Kokeile kuukausi maksutta

Venäjän kaukoidän rakennusala on riippuvainen pohjois­korealaisista siirto­työläisistä

Venäjän kaukoidän rakennusala on riippuvainen pohjoiskorealaisista. Siksi Vladivostokissa on hermoiltu YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä, joka kieltää pohjoiskorealaiset siirtotyöläiset ensi vuonna kokonaan.

Sergei Lanin ja Jekaterina Ištšuk keittiössään Vladivostokissa. Myös keittiön seinän New York -tapetti on pohjoiskorealaisten remonttimiesten asentama. Kuva: Oksana Juško

Kun vladivostoklaisten Sergei Laninin ja Jekaterina Ištšukin uusi koti tänä vuonna valmistui, uusi kolmio oli venäläiseen tapaan viimeistelemätön.

Piti siis löytää joku tasoittamaan seiniä, laatoittamaan, tapetoimaan ja listoittamaan.

Ystäväpariskunta kehui pohjoiskorealaisia. Lanin ja Ištšuk olivat epäileväisiä, mutta pian toisetkin tutut antoivat saman suosituksen.

”Päätimme sitten soitella ja kysellä hintoja”, Lanin kertoo.

Yritykset: Kiellon seurauksena rakentaminen kallistuu

Vladivostokissa pohjoiskorealaiset remonttimiehet ovat olleet arkea jo pitkään. Alkuvuodesta arvioitiin, että kolmannes kaupungin rakennusmiehistä olisi Pohjois-Koreasta.

Venäjän kaukoidän rakennusala onkin riippuvainen pohjoiskorealaisista. Siksi täällä on hermoiltu YK:n turvallisuusneuvoston viimevuotista päätöstä, jolla pohjoiskorealaiset siirtotyöläiset kiellettiin.

Täyskielto astuu voimaan vuoden kuluttua.

Jopa 100 000 työntekijää

  • Pohjois-Korea on lähettänyt ulkomaille jopa 100 000 työläistä.
  • Eniten siirtolaisia on Kiinassa, mutta Venäjälläkin on arvioitu olevan noin 30 000.
  • Julkisuudessa eniten huomiota ovat saaneet pohjoiskorealaiset, jotka ovat rakentaneet MM-kisojen jalkapallostadioneita Venäjällä ja Qatarissa.

Yritykset ovat varoittaneet, että kiellon seurauksena rakentaminen kallistuu ja vähenee. Viranomaiset ovat yrittäneet alkaa houkutella tilalle keskiaasialaisia ja jopa bangladeshilaisia.

Venäjä ei vastustanut kieltoa, mutta on silti antanut tänäkin vuonna siirtolaiskiintiöitä pohjoiskorealaisille. Yhdysvallat on syyttänyt sitä ja muita siirtolaisia sallivia maita Pohjois-Korean tukemisesta.

”Jan” auttoi ostoksilla

Lanin ja Ištšuk löysivät pohjoiskorealaisen remonttimiehen ”Janin”, jonka kanssa hinnasta päästiin sopuun. ”Jan” teki hyvää jälkeä ripeästi. Pohjatyöt valmistuivat pian, joten laattoja ja tapetteja tarvittiin odotettua aikaisemmin.

”Emme olleet pohtineet niitä vielä tai edes tutustuneet vaihtoehtoihin”, Lanin sanoo.

Niinpä Lanin ja Ištšuk lähtivät laatta- ja tapettiostoksille pohjoiskorealaisen remonttimiehensä kanssa. ”Hän tiesi, paljonko mitäkin tarvitaan. Neuvoi, mikä olisi hyvä”, Ištšuk kertoo.

”Itse me tietysti ne valitsimme”, hän lisää nauraen.

Yritteliäimmät lähtevät Venäjälle

Vaikka Venäjällä olevien pohjoiskorealaisten olot ovat hyvin karut, venäläiset asiantuntijat vierastavat puhetta orjista. Esimerkiksi soulilaisen Kookmin-yliopiston professorin Andrei Lankovin mukaan pohjoiskorealaiset lahjovat kotimaisia virkamiehiä saadakseen luvan lähteä Venäjälle töihin.

Luvat Venäjälle ovat kalleimpia, koska esimerkiksi remonttimiehet saavat liikkua varsin vapaasti ja tehdä omaa keikkaa. Kiinassa pohjoiskorealaiset siirtolaiset asuvat työpaikalla, jolta ei saa poistua.

Niinpä varsinkin rakennusmiehiksi Venäjälle hakeutuvat yritteliäimmät, joille siirtotyö on usein ainoa keino parantaa taloudellista tilannetta ja sosiaalista asemaa. Kolmessa vuodessa saa tienattua noin 5 000 euroa, jolla vaimo saa esimerkiksi perustettua pienen kaupan kotimaassa.

Pohjois-Koreassa tavalliselle ihmiselle se ei olisi mahdollista.

Diktatuuri kyllä tiedostaa vaarat. Lankovin mukaan siirtolaiset joutuvat palattuaan koulutukseen, jolla kitketään ”vaaralliset vaikutteet”.

Siirtotyöläiset luovat Pohjois-Koreaan pientä keskiluokkaa, sanoo Kaukoidän federaatioyliopiston professori Olga Maltseva.

”Vielä 10–15 vuotta sitten kaikki heidän täällä ansaitsemansa raha meni ’yhteiseen lompakkoon’”, hän sanoo.

Sitten tilanne muuttui. Remonttimiestenkin bisnes sallittiin, koska niin saatiin enemmän rahaa, Maltseva arvioi. Hän ei usko siirtotyöläisten kiellon auttavan. Pohjois-Korea luopuu ydinaseesta viimeisenä.

”Eivät he sitä lopeta. Vahvistavat vain yhteistyötä Iranin ja Pakistanin kanssa”, Maltseva sanoo.

Remonttimies lopetti

Yhtenä päivänä Laninin ja Ištšukin remonttimies ilmoitti lopettavansa työt.

Ištšuk kertoi asiasta talon chat-ryhmässä. Tilalle löytyi uusi pohjoiskorealainen porukka, joskin huonompi. Lanin näyttää hylkäämäänsä oven pystylistaa, jonka yläpäähän on sahattu meikäläinen jiiri, mutta väärään kohtaan. Alapäähän on sitten liimattu 10 sentin jatkopala.

”Emmehän me kovin paljon voineet jutella. Janilla oli Pohjois-Koreassa vaimo ja poika armeijassa. Siitä hän oli ylpeä”, Lanin kertoo.

”He kuuntelivat omaa perinteistä musiikkiaan. Se soi täällä aina”, Ištšuk sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Venäjän kaukoidän rakennusala on riippuvainen pohjois­korealaisista siirto­työläisistä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat