Helsingin Herttoniemenrannassa ilmalämpöpumppuja asennettiin yhteentoista kerrostalokotiin kolme vuotta sitten. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Upouusien kerrostalojen julkisivuihin tehdään reikiä ilmalämpöpumpun asentamiseksi – Miksei asuntojen jäähdytykseen varauduta jo talojen rakennusvaiheessa?

Ilmalämpöpumpun voi saada kerrostalokotiin asennettuna 1500 eurolla ja pelkkään viilennykseen tarkoitetun mallin 1200 eurolla.

Kirjoittaja(t) Sami Takala / HS

HS kertoi sunnuntaina 7. lokakuuta hikisiin kesiin kyllästyneen arkkitehdin kokemuksista ilmalämpöpumpun käytöstä kerrostalossa. Arkkitehti sanoi, että ilmalämpöpumppu ei pidä meteliä, rumenna taloa eikä aiheuta jättisähkölaskua.

Vasta valmistuneesta talosta asunnon ostanutta voi turhauttaa, kun heti muuton jälkeen pitää alkaa suunnitella rakenteiden repimistä auki ja viilennyslaitteen asennuttamista.

Eikö tätä olisi voinut miettiä jo talon suunnitteluvaiheessa? Asuntoja huomattavasti halvemmissa autoissakin ilmastointi alkaa olla vakiovarusteena.

HS:n kesäkuussa haastattelemien rakentamisen alan professoreiden mukaan uusiin asuntoihin ei ole tapana tehdä koneellista jäähdytystä kahdesta syystä: koska se maksaa ja kuluttaa energiaa.

Koneellinen viilennys on ristiriidassa energiankulutuksen vähentämisen kanssa.

Käyttökustannukset maltilliset

Ilmalämpöpumpun hankintakustannukset eivät kuitenkaan ole kymmeniä tuhansia euroja. Suomen Lämpöpumppuyhdistys Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen arvioi, että ilmalämpöpumppu maksaa 1500–2000 euroa asennettuna.

Motivan energiatehokkuuden asiantuntijan Sami Seunan mukaan pelkkään viilennykseen soveltuva malli on hieman edullisempi kuin laite, joka sekä jäähdyttää että lämmittää.

Hän arvioi tällaisen laitteen hinnaksi 1200–1700 euroa asennettuna.

Taloyhtiössä yhteishankinta voi tuoda hieman säästöä.

Jos osakas asennuttaa ilmalämpöpumpun omana muutostyönään, työn osuudesta saa verotuksessa kotitalousvähennystä.

Yksittäisten ilmalämpöpumppujen lisäksi taloyhtiöön on saatavilla niin sanottu multi split -järjestelmä, jossa yhteen suuritehoiseen ulkoyksikköön on kytketty useita sisäyksiköitä.

”Siinä puhutaan suunnilleen samansuuruisesta hankintakustannuksesta osakasta kohden”, Seuna sanoo.

Käyttökustannukset ovat asiantuntijoiden mukaan maltilliset. Seunan mukaan viilennys ilmalämpöpumpulla kerrostalohuoneistossa maksaa arviolta 6–35 euroa vuodessa. Hirvosen arvio on 20–30 euroa.

”Kaikkein hikisimpänä päivänä saa menemään euron verran omakotitalossa ja isossa ylimmän kerroksen kerrostaloasunnossa. Muissa huoneistoissa jäähdytyskustannukset ovat alle euron päivässä”, Hirvonen sanoo.

Huoltamiseen rahaa ei juuri mene. Hirvosen mukaan ilmalämpöpumppu ei vaadi muuta kuin lehtien ja lumen poistamista ulkoyksiköstä ja sisäyksikön imurointia kerran kuussa.

Irrotettavat suodattimet voi myös pestä.

”Noin viiden vuoden välein voi pyytää asiantuntijan pesemään ilmalämpöpumpun sisä­osat. Jos laite on vain jäähdytyskäytössä, pesu ei ole välttämättä edes tarpeen. Kustannuksiltaan puhutaan muutaman sadan euron työstä”, Hirvonen sanoo.

Uudiskohteessa ei vaikuta virhevastuuseen

Uudiskohteessakin osakas voi asennuttaa ilmalämpöpumpun muutostyönään.

Talonrakennusteollisuuden asiamies, varatuomari Juha Terho sanoo, ettei ilmalämpöpumpun asianmukaisesti toteutettu jälkiasennus uudessa rakennuksessa vaikuta myyjän virhevastuuseen, vaikka talon rakenteisiin kajottaisiin.

”Osakas tarvitsee asennukseen luvan taloyhtiöltä, ja yhtiön täytyy varmistaa, että asennus tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti.”

LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n toimialapäällikön Arvo Ylösen mukaan ilmalämpöpumppu ei myöskään sekoita huoneiston ilmanvaihtoa eikä sillä ole vaikutusta lämmityskauden lämpötilasäätöihin, koska kerrostalossa laitetta käytetään kesäisin.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Upouusien kerrostalojen julkisivuihin tehdään reikiä ilmalämpöpumpun asentamiseksi – Miksei asuntojen jäähdytykseen varauduta jo talojen rakennusvaiheessa?”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi