Kokeile kuukausi maksutta

Kampin metroaseman päälle suunniteltu keskustan jättiterveysasema etenee – poliitikkojen mielestä ikkunat vastaanottohuoneissa olisivat hyvä idea

Helsinkiin suunniteltu Keskustan suuri terveys- ja hyvinvointikeskus nytkähti askeleen lähemmäs toteutumista, mutta lakkautettavista terveysasemista päätetään myöhemmin erikseen.

Havainnekuvaa siitä, miltä uusi rakennus Sähkötalon naapurissa voisi näyttää. Kuva: Helsingin kaupunki / PES-arkkitehdit

Helsingin keskustaan nousee todennäköisesti osin Kalasataman ja Vuosaaren mallin mukainen valtava terveys- ja hyvinvointikeskus ensi vuosikymmenen alkupuoliskolla.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan poliitikot hyväksyivät tiistaina hankesuunnitelman omalta osaltaan. Päätöksestä antavat lausuntoja monet muutkin tahot ennen kuin se etenee valtuustoon ja rakentaminen vaatii myös muutoksia kaavoitukseen.

Sote-poliitikot ovat nyt siis rakentamisen periaatteessa hyväksyneet. Poliitikot lisäsivät lausuntoon esimerkiksi huomioita siitä, että Kalasataman kokemuksista pitää ottaa opiksi ja henkilökuntaa ja myös eri ikäisiä kaupunkilaisia pitää kuunnella suunnittelussa.

Päätöksessä todetaan nyt esimerkiksi, että ”huonejärjestelyjä suunniteltaessa otetaan huomioon vastaanottohuoneiden soveltuvuus erilaisten asiakasryhmien kohtaamiseen ja vuorovaikutuksen syntymiseen esimerkiksi ikkunanäkymiä avaamalla”.

Kalasatamassa osa ammattilaisista on pitänyt tiloja kelvottomina esimerkiksi siksi, että vastaanottohuoneisiin tulee niukasti luonnonvaloa, kun odotustilat vieressä kylpevät valossa. Erityisesti psykiatrisella puolella on ollut pulaa lääkäreistä.

Toisaalta Kalasatama on selkeästi vetänyt kaupunkilaisia paljon enemmän kuin ennakoitiin. Keskuksen arkkitehtuuri on saanut arvosteluryöpyn lisäksi kansainvälisiä palkintoja.

Päätökseen lisättiin myös virke, jossa todetaan, että uuden jättikeskuksen tieltä lakkautettavista nykyisistä palveluista tehdään poliittiset päätökset erikseen. Esillä tässä yhteydessä ovat olleet esimerkiksi Laakson, Töölön, Viiskulman ja Lauttasaaren terveysasemat.

Isoa keskusta suunnitellaan osittain Kampin metroaseman päälle ja osittain viereiseen Sähkötaloon. Rakentaminen maksaa arviolta 74 miljoonaa. Metron sisäänkäynti säilyy nykyisellä paikallaan mutta päälle rakennetaan paljon uutta.

Keskusta alettaisiin rakentaa 2022 ja valmista voisi olla vuoden 2026 alussa.

Pääperiaate on sama kuin Kalasatamassa: saman katon alle kootaan hyvin erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Koska valtakunnallisen sote-uudistuksen tulevaisuus on edelleen auki, hankesuunnitelmassa jää vielä osittain avoimeksi mitä kaikkea.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kampin metroaseman päälle suunniteltu keskustan jättiterveysasema etenee – poliitikkojen mielestä ikkunat vastaanottohuoneissa olisivat hyvä idea”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat