Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki-Vantaan tylyn betoninen P1/P2 revitään kappaleiksi – Parkkitalosta löytyi kasa unohdettuja autoja

Parintuhannen auton betonihalli on maan tasalla huhtikuun loppuun mennessä.

Helsinki-Vantaan pysäköintihalli P1/P2 on palvellut asiakkaita 30 vuotta. Parissa kuukaudessa se häviää maan tasalle. Kuva: Aku Isotalo / HS

Iso työkone mahtavine leukoineen rouhii parkkihallin betoniseinää Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Meteli on koneen kokoon nähden maltillinen, ja työmaakin yllättävän siisti urakan luonteeseen verrattuna.

Tarkoituksena on purkaa kevään aikana maan tasalle lentoaseman vanhin P1/P2-pysäköintihalli terminaali 2:n kainalossa. Sen tilalle nousee uusi sisääntulohalli lentomatkustajille vuoteen 2021 mennessä.

Vielä eivät kentälle saapuvat lentomatkustajat purkutyömaata välttämättä havaitse, jos eivät auton kyydistä hoksaa katsoa oikeaan suuntaan. Viime viikolla alkanut purku-urakka on edennyt tasaiseen tahtiin hallin eteläseinällä.

Huhtikuun lopulla nähtävää on jo kaikelle kansalle. Parkkitalo on silloin maan tasalla, ja alkaa terminaalin ajoramppien purku.

Saattoliikenteelle on tuolloin varattu pikapysäköintipaikkoja pyöreään P3-pysäköintitaloon.

Viimeisiä autonomistajia jouduttiin patistelemaan

Purettava halli on palvellut lentomatkustajia jo 30 vuotta. Se meni kiinni jo loppiaisen jälkeen, mutta ennen purkutyökoneiden saapumista halli oli saatava tyhjäksi 2 000 autosta.

Finavian kaupallinen johtaja Jukka Isomäki sanoo, että valtaosa autoista lähti hyvissä ajoin, mutta vihoviimeisiä autonomistajia jouduttiin patistelemaan.

Lopulta 40 autoa oli siirrettävä purkutyön tieltä. Jotkut autot olivat ehtineet pölyttyä hallin uumenissa viime syksystä lähtien.

”Niiden kaikkien omistajat on kuitenkin tavoitettu, joten asia on nyt järjestyksessä”, Isomäki sanoo.

Finavia on rakentanut vastaavan määrän korvaavia pysäköintipaikkoja purettavan hallin autopaikkoja korvaamaan. Noin 3 000 pysäköintipaikkaa valmistui vuonna 2016 P5-halliin.

Betonimursketta 2 500 kuorma-autollista

Finavia arvioi, että pysäköintihallin purusta syntyy betonimursketta yli 50 000 tonnia eli 2 500 kuorma-autollista. Betonimurske aiotaan hyödyntää paikan päällä lentoaseman teiden ja katujen rakenteissa. Projektipäällikkö Tuomo Lindstedtin mukaan murske täyttää ympäristöluvan ehdot.

Jos kuitenkin ilmenee, että jotain osaa betonista ei voisi käyttää lentoasemalla, Finavia hakee sille hyötykäyttökohteen.

Pysäköintihallin purku on ensimmäinen askel tämän vuoden isoissa mullistuksissa. Finavian miljardin euron investointiohjelma on ajallisesti nyt puolivälissä.

Torstaina avautuu kaukolentojen matkustajia palveleva Plazaksi nimetty aukio sekä turvatarkastusalue. Kevään aikana valmistuu myös terminaali 1:n laajennus.

Kun pysäköintihallin paikalle rakennettu uusi sisääntulohalli avautuu vuonna 2021, alkaa vanhan sisääntuloaulan remontti terminaali 2:ssa. Se valmistuu vuonna 2022.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsinki-Vantaan tylyn betoninen P1/P2 revitään kappaleiksi – Parkkitalosta löytyi kasa unohdettuja autoja”

  1. SRV asbestipölyttäänee koko tienoon.. On ennenkin tehnyt. Hirveästi ei ympäristö ja työturvallisuus tätä firmaa kiinnosta.. Rahallahan on lupa tehdä mitä lystää.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat