”Se oli kuin lottovoitto!” Ahtaaseen Punavuoreen valmistuu uusi kerrostalo, jonka avulla taloyhtiö maksoi putkiremontin

Helsingin Punavuoresta löytyy harvinaisuus: tontti, johon voi rakentaa uuden asuintalon.

Havainnekuva yksikerroksisen liikehuoneiston tilalle nousseesta kerrostalosta Merimiehenkadun ja Albertinkadun risteyksessä. Kuva: Studio Puisto

Löydön teki Merimiehenkatu 20:n asunto-osakeyhtiö, joka muutama vuosi sitten muisti, että yhtiöllä on kolmannes rakennusoikeudesta käyttämättä. Yhtiö arveli, että rakennusoikeus Punavuoressa saattaisi olla nykyään varsin arvokasta.

”Se oli kuin lottovoitto”, sanoo Erikois­isännöitsijöiden isännöitsijä Ari Järvinen.

Merimiehenkadun ja Albertinkadun kulmaan rakennettiin vuonna 1962 asunto-osakeyhtiö, jossa oli neljä asuinkerrosta. Lisäksi Elannon kauppaa varten rakennettiin yksikerroksinen liiketila.

Vuosikymmenten ajan liiketilassa toimikin ruokakauppa. Viimeksi siinä pyöritti leipomoaan punavuorelainen Kanniston Leipomo.

Jotta tontille voitaisiin rakentaa, liiketila piti purkaa ensin. Taloyhtiö joutui ottamaan miljoonan euron lainaa ostaakseen liikehuoneiston osakkeet.

Järvisen mukaan pieni taloyhtiö otti ison riskin, mutta riski kannatti.

Merimiehenkatu 20 oli tullut peruskorjausikään. Myymällä rakennusoikeuden yhtiö sai kustannettua oman putkiremonttinsa.

Naapurit Punavuoressa eivät olleet asiasta yhtä innoissaan. Heitä harmitti se, että aiemmin yksikerroksisen rakennuksen tilalle rakennetaan viisi kerrosta ja valittivat suunnitelmista.

Järvisen mukaan taloyhtiö kävi ”aika tiukkoja” neuvotteluja kaupungin rakennusvalvonnan kanssa.

Rakentaminen pääsi kuitenkin alkamaan viime vuonna, ja tulevaan kesään mennessä osoitteeseen Albertinkatu 8 valmistuu talo, jossa on 15 asuntoa.

Uuden talon lisäksi vanhaan yhtiöön rakennetaan kolme uutta ullakkoasuntoa sekä ensimmäiseen kerrokseen kaksi yksiötä.

Remontin myötä vanha taloyhtiö joutui luopumaan saunastaan, mutta kun uuteen yhtiöön valmistuu kattosauna terasseineen, vanhan yhtiön asukkaat saavat siihen pysyvän käyttöoikeuden.

Ei ole ihan jokapäiväistä, että eteläisen Helsingin vanhoihin kortteleihin pystytään rakentamaan uusi asuintalo.

Punavuoressa Kankurinkadun ja Sepänkadun kulmasta purettiin 2000-luvun alussa vanha yksikerroksinen liiketila, jossa toimi pitkään posti. Tilalle rakennettiin asuintalo.

Paraikaa Ullanlinnassa rakennetaan uutta asuintaloa Punanotkonkadulta puretun poliisitalon tilalle.

Yksikönpäällikö Janne Prokkola Helsingin kaupungin kaavoitusyksiköstä muistuttaa, että määrä on vähäinen, jos sitä vertaa esimerkiksi Jätkäsaareen, jossa on käynnissä peräti 23 asuinkerrostalon rakentaminen.

Prokkolan mukaan keskustan vanhat taloyhtiöt saattavat etsiä tiivistämisen mahdollisuuksia silloin, kun tulossa on kallis remontti, mutta mahdollisuuksia on vähän.

”Keskustan tontit on rakennettu aika täyteen”, hän sanoo.

Ja jos Albertinkadulla tontti on pieni ja ahdas ja kiinni naapuritalossa, mikä johti siihen, että talosta piti rakentaa P-kirjaimen muotoinen. Talon muoto taas saneli sen, minkälaisia asuntoja sinne voitiin suunnitella.

”Talo piti sovitella tontille kenkälusikalla”, kertoo talon arkkitehti, Studio Puiston toimitusjohtaja Sampsa Palva.

Studio Puisto peri projektin Vesa Honkonen Architects -toimistolta, joka suunnitteli rakennuksen perusmuodon.

Palva on tyytyväinen lopputulokseen. Koska uuden talon haluttiin jatkavan Punavuorelle tyypillisten vanhojen tiilitalojen ja -palomuurien perinnettä, sen julkisivusta tulee punatiilinen.

Julkisivuun ei tule parvekkeita. Vain yhdessä asunnossa on pihan puolella parveke, muissa asunnoissa on ranskalainen parveke.

Vanhassa talossa osa asukkaista menettää rakentamisen seurauksena päätyikkunansa. He saavat hyvityksenä parvekkeet.

Isot ikkunat taas tuovat Palvan mukaan arkkitehtuuriin teollista tunnelmaa, jota alueen vanhoissa tehdastaloissa on.

”Punavuori on ollut aikanaan rouhea kaupunginosa, joten halusimme vähän sen näköistä rakentamista”, hän sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Se oli kuin lottovoitto!” Ahtaaseen Punavuoreen valmistuu uusi kerrostalo, jonka avulla taloyhtiö maksoi putkiremontin”

Vastaa