Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin kupeeseen aletaan rakentaa uutta 22 miljoonan euron vankilaa – Vangit pannaan hoitamaan Nuuksiota ja Sipoonkorpea

Liikenne Keravan vankilan lehmuskujalla alkaa hiljentyä. Uudelle avonvankilalle tulee oma liittymä vanhalta Lahdentieltä keltaisten paritalojen kohdalta. Kuva: Kimmo Penttinen

Keravan uusi avovankila alkaa nousta paikalleen alkukesästä. Vanhalta Lahdentieltä katsottuna uusi avovankila tulee vanhan päärakennuksen vasemmalle puolelle, paritalokujan eli niin kutsutun puutteenkujan ja nykyisten avovankilarakennusten väliin.

Vankilarakennusten pohjatyöt ovat jo hyvällä mallilla, ja kun uudet rakennukset tulevat pääosin moduuleina, alue rakentuu varsin nopeasti.

”Ensimmäisen vankien asuintalon on tarkoitus saapua kesäkuussa. Ainostaan palvelukeskus rakennetaan paikan päällä, joten sen valmistuminen vie pisimpään”, vankilanjohtaja Minna Saukko kertoo.

Senaatti-kiinteistöt on budjetoinut rakennushankkeeseen lähes 22 miljoonaa euroa. Uusi avovankila on tarkoitus ottaa käyttöön 1. huhtikuuta 2020, mutta Rikosseuraamuslaitos luopuu jo vuodenvaihteessa valtaosasta alueen vanhaa rakennuskantaa.

Rakennukset ja maa-alueen omistava Senaatti-kiinteistöt valmistelee parhaillaan vapautuvan alueen jatkokäyttöä.

Rikosseuraamuslaitokselta vapautuvat vanha päärakennus, johtajan villa, apulaisjohtajan ja talousjohtajan talot, puutarha-alue kasvihuoneineen, kirkko, puusepän verstas, puiset paritalot sekä pellot vankila-alueen ympäriltä.

Luomuviljelyssä olevia peltoja vankila viljelee vielä tämän kesän.

”Tämä on ihana paikka, mutta senkin täytyy kehittyä, mikä on vähän surullistakin. Mielelläni pitäisin ympäristön maaseutumaisena jatkossakin, sillä rauhalla ja vehreydellä on myös kuntouttava vaikutus”, Saukko pohtii.

Muutoksen myötä myös vankien liikuntapaikat pitää miettiä uusiksi, sillä esimerkiksi nykyinen jalkapallokenttä ja pururata jäävät uuden vankila-alueen ulkopuolelle. Keravanjoen ranta vapautuu vankilalta Haukkavuoren alueella osin kaupungin virkistyskäyttöön jo ennen alueiden kokonaisluovutusta.

Vanha asuntola puretaan

Uusi avovankila on kokonaisuudessaan noin 4 500 neliömetrin suuruinen rakennushanke. Sille tehdään uusi tieliittymä, joka tulee Vanhalle Lahdentielle Ylikeravantietä vastapäätä.

Vanha lehmuskuja on suojeltu, eikä tie välttämättä kestäisi raskasta työmaaliikennettä. Uuden liittymän pohjatyöt tehdään sen tähden jo nyt, ja rekkaliikenne uudelle työmaalle tulee sen kautta.

”Uuden vankila-alueen raja menee Kiilintiessä. Vankilan henkilökunnan asuntolana toiminut Kuusilinna jää uudelle vankila-alueelle, mutta se puretaan jollakin aikataululla”, Saukko kertoo.

Minna Saukko odottaa uutta vankilaa etenkin modernien tilojen paremman toiminnallisuuden mutta myös vankipaikkamäärän lisääntymisen vuoksi. Uudessa avovankilassa on runsaat 40 vankipaikkaa nykyistä enemmän, yhteensä 136 paikkaa.

”Etelä-Suomen alueelle vankilamme mitoitus on ollut pieni.”

Nuorisopainotus jatkuu myös uusissa tiloissa: Keravalle pyritään sijoittamaan jatkossakin Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen nuoret avovangit.

”Meillä on siihen oma osaamisemme. Toinen selkeä ryhmä on liikuntaesteiset ja aistivammaiset, joille ei ole tällä hetkellä oikein tiloja avovankiloissa. Uusissa tiloissa erilaiset esteettömyyteen liittyvät asiat on huomioitu.”

”Tämä on mieletön projekti”

Nykyinen vankiprofiili on Saukon mukaan enenevässä määrin enemmän tukea tarvitsevaa: avovankilaan tulevat ovat usein lyhyttuomioisia ja päihdeongelmaisia.

Vankilan kuntoutus- ja työtoiminnan tavoite on mahdollistaa taitoja, joilla vanki pärjää siviilissä. Muuttunut maailma vaatii muutoksia myös vuonna 1891 toimintansa aloittaneen Keravan vankilan työtoiminnalta.

”Meillä vahvoina olleet puutarha- ja maatalousala eivät suuntauksina enää anna eväitä vankien työllistymiseen heidän vapauduttuaan. Muun muassa Helsingin kaupungin ja Metsähallituksen kanssa tehty yhteistyö sen sijaan jatkuu. Avovankilan vangit pitävät huolta esimerkiksi lähialueen kansallispuistoista”, Saukko kertoo.

Yhteistyökumppanina jatkaa myös Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda.

”Uutta on se, että kartoitamme mahdollisuuksia opinnollistaa vankien työtoimintoja, mikä mahdollistaisi vangeille opintosuorituksia.”

Saukko aloitti Keravan vankilan apulaisjohtajana elokuussa 2016 ja johtajana joulukuussa 2016. Virkapaikaltaan Vantaan vankilasta Keravalle ”vähän avuksi” tullut Saukko myöntää, että jakso on ollut aikamoinen rypistys.

”Tämä on mieletön projekti, kun luodaan ihan uutta, kuntouttavampaa ja tukevampaa avovankilaa. Ennen tämä oli avovankilalle tyypilliseen tapaan työsiirtola, mutta jatkossa tukitoimia siviiliin koetetaan luoda kuntoutuksen kautta ja toiminta on enemmän sosiaalista selviytymistä tukevaa.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin kupeeseen aletaan rakentaa uutta 22 miljoonan euron vankilaa – Vangit pannaan hoitamaan Nuuksiota ja Sipoonkorpea”

Vastaa