Kokeile kuukausi maksutta

Työpajat tuovat asuntotuotantoonkin yhteistoiminnallisuutta

YIT:n Tampereen aluetoimiston asuntorakentamisessa on otettu käyttöön yhteistoiminnallisia toimintatapoja. Vuoden Laatuteko -kilpailuun ilmoitettu projektipäällikkö Marjo Kouvolainen on ollut kehittämässä toimintamallia, jossa suunnittelunohjauksessa on otettu käyttöön työpajat ja Big Room –päivät.

”Asuntorakennushanke käynnistetään talon sisäisellä kick off -päivällä, työpajalla, johon osallistuvat asuntomyynti, omat suunnittelijat, laskenta ja toteutus. Kukaan ei tule tilaisuuteen tyhjin käsin, vaan jokainen tuo mukanaan oman osuutensa ja ajatuksensa. Varsinaiset suunnittelijat tulevat mukaan, kun oma väki on asettanut työpajoissa hankkeen kustannus-, aikataulu ja muut tavoitteet, jotka jalkautetaan suunnittelijoille”, Kouvolainen kertoo.

”Innovaatioita syntyy ja ajatus lentää”

Työpajakäytäntö laajenee hankkeen edetessä Big Room -päiviksi, joihin osallistuvat YIT:n oman väen lisäksi suunnittelijat.

”Ihmisten motivoituneisuus ja sitoutuminen kasvavat, kun ollaan useasti yhdessä. Innovaatioita syntyy ja ajatus lentää. Voi tulla ylilyöntejäkin, mutta myös paras ratkaisu löytyy lopulta.”

Projektipäällikkö Marjo Kouvolainen

  • Syntynyt Rovaniemellä 1978
  • Rakennusinsinööri (AMK), Lapin ammattikorkeakoulu, 2003
  • YIT, Tampere, projektipäällikkö 2017 alkaen
  • Harrastukset: Lasten harrastuksissa autokuskina, lukee ammattiin ja ihmisiin liittyvää aineistoa.

Kouvolainen on nyt ollut YIT:llä puolitoista vuotta kehittämässä suunnittelunohjauksen toimintatapoja ja sähköistä järjestelmää suunnittelutiimin tiedon- ja tehtävien hallintaan. Työpajoja on järjestetty nyt reilun vuoden ajan, mutta malli ei Kouvolaisen mielestä ole vielä valmis.

”Asiat voi aina tehdä paremmin. Pidän ajatusmallista, jonka mukaan vuoden päästä toimitaan ihan eri tavalla kuin nyt. Joka session jälkeen kysyn päivän plussat ja miinukset. Jos palautetta ei saa, mitään ei voi kehittää. Olen myös kysynyt, palataanko perinteiseen malliin, mutta kukaan ei ole halunnut.”

”Rakennusala nousee edelläkävijäksi”

Kouvolainen uskoo myös, että yhteistoiminnallisuudesta seuraa muutakin kuin parempaa suunnittelun ja rakentamisen laatua.

”Uusia toimintamalleja kehittämällä rakennusala saadaan kiinnostamaan nuoria entistä enemmän. Yhteistoiminnallisuuden lisäksi digitalisoimisella ja läpi hankkeen hyödynnettävällä tietomallinnuksella rakennusala nousee monin tavoin edelläkävijäksi.”

Kouvolaisen mukaan yhteistoiminnallisilla toimintamalleilla on merkitystä myös rakentamisen laadun kannalta.

”Sanotaan, että rakentaminen on viestijuoksu, jossa kapula putoaa joka vaihdossa. Yhteistyöllä ja sitoutumisella prosessi saadaan virtaamaan sujuvasti, ja viesti viedään alusta valmiiksi rakennukseksi juuri niin kuin alun perin on ajateltu, mikä näkyy varmasti myös laadussa.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Työpajat tuovat asuntotuotantoonkin yhteistoiminnallisuutta”

  1. Lennokkaita ajatuksia. Onnea Kouvolaiselle. Ennen tämänlaista ajattelua sanottiin unelmahötöksi. Ja sitä se olikin, ehkä ajat ovat kuitenkin muuttuneet.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat