Kokeile kuukausi maksutta

AVI: Työyhteenliittymä ei voi toimia päätoteuttajana rakennustyömaalla

Aluehallintovirastojen (AVI) työsuojelun vastuualueet eli työsuojeluviranomainen haluaa tuoda esille, että työyhteenliittymä ei voi toimia rakennustyön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen mukaisena päätoteuttajana.

Kuva: Anne Kurki

Työyhteenliittymä on kahden tai useamman elinkeinonharjoittajan muodostama yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on ennalta sovitun projektin suorittaminen. Työyhteenliittymä ei ole itsenäinen oikeushenkilö, vaikka sillä on oma y-tunnus ja oma kirjanpito.

Rakennustyömaalla voi olla vain yksi päätoteuttaja kerrallaan.

Päätoteuttajalla on oltava tosiasialliset toimivaltuudet hoitaa päätoteuttajan tehtäviä. Sen on oltava oikeushenkilö tai luonnollinen henkilö, jotta se voi tosiasiallisesti vastata myös juridisesti päätoteuttajan tehtävistä.

”Tulkinta on, että työyhteenliittymä ei voi toimia rakennustyömaalla rakennustyön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen mukaisena päätoteuttajana, koska se ei ole oikeushenkilö. Työyhteenliittymän toimiminen päätoteuttajana johtaisi tosiasiallisesti siihen, että siellä olisi useampi kuin yksi päätoteuttaja”, ylitarkastaja Mikko Koivisto sanoo tiedotteessa.

Rakennuslehdelle Koivisto kertoo, että jonkun verran tulee eteen tapauksia, että työyhteenliittymä on päätoteuttajana.

”Omalta osaltani voin todeta, että ehkä noin 1-2 kappaletta tulee vuodessa omilla tarkastuksillani vastaan. Käsittääkseni niitä ei valtakunnallisestikaan määrällisesti ole paljon. Mutta näin toteutetaan laajoja rakennuskohteita.”

Rakennuttaja valitsee päätoteuttajan

Työyhteenliittymä perustetaan tiettyä hanketta varten ja puretaan hankkeen päätyttyä. Tällaisia työyhteenliittymiä perustetaan toteuttamaan yksittäinen työmaa varsinkin laajoissa rakennuskohteissa, mutta toteutusta on havaittu vuosien mittaan myös pienillä rakennustyömailla, kuten esimerkiksi rivitalotyömailla.

”Työyhteenliittymänä on toteutettu muun muassa  Tampereen Ratinan kauppakeskus muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä rakenteilla oleva Länsimetron kakkosvaiheen pääsähkönjakelu-urakka toteutetaan työyhteenliittymänä” , Koivisto kertoo.

Tällä hetkellä on monia työyhteenliittymiä, jotka toteuttavat rakennustyömaita. ”Näissä tilanteissa rakennuttajat valitsevat esimerkiksi toisen työyhteenliittymän osapuolista rakennustyön turvallisuudesta annetusta valtioneuvoston asetuksen mukaiseksi päätoteuttajaksi. Tämä on siis rakennuttajan tehtävä toimenpide. Käytännössä nyt käynnissä olevilla työmailla, joissa rakennuttaja on nimennyt päätoteuttajaksi työyhteenliittymän, niin rakennuttajan on vain nimettävä päätoteuttaja uudestaan.”

Tiedotteen mukaan AVIn työsuojelutarkastajat kiinnittävät asiaan huomioita normaaleilla tarkastuksilla. Jos esimerkiksi tapaturmatilanteessa ei ole nimetty sellaista tahoa päätoteuttajaksi, joka voi toimia oikeushenkilönä tai luonnollisena henkilönä, voi työsuojeluviranomainen katsoa, että rakennuttaja toimii itse päätoteuttajana.

Juttua on päivitetty klo 11.46, lisätty Koiviston kommentti tapausten määrästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “AVI: Työyhteenliittymä ei voi toimia päätoteuttajana rakennustyömaalla”

 1. Ei jälkikäteen kukaan työyhteenliittymän jäsen ryhdy päätoteuttajaksi. Vielä huonompi vaihtoehto on, että rakennuttaja on päätoteuttaja. Silloin rakennuttajalla pitäisi olla työmaalla jatkuvasti asiaa hoitava henkilö. Ei ole. Missä maailmassa nämä Avit elävät? Koska jutussa mainittu sääntö on keksitty? Jos sääntöjä muutetaan, muutosten pitää olla etukäteen osapuolien tiedossa, ei työmaan ollessa kesken.

 2. Ihan täyttä pelleilyä, ei ymmärretä lainkaan työyhteneliittymän tarkoitusta, eikä kirjausmenettelyjä ja sopimusta.

  Työyhteenliittymän muodostavat kaksi tai useampia yrityksiä, jotka lyövät hynttyy yhteen, laativat sopimuksen keskenäisestä vastuunjaosta, taloudesta, velvoitteista jne ja yhdessä toimivat kuin oikeustoimihenkilö (y-tunnus ja kirjapinto), vaikkei ole varsinaisesti oikeustoimihenkilö.

  Eivät ne taustalla olevat yritykset ja henkilöt mihinkään katoa, eivätkä velvoitteet lakkaa olemasta, vaikka väliin tulee työyhteenliittymän nimi. Edelleen molemmat yritykset ovat edelleen yhteisvastuullisia ja sopimuksen kautta sidottuja velvotteisiin ja henkilöt henkilöinä tekemisistään vastuussa.

  Rakennusalalla on runsaasti tapauksia, joissa vaan tarjoamaan ei pääse: vakuudet, vaaditut resurssit, referenssit, erikoisosaamisen puute, kalusto, typerästi laadittu julkinen kilpailutus jne estävät tarjoamisen yksinään. Silloin työyhteenliittymä on luonnollinen keino päästä mukaan näihin kilpailuihin ja toteuttamaan hankkeita.

  Esimerkiksi Ratinan tapauksessa työyhteenliittymässä oli kolme osapuolta, joista tuskin kukaan yksin olisi voinut runkoa pystyttää, mutta kimpassa vastuut, velvotteet ja riskit olivat kullekin siedettävät. Sopimuksen perusteella kuitenkaan tuskin kenellekään missään vaiheessa oli epäselvää kuka tosiasiassa kantaa päätotettajan vastuun ja huolehtii turvallisuudesta, asettaa vastaavan työnjohtajan jne.

  Kyllähän AVI:n tarkastajat ovat myös sitä mieltä, ettei yhteisellä työmaalla, eli suurella hankkeella, jossa on yksi iso rakennuslupa, voisi olla kuin yksi vastaava työnjohtaja, mutta jos pelkästään tontti on useita satoja metrejä pitkä ja käsittää paljon vaiheistettua rakentamista, ei myöhemmässä vaiheessa tuleva runkourakoitsija voi mitenkään ottaa vastuulleen tontin toisessa laidassa jatkuvia maarakennustyön vastaavan työnjohtajan tehtäviä ja tekemisiä, eikä maarakennustyön vastaava todellakaan suostu toimimaan talonrakennustyömaan vastaavana, kun oma urakka loppuu perustusten jälkeen…

  Tähänkään ei ole oikeasti juridisia keinoja, kun vain yksi voi olla vastuussa, mutta sopimuksin vastuu on tilaajalta jollekin siirrettävä.

 3. Pitäisikö puhua karvalakkiallianssista, missä fokus on budjettivetoisessa hyvävelisysteemissä, rakennuttajalla voi olla projektinjohtokonsultti projektivaiheessa, mutta jätettäessä tarjous hankevaiheessa, joten työyhteenliittymissä saattaa olla sellaisia, joilla ei ole mitään tekemistä betonimyllyjen kanssa, jos taas projektivaiheessa valitaan vastaavia, olkoot ne joltain projektinjohtokonsultilta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat