Melueste ei saa naarmuuntua

Meluseinärakenteissa on nykyisin vallalla yhdistelmä, jossa seinän alaosan rakenne on ääntä imevä ja yläosa lasia. Hivelevimmissä maisemissa koko seinä tehdään joskus kokonaan lasista, joka on vähitellen korvannut herkästi naarmuuntuvat ja lämpötilan vaihtelua huonosti kestävät muovimateriaalit.

Helsingin ja Turun välisellä valtatiellä asennettiin Espoon Tuomarilan kohdalle lasin ja teräskasettiseinän yhdistelmää marraskuun alussa. Kuva: Matti Vuohelainen
Melusuojausrakenteet alkoivat yleistyä Suomessa 1990-luvun alussa, kun lääkintöhallitus antoi suosituksensa suurimmista sallituista äänenpainetasoista eri vuorokaudenaikoina ja erilaisissa ympäristöissä. Aluksi meluesteiden teettämisessä korostui lähes yksinomaan hinta, eikä projekteissa aina kiinnitetty huomiota rakenteiden toimivuuteen eikä myöskään arkkitehtuuriin tai kaupunkikuvallisiin arvoihin. Monesti rakenteet olivat liian matalia tai sitten niissä käytettiin ääntä heijastavia materiaaleja, mikä saattoi jopa pahentaa melutilannetta liikenneväylän läheisyydessä.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Melueste ei saa naarmuuntua”

Vastaa