Kokeile kuukausi maksutta

Lähelle Lauttasaarta suunnitellaan kahden jalkapallokentän kokoista maankaatopaikkaa – Valtava rakennusprojekti hermostuttaa saarelaisia

Kaupungin massakoordinaattorin Mikko Suomisen mukaan Koivusaareen rakennettava uusi alue on niin suuri, että kiertotaloutta helpottava kierrätyskenttä on erittäin tarpeellinen.

Kaupunki on hakenut lupaa hyödyntää merialueen täytössä jätemateriaaleja ja perustaa maamassojen ja louheen käsittely- ja varastointiaseman Koivusaareen. Kuva: Sami Kero / HS

Helsingin kaupungin käynnistämä Koivusaaren rakentaminen huolestuttaa jälleen Lauttasaaren asukkaita. Koivusaareen suunnitellaan noin 5 000 asukkaan ja runsaan 4 000 työpaikan kaupunginosaa, jonka rakentamiselle saadaan tilaa täyttämällä merta. Kaupungin arvion mukaan rakentaminen kestää kymmenen vuotta.

Uutena suunnitelmana kaupunki on hakenut lupaa hyödyntää merialueen täytössä jätemateriaaleja ja perustaa maamassojen ja louheen käsittely- ja varastointiaseman, kierrätyskentän, Koivusaareen.

Lauttasaari-seuran kaavaryhmän puheenjohtaja Katri Penttisen mukaan suunnitelma ”yli kahden jalkapallokentän kokoisesta kierrätyskentästä” on herättänyt suurta huolta asukkaissa.

Kierrätyskentällä on tarkoitus välivarastoida ja käsitellä ruoppausmassojen lisäksi myös kaupungin työmailta kaivettavia tai purettavia maita ja haitta-ainepitoisia sedimenttejä.

”Suurimmillaan alueelle voitaisiin ottaa vastaan vuosittain jopa 280 000 kuutiometriä kivilouhetta ja erilaisia maamassoja, jotka arviomme mukaan voisivat tarkoittaa jopa noin 70 autolastillista päivässä”, Penttinen kertoo.

”Kivilouheiden murskaaminen tuottaa paljon ääntä, melua ja pölyä. Massoja käsiteltäisiin osin avoimella kentällä, mistä tulee myös päästöjä veteen.”

”Lupahakemuksesta on jäänyt pois tärkeä pointti”

Penttisen mukaan suunnitellusta kierrätyskentästä on vain alle 300 metriä lähimpään asumukseen. ”Nyt joudumme luottamaan, että lupaviranomaiset selvittävät, että lupaehdoissa otetaan huomioon kaikki lakisääteiset vähimmäisehdot, esimerkiksi melurajat”, Penttinen sanoo.

Massojen käsittelyä ja esimerkiksi betonin murskausta eli pulverointia on suunnitelman mukaan tarkoitus tehdä kello 7:n ja 22:n välillä. Lupahakemuksen mukaan louhetta voitaisiin kuitenkin vastaanottaa myös yöaikaan ja viikonloppuisin.

”Se on asukkailta liikaa vaadittu. Lauttasaari-seura tulee muistutuksessaan esittämään tiukempia aikarajoja”, sanoo Penttinen.

Kierrätyskenttä on keskusteluttanut lauttasaarelaisia myös alueen asukkaiden Facebook-ryhmässä ja muun muassa Penttinen on muistuttanut saarelaisia siitä, että suunnitelmista saa lähettää kaupungille palautetta.

Kaupungin massakoordinaattori Mikko Suominen on tietoinen lauttasaarelaisten huolista. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että lupahakemukset antavat usein asukkaille väärän kuvan ja saavat heidät pelästymään.

”Lupahakemuksesta on jäänyt pois esimerkiksi erittäin tärkeä pointti: työmaayhteys ei tule tapahtumaan Lauttasaaren vaan Länsiväylän kautta”, Suominen kertoo.

”Niin suuren massamäärän kuljettaminen Lauttasaaren Sotkantien kautta olisi mahdotonta.”

”Kierrätyskenttä on oikeasti tarpeellinen”

Suominen vakuuttaa myös, että massojen kuljettaminen öisin tai viikonloppuisin on erittäin poikkeuksellista. Myös Jätkäsaaressa, Kalasatamassa, Kruununvuorenrannassa ja Hernesaaressa on käytössä kierrätyskenttä.

”Kierrätyskenttä todella auttaa kiertotaloudessa, kun ympärillä rakennetaan paljon. Koivusaareen suunniteltu kierrätyskenttä on pienin verrattuna muihin Helsingin alueen kierrätyskenttiin, mutta tärkeä. Uusi rakennettava alue on niin massiivinen”, Suominen sanoo.

Muilla alueilla kierrätyskentät ovat Suomisen mukaan toimineet hyvin, eikä niistä ole tullut kuin yksittäisiä valituksia.

”Kierrätyskenttä on oikeasti tarpeellinen mutta ei välttämätön. Mutta jos sitä ei ole, liikenne vain lisääntyy, sillä massaa täytyy viedä pois ja tuoda taas takaisin.”

Suomisen mukaan lupahakemuksessa on nykytiedon mukaan epärealistisesti mainittu rakentamisen aloittamisvuodeksi 2020. Suominen kertoo rakentamisen alkavan aikaisintaan vuonna 2022, sillä kaavoituksessa ja vesilupahakemuksissa menee aikaa.

”Ymmärrän toki, että rakentaminen aiheuttaa asukkaissa pelkoa. Rakentaminen aiheuttaa pölyä ja melua, ja kymmenen vuotta on pitkä aika.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lähelle Lauttasaarta suunnitellaan kahden jalkapallokentän kokoista maankaatopaikkaa – Valtava rakennusprojekti hermostuttaa saarelaisia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat