Talonrakentamisessa näyttäisi tapahtuneen hieman siirtymää yrittäjästä palkansaajaksi vuoden aikana.

Huima kehitys rakentamisen työllisyydessä – yrittäjiä siirtynyt palkansaajiksi talonrakentamisessa

Nyt rakentajat pääsevät aikaisempaa useammin palkkatöihin yrittämisen sijasta.

Kirjoittaja(t) Hannu Lättilä

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan rakentamisessa oli vuoden 2018 heinä-syyskuussa työllisiä 208000, kun vuotta aiemmin heitä oli 195000. Kasvua kertyi vuodessa 6,6 prosenttia. Rakentamisessa, jossa on melko paljon yrittäjiä, myös palkansaajien määrä kasvoi reippaasti eli 166000:een vuoden takaisesta 155000:sta.

Vaikka palkansaajien määrä kasvoi huomattavasti, rakentamisen työllisten ja palkansaajien erotus kasvoi 40000:sta 42000:een. Tämän muutoksen perusteella voisi päätellä, että myös alan yrittäjien lukumäärä olisi kasvanut hieman vuoden aikana. Tilastokeskus ei kuitenkaan kerro rakentamisen yrittäjien määrää erikseen. Joka tapauksessa selvä enemmistö vuoden aikana työllistyneistä on päätynyt palkansaajiksi, mutta toki yrittäminenkin näyttää yhä kiinnostavan monia.

Talonrakentamisen työllisten määrä kasvoi vuodessa 7,1 prosenttia. Alalla oli työllisiä tämän vuoden heinä-syyskuussa 77000, kun viime vuonna vastaavaan aikaan heitä oli 72000. Talonrakentamisen palkansaajien määrä puolestaan kasvoi 55000:sta 61000:een eli 11,9 prosenttia. Koska palkansaajien määrä näyttäisi kasvaneen 1000:lla enemmän kuin työllisten määrä, talonrakentamisessa olisi ehkä tapahtunut hieman siirtymää yrittäjistä palkansaajiksi. Kyse saattaa kuitenkin olla myös pyöristyksestä johtuvasta harhasta, koska Tilastokeskus kertoo työllisyysluvut tuhannen tarkkuudella.

Erikoistuneessa rakennustoiminnassa työllisyys kasvoi 7,1 prosenttia. Tämän vuoden heinä-syyskuussa työllisiä oli 107000, kun viime vuonna vastaavaan aikaan heitä oli 101000. Palkansaajien määrä kasvoi samaan aikaan 83000:een, kun vuotta aiemmin heitä oli 79000. Talonrakentamisesta poiketen erikoistuneen rakennustoiminnan puolella näyttäisi siltä, että myös yrittäjien määrä olisi kasvanut vuoden aikana, koska työllisten määrä on kasvanut 2000:lla enemmän kuin palkansaajien määrä.

Erikoistuneeseen rakennustoimintaan kuuluvat rakennusten ja rakennelmien purku, rakennuspaikan raivaus ja muut rakentamista edeltävät valmistelutyöt, sekä talonrakennuksen että maa- ja vesirakennuksen asennus- ja viimeistelytyöt sekä muut erikoisalojen työt.

Rakentamisessa työllisten määrän kasvu on ollut yleistä työllisyyden kasvua voimakkaampaa. Kaikkiaan vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä työllisten määrä kasvoi 70000 hengellä eli 2,8 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Huima kehitys rakentamisen työllisyydessä – yrittäjiä siirtynyt palkansaajiksi talonrakentamisessa”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi