Rivitalokotien hintojen ennustetaan laskevan Helsingin seudulla

Rivitaloonkin tulee putki-, katto- ja julkisivuremontteja siinä missä kerrostaloihinkin. Kaikki ostajat vain eivät tunnu ymmärtävän sitä, kertoo kiinteistönvälittäjä.

Tässä rivitaloasunnossa on helppohoitoinen kivikkopiha. Kuva: Julia Weckman

Rivitaloasuntojen neliöhinnat ovat laskussa pääkaupunkiseudulla.

Kiinteistömaailman konsulttiyhtiö Ecraftilla teettämän ennusteen mukaan rivitaloasuntojen neliöhinnat pitävät parhaiten Itä-Pakilassa, Gumböle–Karhusuolla, Veräjämäessä, Reimarlassa, Uusmäessä, Oulunkylä–Patolassa, Jokiniemessä, Siltamäessä, Konalassa ja Espoon keskuksessa.

Näillä kaikilla postinumeroalueilla ennusteen mukaan neliöhinnat laskevat 0,1 prosenttia vuodessa vuoteen 2022 mennessä.

Suurimmillaan hintojen lasku on jopa yli yhden prosentin vuodessa.

Rivitalot seuraavat samanlaista kehitystä kuin omakotitalot. Omakotitalojen neliöhintojen ennustetaan laskevan lähivuosina Helsingissä keskimäärin 0,7 prosenttia vuodessa, Espoossa 0,6 prosenttia, Vantaalla 0,6 prosenttia ja Kauniaisissa 1,5 prosenttia.

Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjä Christoffer Henriksson kuitenkin muistuttaa, että rivitaloasunnon ja omakotitalon kauppa eroavat toisistaan varsinkin siinä, että rivitaloon muutetaan yleensä kerrostaloasunnosta.

”Ja omakotitaloon taas rivitaloasunnosta. Omakotitalon halutaan yleensä siitä syystä, että siellä saa tehdä päätöksiä itse”, Henriksson sanoo.

Kauppa käy, oikealla hinnalla

Rivitaloasuntojen kauppa käy Henrikssonin mukaan pääkaupunkiseudulla ihan hyvin. Ainakin Espoossa kysyntää on kaiken kokoisista asunnoista – pienimmistä kaksioista suurimpiin viiden huoneen asuntoihin.

Alueiden välillä on kuitenkin eroa. Rivitaloasuntoonkin muuttava arvostaa hyviä liikenneyhteyksiä ja palveluita lähellä.

Espoossa tämä näkyy siinä, että eniten kysyntää on metroradan ja junaradan varresta sekä eteläisen Espoon suosituilla asuinalueilla.

Mutta hinnan on oltava oikea. Henrikssonin mukaan rivitaloasuntojen hinnoissa on iso ero riippuen siitä, onko asunto tyydyttävässä kunnossa vai hyvässä kunnossa.

Jos siis haluaa saada myydyksi rivitaloasunnon, joka ei ole hyväkuntoinen, sen hinnan pitää olla selvästi alle sen, mitä vastaavasta hyväkuntoisesta samalla alueella pyydetään.

Välittäjä toivoo ostajille tarkkuutta

Ja jos taas on ostamassa rivitaloasuntoa, kannattaa olla tarkkana hintapyyntöjen kanssa.

”Jos alueella on vanhojen rivitalojen lisäksi uusia, niiden hintapyynnöt saattavat olla hyvin lähellä toisiaan”, Henriksson sanoo.

Välittäjän neuvo on, että jos haluaa rivitaloasunnon, kannattaa yrittää löytää mahdollisimman uusi.

Rivitaloasuntojen ostajat ovat Henrikssonin mukaan hyvin hintatietoisia. Toivomisen varaa silti olisi. Kaikki eivät vieläkään osaa katsoa tarpeeksi tarkkaan rivitaloyhtiön kuntoa – toisin kuin kerrostaloyhtiön.

”Samalla tavalla rivitaloyhtiöönkin tulee putki-, katto- ja julkisivu­remontteja. Kaikki ostajat eivät tunnu ymmärtävän sitä”, Henriksson sanoo.

Hän uskoo, että kun ymmärrys asiasta kasvaa, kasvavat myös hintaerot rivitaloasuntojen välillä.

Uusia rivitaloja rakennetaan vähän

Rivitaloasuntoja ostavat nimenomaan lapsiperheet, ja hyville rivitaloasunnoille olisi kysyntää. Uusia rivitaloasuntoja rakennetaan kuitenkin vähän. Siksi tarjolla on niin paljon vanhoja asuntoja.

Henrikssonin mukaan uusia ei tule, koska rakennusliikkeet ovat viime vuosina keskittyneet rakentamaan kerrostaloasuntoja.

”Nyt isotkin ovat alkaneet rakentaa taas vähän uusia rivitaloasuntoja, mutta pitkään niitä rakensivat vain pienet rakennusliikkeet. Ja ne taas eivät välttämättä löydä parhaita tontteja”, Henriksson sanoo.

Asuntojen hintaennuste on tilastollinen malli, joka perustuu koneoppimiseen. Malliin on syötetty tiedot noin miljoonasta toteutuneesta asuntokaupasta. Tiedot on saatu Kiinteistönvälitysalan keskusliiton Hintaseurantapalvelusta, jossa on 70–80 prosenttia kaikista Suomessa tehdyistä asuntokaupoista.

Datan perusteella kone pystyy päättelemään, miten yksittäisten asunnon hinta on kehittynyt tähän saakka.

Jotta voidaan ennustaa hintojen kehittymistä tulevaisuudessa, tarvitaan muutakin, kuten väestöennusteita.

Hintaennusteen tehneen Ecraftin johtavan data-analyytikko Tommi Vilkamon mukaan aikuisväestön kehitys paikkakunnalla ennakoi merkittävästi sitä, millä tavalla asuntojen hinnat kehittyvät – toisin kuin vaikkapa pörssikurssit, jotka ennustavat asuntokauppaa heikosti.

Lisäksi ennusteessa on otettu huomioon tärkeimmät asuntomarkkinoiden trendit, asuntoilmoittelu Etuovi.comissa, asuntojen myyntiaikojen kehitys, uudisrakentaminen, kuluttajaluottamus, kuntien avainluvut sekä kansantalouden indikaattoreita kuten työllisyyden, tulojen ja bruttokansantuotteen kehitys.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rivitalokotien hintojen ennustetaan laskevan Helsingin seudulla”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat