisuutta”, Harjumäen kilpailuun ehdottanut Luja-yhtiöiden brändi- ja viestintäjohtaja Jussi Hirvelä perustelee.

Luja SmartConcrete on anturijärjestelmä ja pilvipohjainen mittauspalvelu reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen. Järjestelmä mahdollistaa betonirakenteen suhteellisen kosteuden mittaamisen, seuraamisen ja historiatiedon tallentamisen niin rakennusaikana kuin rakennuksen käytönkin aikana. Ratkaisun kehittäminen alkoi viitisen vuotta sitten, ja kehitetyllä tekniikalla on nyt mitattu kosteuksia työmailla vuoden ajan.

”Ongelmana betonin alkalisuus”

”SmartConcreten kehittämisen taustalla oli se, että rakentamisen kosteusongelmat johtuvat usein betonista, ja siitä, ettei betonirakenteiden kosteuden mittausta yleensä suunnitella kunnolla. Betonin kuivumisen mekanismit ovat monimutkaisia. Suhteitus on vain yksi tekijä, sillä olosuhteilla on myös suuri vaikutus”, Harjumäki kertoo. Hän uskoo, että tällainen betonin aiheuttamia kosteusongelmia vähentävä tekniikka parantaa koko rakentamisen laatua.

Ratkaisu tuntuu äkkiseltään hyvinkin yksinkertaiselta, mutta Harjumäki korjaa tämän käsityksen nopeasti. ”Ongelmana on ollut betonin alkalisuus, onhan betoni pH 12,4. Sähkötekniikka ei kestä tällaisia lukemia. Meidän järjestelmämme koostuu varausputkesta, johon kosteusanturi asennetaan, sekä datalähettimestä, joka välittää mittaustulokset pilvipalveluun.

Rakenteen suhteellinen kosteus ja lämpötila saadaan anturin näytölle reaaliaikaisesti. Käyttöliittymänä on mobiiliapplikaatio, jonka avulla voidaan seurata kosteuden kehittymistä myös rakennuksen valmistuttua. Kosteudelle voidaan asettaa raja-arvo, jonka ylityksestä välittyy tieto sähköpostiin, joten järjestelmä toimii myös kosteusvahtina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Laatutekokilpailu 2018 -ehdokas Miro Harjumäki: ”Kumppanuudella syntyy laatua rakentamiseen””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat