Ostoskeskus Puhos jatkaa rapistumistaan, remonttisuunnitelma kaatui – Pienosakkaiden vastarinta karkotti rahakkaan kiinteistösijoittajan

NREP:n vetäytyminen on osalle Puhoksen omistajista voitto, mutta Helsingin kaupungille taas yksi luku murheellisen saagan jatkoksi.

Puhos tarvitsisi kipeästi remonttia. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Itäkeskuksen vieressä sijaitsevan Puhos-kauppakeskuksen tulevaisuus on jälleen auki. Pohjoismainen kiinteistökehitysyhtiö NREP kertoo lopettavansa Puhokseen liittyvän hankkeensa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta myönsi viime keväänä NREP:lle suunnitteluvarauksen Puhoksen alueelle pitkän pohdinnan jälkeen.

NREP:n sijoitusjohtaja Jani Nokkanen kertoo, että osa ostoskeskusyhtiön osakkaista vastusti kuitenkin hanketta niin voimakkaasti, ettei NREP katsonut järkeväksi edistää suunnitelmia tämän pidemmälle. ”Vastarinnan hanakkuus yllätti meidät.”

NREP:n tarkoituksena oli purkaa osa Puhoksesta, kunnostaa arkkitehtonisesti arvokas vanha A-osa ja rakentaa alueelle asuntoja. Suunnitelman kariutuminen on kiusallista helsinkiläispoliitikoille, mutta voitto ainakin joillekin ostoskeskusyhtiön pienosakkaille.

Ostoskeskuksen tulevaisuus näyttää kuitenkin nyt taas entistäkin sumuisemmalta.

Puhos sijaitsee kaupungin vuokramaalla ja yhtiön tekemä vuokrasopimus loppuu vuonna 2020. Kaupunki on vaatinut rakennuksen omistajaa esittämään remonttisuunnitelman, mutta konkreettisia tarjouksia ei virkamiesten mukaan ole tullut.

Puhos on maahanmuuttajayhteisön tärkeä kokoontumispaikka ja alueella on tarjolla vireästi palveluita yhteisölle.

Ongelmana on kuitenkin liiketoiminnan pienuus.

Puhoksella on monta omistajaa

Ostoskeskusrakennus rapistuu pystyyn, mutta sen omistavalla Puotinharjun Puhos -nimisellä yhtiöllä ei ole ollut varaa tai tahtoa kunnostaa rakennuksia. Toiseen kerrokseen vievät liukuportaat ovat pysähtyneet ja suihkulähde muurattiin umpeen jo aikoja sitten.

Kaupunkiympäristölautakunnan poliitikot päätyivät keväällä uskomaan, että NREP:n suunnitelmat voisivat olla tie, jota pitkin Puhos voitaisiin taluttaa 2020-luvulle.

Ongelmaksi muodostui kuitenkin jo alusta alkaen se, että Puhosta pyörittävällä yhtiöllä on niin monta omistajaa.

”Vastarinnan hanakkuus yllätti meidät.”

NREP:n ajatuksena oli ostaa nykyomistajat ulos ja toteuttaa ostoskeskuksen vanhaan osaan miljoonien eurojen hintainen remontti.

Remontin jälkeen edelliset omistajat ja vuokralaiset olisivat voineet palata rakennukseen vuokralle. Vuokran taso olisi asetettu etukäteen tehtävällä sopimuksella markkinahinnan alapuolelle, jolloin remontin luoma arvonnousu ei olisi karkottanut maahanmuuttajataustaisia pienyrittäjiä ostoskeskuksesta. NREP:lle yhtälöstä olisi tehnyt kannattavan alueelle rakennettavat asunnot.

Saadakseen talousyhtälön toimivaksi, NREP olisi kuitenkin voinut maksaa nykyomistajille näiden omistuksista käytännössä vain kipurahoja. Ainakin osalle suuromistajista tämä olisi sopinut pienimmän riesan tienä.

Osa pienomistajista on kuitenkin sijoittanut kiinteistöihinsä niin suuria summia, että NREP:n tarjousta pidettiin lähes loukkaavana.

Takaisin lähtöruudussa

NREP:n suunnitelmien kariuduttua yhtiö on kuitenkin taas lähtöpisteessä. Sen pitäisi siis löytää pian vaihtoehtoinen rahoittaja remontilleen. Jos rahoittajaa ei löydy, kaupunki uhkaa jättää vuokrasopimuksen uudistamatta.

Silloin yhtiön pitäisi – ainakin uhkakuvien tasolla – palauttaa tontti kaupungille ilman sille pystytettyjä rakennuksia. Purkamisen on arvioitu maksavan lähes kaksi miljoonaa euroa.

Helsingin virkamiesten aiemman arvion mukaan yhtiöllä ei ole varoja tähänkään.

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiö Puotinharjun Puhoksen hallituksen puheenjohtaja Maria von Flittner sanoo, ettei voi vielä kommentoida yhtiön aikeita. ”Meillä on omat suunnitelmamme.”

Yhtiön entinen hallituksen puheenjohtaja Jyrki Karjalainen kertoo eronneensa tehtävästään ja yhtiön hallituksesta kesällä. Karjalainen on Puotinharjun Puhoksen suurimman omistajan Hok-Elannon kiinteistöjohtaja.

Karjalainen sanoo katsoneensa, ettei nauttinut hallituksessa tarpeeksi laajaa luottamusta. Näkemys johtuu omistajien välisistä ristiriidoista. Hok-Elanto olisi ollut valmis myymään osuutensa NREP:lle.

”On jonkin verran harmillista, että laajaa yhteisymmärrystä ei löytynyt. Yhtiö on nyt lähtötilanteessa. Mitään b-suunnitelmaa ei ollut”, Karjalainen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ostoskeskus Puhos jatkaa rapistumistaan, remonttisuunnitelma kaatui – Pienosakkaiden vastarinta karkotti rahakkaan kiinteistösijoittajan”

Vastaa