”Poikkeuksellisen laaja” rakennusalan talousrikosvyyhti syyteharkintaan – Krp epäilee, että sadat tekivät pimeää työtä, veroja kierrettiin miljoonilla ja jätteitä salakuljetettiin Viroon

Epäilyn mukaan yli 300 enimmäkseen virolaista työläistä sai pimeää rahaa ja veroja jäi maksamatta 4,6 miljoonaa euroa.

Tutkintahaaraan liittyvän epäillyn verorikoksen tutkinnassa takavarikoitiin yksityisasunnosta 100 000 euroa, jotka olivat kirjekuoressa. Kuva: KRP

Keskusrikospoliisi ilmoittaa saaneensa loppuun poikkeuksellisen laajan talousrikostutkinnan, jossa epäillään laajamittaisia veropetoksia rakennusalalla pääkaupunkiseudulla. Epäilyt kohdistuvat kahteen yritykseen, joiden epäillään kiertäneen veroja miljoonien eurojen arvosta ja syyllistyneen muihinkin rikoksiin.

Syyteharkintaan lähetettyyn esitutkintapöytäkirjaan on kirjattu noin 20 rikoksesta epäiltyä. Poliisin mukaan keskeisiä epäiltyjä tekijöitä on ollut neljä, joista kaksi oli tapahtuma-aikana liiketoimintakiellossa aiemmista talousrikoksista.

Krp luonnehtii tapausta ”poikkeuksellisen laajaksi”. Rikollinen toiminta on tapahtunut vuosina 2013–2015 ja siinä on peitetty satojen, enimmäkseen virolaisten, rakennustyöläisten tekemisiä. Kahden yrityksen yhteenlaskettu liikevaihto oli tekoajankohtana noin kymmenen miljoonaa euroa.

Poliisi arvioi, että yli 300 työntekijää olisi osallistunut tunnistamattomina eli pimeästi korjausrakentamiseen. Pimeää työvoimaa on ollut alihankintaketjuissa sekä yksityisen että julkisen puolen rakennus- ja kunnossapitokohteissa.

Poliisi arvioi, että yritykset ovat jättäneet kaikkiaan 4,6 miljoonan euron verot maksamatta. Lisäksi on jätetty hoitamatta 1,3 miljoonan euron työeläkevakuutusmaksut.

Poliisi julkaisi valokuvan, jossa näkyi jutun tutkinnan yhteydessä yksityisasunnosta takavarikoitu 500 euron seteleiden nippu. Niitä oli sadantuhannen euron arvosta.

Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää veropetosta, törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta ja törkeää kirjanpitorikosta. Lisäksi on paljastunut myös muita epäiltyjä talousrikoksia ja ympäristörikoksia, kuten jätteiden luvatonta vientiä Viroon.

”Esitutkinta oli erittäin vaativa, ja aktiivinen tutkinta kesti useita vuosia. Asian laajuuden vuoksi myös verotarkastukset kestivät noin kaksi vuotta”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Janne Järvinen krp:n tiedotteessa.

Krp on tiedottanut tutkinnasta ensimmäisen kerran jo marraskuussa 2015. Rikostutkinnan yhteydessä on kuulusteltu kymmeniä ihmisiä.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “”Poikkeuksellisen laaja” rakennusalan talousrikosvyyhti syyteharkintaan – Krp epäilee, että sadat tekivät pimeää työtä, veroja kierrettiin miljoonilla ja jätteitä salakuljetettiin Viroon”

  1. Hyvä, sitten voitte ryhtyä tukimaan myös ulkomaisten rkennusmiesten kautta tapahtuvaa paljon laajempaa rahanpesua. Vihjeeksi, vaikka kaikki paperit ovat kunnosa ja rakennusliitto tarkastanut palkan maksun niin kannattaa tarkastaa myös mihin rahat ovat lopulta päätyneet. Ne on maksettu käteisellä osin takaisin. Arvatenkin useiden tuhansien työntekijöiden voimin pelkästään jo pääkaupunkiseudulla. Selvittäkää tämä suuri puhallus ja lopettakaa perusteeton sosiaaliturvan maksaminen ulkolaisille työntekijöille jos se on hankittu tätä kautta.

  2. Tilaajatko ja pääurakoitsija pääsi kuin koira veräjästä. Eikö niillä ole moraalia ja yhteiskuntavastuuta. Kuka näitä suojelee tuolla yläkerrassa. Ongelmat tiedetään, valvonta vähäistä ja vale palkkalaskelmia ja valetuntikirjan pitoa uskotaan. Työsuhdeasaatavat maksavat aina puutteellisesti.

  3. Ei ole ihme jos tuollaista tapahtuu. 10 milj liikevaihto aiheuttaa vero ja eläkemenoja 5.9 miljoonaa, ainakin jos on uutiseen uskominen

Jätä kommentti