Kokeile kuukausi maksutta

Mitä ihmettä täällä tapahtuu? Lidlin jättiläis­varaston seinä­maalaukset saivat ”sotkemista” ihmetelleet työn­tekijätkin ihastumaan

Neljä varastotiloihin sijoittuvaa teosta valittiin Lidlin järjestämän muraalikilpailun perusteella. Lisäksi toimistotiloihin on tehty tilaustyönä kaksi muraalia.

Jukka Hakanen sovittaa muraalinsa ympäristön aiheisiin. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Järvenpäähän avautuneen Lidlin uuden jakelukeskuksen työntekijöiden ei tarvitse tuijotella pelkkiä tylsiä harmaita betoniseiniä. Siitä pitävät huolen jakelukeskuksen sisäseiniin maalatut kuusi muraalia eli seinämaalausta.

Neljä varastotiloihin sijoittuvaa teosta valittiin Lidlin järjestämän muraalikilpailun perusteella. Lisäksi toimistotiloihin on tehty tilaustyönä kaksi muraalia.

Rosalia Silfer maalasi Järvenpään jakelukeskukseen ensimmäisen muraalinsa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Teoksia on maalattu viime viikkojen aikana samalla, kun vuodenvaihteessa jakelutoimintansa käynnistävän keskuksen rakennustöitä on viimeistelty. Kahden erilaisen projektin rinnakkaiselo aiheutti taiteilijoiden mukaan koomisia tilanteita.

”On mielenkiintoista esimerkiksi yrittää keskittyä työntekoon, kun nostolava piippaa työmaasi edessä”, sanoo Anetta Lukjanova.

”Katutaide on tullut sotkemaan mestan”

Kaikki jakelukeskuksella työskennelleet eivät myöskään olleet aluksi innostuneita seinille tulevasta taiteesta. Kun Lukjanova ja hänen työparinsa Taneli Stenberg tekivät teoksensa hieroglyfimäistä pohjaa, joku tuli ihmettelemään närkästyneenä, että mitä ihmettä tämä on.

”Jotkut tuntuivat ajattelevan, että katutaide on tullut sotkemaan mestan, jota on 2,5 vuotta rakennettu. Oli siistiä, että pääsi muuttamaan ihmisten käsityksiä”, Stenberg sanoo.

Nimimerkki Pallo oli yksi Järvenpään jakelukeskuksen muraalikilpailun voittajista. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Sillä niin tapahtui. Lukjanovan ja Stenbergin muraalille tuhahdellut työntekijäkin yllättyi myöhemmin positiivisesti.

Sisätilaan maalaamisessa oli myös hyvät puolensa, sillä sisätiloissa sade ja tuuli eivät päässeet sotkemaan maalaussuunnitelmia.

Rakennukseen menisi kymmenen jalkopallokenttää

Idea jakelukeskukseen tulevista muraaleista oli taiteilijoiden mukaan hyvä. ”On mahtavaa päästä ihmisten arkeen”, Stenberg sanoo.

Yli kuuden hehtaarin kokoisen rakennuksen sisäkorkeus on 18 metriä. Sisään mahtuisi siis kymmenen jalkapallokenttää ja viisikerroksinen kerrostalo.

”Muraalit ihmiskokoistavat tätä rakennusta väreillä ja kuvilla”, Stenberg sanoo.

Rosalia Silfer maalasi Järvenpään jakelukeskukseen ensimmäiset muraalinsa. Silfer sai heti kättelyssä maalattavakseen kaksi kokonaista seinää, joiden korkeus ja leveys olivat noin 16 metriä.

”Koska kaikki oli uutta, oli helpotus, että täällä oli muita, jotka tekivät samaan aikaan”, Silfer sanoo.

Päätökset valituista teoksista tekivät Lidlin johdosta ja jakelukeskuksen tulevista työntekijöistä koostuva raati, jota täydensi alan ammattilainen, muraalitaiteilija Salla Ikonen. Ikonen myös maalasi toimistotilojen kaksi tilaustyönä tehtyä muraalia.

Lukjanovan, Stenbergin, Silferin ja Ikosen lisäksi omat teoksensa toteuttivat muotoilija ja kuvataiteilija Jukka Hakanen sekä nimimerkillä Pallo kilpailuun osallistunut taiteilija.

Ikonen kertoo, että Lidlistä otettiin yhteyttä ja pyydettiin apua kilpailun järjestämisessä. ”On hienoa, että ovat halunneet tilata tällaisia”, Ikonen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mitä ihmettä täällä tapahtuu? Lidlin jättiläis­varaston seinä­maalaukset saivat ”sotkemista” ihmetelleet työn­tekijätkin ihastumaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat