Kokeile kuukausi maksutta

Asunnosta joutuisi maksamaan itse vain 50 euroa, mutta kiinnostus on laimeaa – Hoas purkaa yli tuhannen opiskelijan kodit Helsingin seudulta

Vaikka lähiöiden solut ovat erittäin edullisia, enemmistö hakee yksiötä läheltä Helsingin keskustaa.

Opiskelijat Anniina Seppälä ja Mikko Immonen ovat tyytyväisiä Helsingin Kivikossa sijaitsevaan asuntoonsa, jossa elelee myös Sani-koira. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Opiskelijoiden asuntosäätiö aikoo luopua pääkaupunkiseudulla 750 soluasunnosta ja rakennuttaa 3 000 uutta yksiötä. Yhteensä soluasunnot voisivat toimia lähes 1 500 opiskelijan koteina. Vaikka solut ovat erittäin edullisia, enemmistö hakee yksiötä läheltä Helsingin keskustaa.

Yksiöiden huikeasta suosiosta kertovat Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) hakijoiden määrät: lähes 2 500 haluaa yksiötä ja yli 1 200 kaksiota. Kämppisasuntoa havittelee runsas 300 ja huonetta jaetussa asunnossa eli soluasuntoa parisensataa.

Helsingin Kivikossa Linnoituksentie 10:ssä on Hoasin suuri vuokra-talojen rykelmä. Se on kuin pikkukylä, jossa on kaikenlaisia huoneistoja. Pienkerrostalot rakennettiin 1990-luvulla ja korjattiin vuonna 2017.

Kontulan metroasemalle on lyhyt matka, ja sieltä pääsee kahdessa minuutissa Myllypuroon Metropolian yli 6 000 opiskelijan kampukselle. Viikin kampukselle bussi vie vartissa.

Silti osa soluasunnoista on ollut jo pidempään tyhjillään. 12,5 neliön solun vuokra on 240–260 euroa kuussa, ja Kela antaa 190 euroa asumistukea. Opiskelijalle jää maksettavaksi ainoastaan 50–60 euroa.

Soluasunto on Hoasin toimitusjohtajan Matti Tarhion mielestä hyvä tapa päästä omaan asumiseen kiinni, mutta moni ei tunnu hoksaavan edullista mahdol­lisuutta.

”Halpojen asumis­menojen vuoksi ei tarvitsisi tehdä osa-aika­hommia, vaan pystyisi keskitty­mään opintoihin ja valmistuisi nopeasti. Näin yhteiskuntakin saisi maksamansa tuen moninkertaisena takaisin”, Tarhio sanoo.

”Tinderin ja vaalikoneen yhdistelmä”

Yksiöiden huippusuosio alkoi näkyä kyselyissä jo 2000-luvun alussa. Toinen trendi taas osoitti opiskelijoiden mieltyneen kimppakämppiin.

Koska säätiö ei pysty tarjoamaan kaikille hakijoille yksiötä, Tarhio toivoo, että tulevaisuudessa ainakin osa hakijoista innostuisi soluasunnoista ja yhteisöllisyydestä.

Hoas tarjoaakin kämppissovellusta, joka auttaa löytämään sopivia kavereita soluasuntoon tai kolmioon. Esimerkiksi yhdessä opiskelemaan muuttavat kaverit tai sisarukset sekä kämppishausta toisensa löytäneet opiskelijat voivat hakea yhdessä asuntoa. Jokaiselle asukkaalle tehdään oma vuokrasopimus omaan huoneeseen.

”Se on vähän kuin Tinderin ja vaalikoneen yhdistelmä”, Tarhio nauraa ja kertoo, että sovellusta kehitetään jatkuvasti.

”Edessä on iso murros”

Yksiöiden suosio kasvoi entisestään, kun eduskunta päätti vuonna 2017 korvata opintotuen asumislisän yleisellä asumistuella. Uudistus antaa yksin asuvalle opiskelijalle aiempaa enemmän tukea. Jos asuu yksin Hoasin yksiössä Helsingissä, kuukausivuoka on esimerkiksi 500 euroa, saa 80 prosenttia vuokrasta asumistukea eli 412,80 euroa. Maksettavaksi jää hieman yli 80 euroa.

Espoossa ja Vantaalla Kela korvaa yhden hengen asuntokunnalle vuokrakuluja enintään 499 euroa. Uudistus on kasvattanut myös vapaiden markkinoiden yksiöiden houkuttelevuutta.

”Halpojen asumis­menojen vuoksi ei tarvitsisi tehdä osa-aika­hommia, vaan pystyisi keskitty­mään opintoihin ja valmistuisi nopeasti.”

”Edessä on iso murros. On rakennettava 3 000 uutta yksiötä. Urakka yritetään viedä läpi viidessä vuodessa”, toimitusjohtaja Matti Tarhio kertoo.

Uudishankkeita on vireillä liikenteen solmukohtiin, kuten Pasilaan, Tikkurilaan, Myyrmäkeen, Kalasatamaan, Herttoniemeen ja Myllypuroon. Otaniemeen Tapiolan metroaseman tuntumaan on tulossa 12-kerroksinen puutalo.

”Meidän toiveissa olisi saada kahdelle kerrostalolle tontti myös Espoon Maarinsolmusta, josta on lyhyt matka Otaniemeen”, Tarhio kertoo.

Hoas voi luopua 1500 soluasuntopaikasta

Samaan tahtiin eli lähivuosina Hoas suunnittelee luopuvansa 15–20 kerrostalosta ja 20–25 rivitalosta 1970-luvun lähiöissä. Näissä on yhteensä lähes 1 500 soluhuonepaikkaa.

Taloista on myös huonot kulkuyhteydet oppilaitoksiin ja kampuksille. Osa pitäisi korjata perusteellisesti, ja se nostaisi vuokria tuntuvasti. Siksi niiden kohtalo on purkaminen.

Päätöksiä on jo tehty. Vantaan Kulomäessä olevia taloja on alettu purkaa. Urakka jatkuu vielä ensi vuonna. Rakennusyhtiö tekee tilalle tavallisia omistusasuntoja.

Loppuvuodesta säätiö päättää, mistä muualta opiskelijataloja puretaan ja missä niitä kunnostetaan. Uudistettavissa taloissa soluasuntoja muutetaan halutuiksi yksiöiksi.

Samalla Hoas alkaa hyödyntää kerhohuoneita etäopiskelutiloina. Suuren osan ajasta tyhjillään olevista tiloista muokataan yhdessä opiskelijoiden kanssa rauhallisia soppia keskittyä vaikkapa verkkokursseihin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asunnosta joutuisi maksamaan itse vain 50 euroa, mutta kiinnostus on laimeaa – Hoas purkaa yli tuhannen opiskelijan kodit Helsingin seudulta”

  1. Näiden purettavien soluasuntojen potentiaalinen kohderyhmä lienee juuri niitä (ainakin tilastoissa esiintyviä) pienituloisia, joille tietyt poliittiset ryhmät peräävät yhä enemmän yhteiskunnan tukia. Lieneekö meillä jo liikaakin hyvinvointia, kun todella edulliset ja varmasti asumiskelpoiset asunnot eivät kuitenkaan kiinnosta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat