Kokeile kuukausi maksutta

Asiantuntija varoittaa: pienet taloyhtiöt teettävät putkiremontteja jopa ilman rakennuslupaa

Putkiremontin myyjä saattaa ehdottaa alennusta, jos taloyhtiö ei hae rakennuslupaa, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan asiantuntija.

Putkiremontteja tehdään toisinaan puutteellisin valmisteluin. Kuva: Heikki Pölönen

Säästäminen putkiremontin suunnittelussa voi johtaa ikäviin ongelmiin, joista joutuu pahimmillaan riitelemään oikeudessa asti, varoittaa lvi-asiantuntija Arto Kemppainen. Hän työskentelee taloyhtiöiden etua valvovassa Kiinteistöliitto Uusimaassa.

Kemppaisen mukaan etenkin pienet rivi- ja paritaloyhtiöt säästävät helposti suunnittelusta. Siitä tulee iso osa putkiremontin kustannuksista.

Säästäminen houkuttee, kun osakkaita eli remontin maksajia on vähän.

”Kaikissa taloyhtiöissä ei ymmärretä suunnittelun merkitystä, vaan heti lähdetään neuvottelemaan urakoitsijoiden kanssa. Mutta hyvät tekijät eivät lähde edes tarjoamaan urakkaa, jos suunnitelmaa ei ole.”

”Tuntuu, että joillain toimijoilla ei ole mitään ammattietiikkaa.”

Kemppaisen mukaan putkiremontin tekijäksi valikoituu tällaisissa tapauksissa yleensä pieni ovelta ovelle kiertävä putkiliike. Hän tietää tapauksia, joissa putkiremontteja on tehty jopa ilman rakennuslupaa.

”Urakoitsija saattaa sanoa, että taloyhtiö saa putkiremontin halvemmalla, jos rakennuslupaa ei haeta. Siinä rikotaan räikeästi lakia. Tuntuu, että joillain toimijoilla ei ole mitään ammattietiikkaa.”

Ilman asiantuntijaa joudutaan usein ongelmiin

Rakennuslupa on maankäyttö- ja rakennuslain mukaan tarpeen rakentamiseen verrattavissa korjaus- ja muutostöissä. Tällaisia ovat esimerkiksi perinteinen putkiremontti ja vesijohtojen uusiminen.

Jotkin putkiliikkeet suunnittelevat remontit itse. Kemppaisen mukaan kaikilla toimijoilla ei kuitenkaan ole suunnittelupätevyyttä tai suunnitelmat tehdään rakennusten alkuperäisten, vuosikymmeniä vanhojen suunnitelmien pohjalta.

Tästä on seurannut sotkuja, joita hän on joutunut työssään selvittämään.

”Neuvonta­puhelimeemme on soitettu ja kysytty esimerkiksi sitä, mistä johtuu, ettei keittiöstä tule vettä, kun naapuri kastelee nurmikkoa.”

Ongelmiin joutuvat taloyhtiöt ovat usein sellaisia, joissa isännöitsijänä toimii vapaaehtoisesti joku osakkaista eikä ulkopuolista asiantuntija-apua ole ymmärretty käyttää.

”Pahimmassa tapauksessa taloyhtiö joutuu tekemään remontin kahteen kertaan. Se vasta kallista on, vaikka taloyhtiö on alun perin ajatellut, että putkiremontti tehdään mahdollisimman halvalla.”

Yhdessä taloyhtiössä hallitus hyväksyi suunnitelman, jonka mukaan taloon asennetaan kylmävesimittarit, muttei lämpimän veden mittareita.

”Jos osa vesimittareista jätetään asentamatta, remontti on määräysten vastainen.”

Kemppaisen mukaan tällaista ei pitäisi päästä tapahtumaan: nykyiset rakentamismääräykset edellyttävät huoneistokohtaisia vesimittareita putkiremontin yhteydessä sekä lämpimään että kylmään veteen.

”Jos osa vesimittareista jätetään asentamatta, remontti on määräysten vastainen.”

Rakennus­valvonta­viranomaisen pitäisi huomata rakentamismääräysten vastaiset suunnitelmat, sillä piirustuksissa näkyy selvästi, missä vesimittarit ovat.

Jos suunnitelma on tehty huolimattomasti ja rakennuslupa hakematta, virhe saattaa selvitä vasta, kun remontti on valmis eikä vettä tule hanasta.

Vesimittareita on asennettu väärin

Tukes eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto muistuttaa, että vesimittarit on tärkeää asentaa oikealla tavalla, jotta ne ovat helposti luettavissa, huollettavissa ja vaihdettavissa.

”Ikävä kyllä vesimittareita on asennettu usein virheellisesti, tarkastusluukut ovat harvoin määräyksen mukaisia ja tiivisteetkin saattavat vuotaa”, Kemppainen sanoo.

Vesimittareiden tekninen käyttöikä on noin kymmenen vuotta. Taloyhtiöille koituu kuluja muun muassa mittareiden lukemisesta, huoltamisesta ja uusimisesta.

Tuovatko vesimittarit säästöjä taloyhtiöön?

”En usko, päinvastoin. Ehkä yksittäinen osakas kuvittelee saavansa hyvän mielen”, Kemppainen sanoo.

Vaikka vesimittarit on asennettava putkiremontin yhteydessä, niitä ei ole pakko käyttää vesilaskutuksen perusteena. Mikään laki ei tätä määrää, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Yhtiöjärjestys voi toki määrätä toisin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Asiantuntija varoittaa: pienet taloyhtiöt teettävät putkiremontteja jopa ilman rakennuslupaa”

  1. Herra, anna heille anteeksi, vaikka he tietävät, mitä he tekevät.

  2. Virolaiset tekijät eivät rakennusluvista välitä, eli koko toimitus sieltä sitten.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat