Laatupalkittu Miro Harjumäki: Tunnustus koko betonialalle

Rakentamisen laatuteko -kisan toinen palkittu, Lujabetonin pääkaupunkiseudun valmisbetonitehtaiden tehdaspäällikkö Miro Harjumäki tunnustaa olleensa otettu jo pelkästä ehdokkuudesta, sillä oma aktiivinen työura on ehtinyt DI-opintojen jälkeen karttua vasta muutamilla vuosilla.

Miro Harjumäki painottaa työssään yhteistyötä ja hakee onnistumisia. Kuva: Arto Rautiainen

Lujatalon lisäksi hän on ollut Lemminkäisen työnjohtajana Olympiastadionin pohjarakennusurakassa.

34-vuotias tehdaspäällikkö on ollut kehittämässä Luja SmartConcrete -ratkaisua, joka mahdollistaa betonirakenteiden kosteuden mittaamisen ja tarkkailun rakennusaikana ja kiinteistön käyttövuosinakin. Se oli palkinnon avainperusteita.

Harjumäen mielestä nyt pokattu palkinto on samalla tunnustus koko betonialalle, jossa katsotaan vahvasti eteenpäin.

”Betoni on perinteikäs rakennusmateriaali, jota kuitenkin on kehitetty ja jolle löydetään alati uusia käyttökohteita ja sovelluksia. Tutkimus ja tuotekehitys menevät Lujabetonilla vauhdilla eteenpäin, ja tulevina vuosina tulemme vielä näkemään entistä mielenkiintoisempia ratkaisuja.”

Harjumäki on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä laatutyökalua, jolla pystytään torppaamaan entistä paremmin muun muassa betonin kuivumiseen liittyvät ongelmat. Täkäläiset sääolosuhteet ovat betonirakentamisen ja kosteuden hallinnan kannalta haastavia, ja Harjumäki muistuttaakin, ettei laatuongelmia ratkaista pelkästään digityökaluilla. Niiden lisäksi myös tekijöiden asenteen ja ammattiylpeyden on oltava kunnossa.

”Silloin ei tehdä tietoisia virheitä ja laiminlyöntejä.”

Yksi haaste on hänen mielestään myös henkilöstön vaihtuvuus. Monesti nuoret käyvät rakennusalalla kokeilemassa ja lähtevät sitten siistimpiin sisähommiin. Toisaalta myös esimiehet ja keskijohto vaihtavat hekin taloa usein muutaman vuoden välein.

”Todellinen laatu syntyy vasta vuosien kokemuksella. On aivan eri asia tehdä tuotteita, joiden elinkaari on muutaman vuoden sijaan vähintään 50 vuotta.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Laatupalkittu Miro Harjumäki: Tunnustus koko betonialalle”

Vastaa