Naantali päätyi poikkeukselliseen ratkaisuun: Kutsui seniorit selättämään kaavoitussuman

Naantalin kaupunki palkkasi eläkkeelle jääneitä osaajia tekemään kiireellisiä asemakaavoja.

Naantali paikkasi työvoimavajettaan seniorivoimilla. Anja Latvala (vas.), Esa Anttila, Marjut Taipaleenmäki, Markku Toivonen ja Kirsti Junttila ovat tehneet töitä määräaikaisesti. Kuva: Sami Kilpiö

Naantalin kaupungille tuli alkuvuodesta akuutti kaavoitusongelma. Teknisistä yliopistoista kaukana olevat kaupungit eivät ole nuorien kaavoittajien silmissä houkuttelevia paikkoja, ja sama ongelma oli Naantalilla, kun se haki uusia kaavoittajia. Kaksi paikkaa oli auki ja yksi saatiin täytettyä.

Kaupungin tekninen johtaja Reima Ojala, kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa ja kaupunginjohtaja Jouni Mutanen päätyivät yhteistuumin poikkeukselliseen ratkaisuun. Kaupunki palkkasi jo eläkkeelle jääneitä kaavoittamisen osaajia tekemään asemakaavoja määräaikaisesti.

Naantalin tekninen johtaja Reima Ojala päätyi pyytämään kovan luokan senioreita hoitamaan akuutin kaavoitusvajeen. Kuva: Sami Kilpiö

Kovan luokan ammattilaiset peliin

”Kaikki lähti liikkeelle siitä, että kaavoitusarkkitehtimme siirtyi aluearkkitehdiksi Turun seudulle. Mietimme, miten selviämme tilanteesta ja päädyimme pyytämään kovan luokan ammattilaisia töihin”, Ojala kertoo.

Turun ympäristötoimialan entinen johtaja Markku Toivonen ja entinen kaavoitusarkkitehti Anja Latvala sekä Uurasmaan edeltäjä Kirsti Junttila saivat Ojalalta ja Uurasmaalta pyynnön tulla määräaikaisiksi kaavoittajiksi. Heitä yhdistävänä tekijänä on, että he olivat jääneet jo aiemmin eläkkeelle.

”Meillä oli keskeneräisiä kaavoja, jotka piti saada eteenpäin, kun kaksi kaavoittajaa siirtyi Naantalista muualle töihin. Eläkeläisvoimat ovat nyt tehneet niitä valmiiksi”, Uurasmaa kertoo.

Nämä kolme osa-aikaista työviikkoa tekevää kaavoittajaa vastaavat kahden henkilön täyden työviikon työskentelyä.

”Ajattelin ensin, että kyseessä on aprillipila, kun Ojala soitti ja pyysi töihin. Puolisoni Anja Latvalan kanssa päädyimme sitten hyväksymään pyynnön. Minun kannaltani oli hyvä palata arkkitehdin töihin johtamistöiden jälkeen”, Markku Toivonen kertoo.

Suunnittelua ”teekkarihengessä”

Hän ja Kirsti Junttila sanovat, että nyt on ollut hienoa tehdä sitä työtä, johon on aikoinaan saanut koulutuksen. Ilman johtajan byrokraattisia velvollisuuksia voi keskittyä suunnitteluun. ”Olemme kuin eläkeläisteekkareita.”

”Olin ennen eläkkeelle jäämistä 15 vuotta kaupunginarkkitehtina ja ajattelin, että olin saanut työni loppuun. Saimme juuri rantarakennuksemme valmiiksi, kun pyyntö kaavoittajaksi tuli. Tänne oli helppo palata, kun tietää, että asiat rullaavat. Naantalissa on erittäin osaavia suunnitteluavustajia. He ovat perehdyttäneet meitä tietopalveluasioihin”, Junttila sanoo.

Anja Latvala oli ollut kaksi vuotta eläkkeellä. ”Villasukkia oli tullut kudottua jo monta laatikollista ja akryylimaalauksiakin oli jo niin paljon, että harrastus oli vaihtunut helpommin säilytettäviin akvarellimaalauksiin. Olin tehnyt Reiman ja Oscun kanssa töitä Turussa ja tiesin, että heidän kanssaan on helppo työskennellä”, hän kertoo päätökseensä vaikuttaneista tekijöistä.

Osa-aikaisuus antaa aikaa palautumiseen ja harrastuksia ei tarvitse jättää.

Kiireiset kaavat ensin

Naantalin kaavoitusohjelmassa oli kolmikon tullessa kiireisiä kaavoja. Uurasmaan mukaan niiden tekeminen priorisoitiin. Osaa kaavoista oli valmisteltu jo pitkään ja niitä on saatu vietyä valmiina päätöksentekoon.

Kuluvan vuoden aikana on tavoitteena saada hyväksytyksi strategisesti merkittävät viisi kaavaa: asuntomessualue, Ruonan yhdystien kaupan tontti ja liikennejärjestelyt, Soinisten pientaloalueen kaava, Muumimaailman laajentamisen mahdollistava Kailon asemakaavamuutos sekä Luonnonmaan koulun, päiväkodin, muiden palvelujen, kaupan sekä asumisen alue.

Vuoden 2022 asuntomessualueen, Lounatuulen, kaava saatiin valmiiksi jo alkuvuonna. Se on osa Luonnonmaan aluetta, joka on Naantalin pääkehittämisalue.

”Naantalin asunto-ohjelman tavoitteena on, että kaupungin asukasmäärä kasvaa 150 asukkaalla vuodessa. Se tarkoittaa samalla sitä, että pitäisi rakentaa 150 asuntoa vuodessa. Luontainen väestönkasvumme on negatiivinen. Pelkkä kerrostalorakentaminen ei tuota toivottua väestörakennetta”, Uurasmaa kertoo.

Ojala arvioi, että senioreiden myötä kaavoitukseen tuli valtava määrä osaamista, tietoa ja taitoa. Uurasmaa korostaa sitä, että nämä ammattitaitoiset ihmiset ovat tuoneet lisäarvoa kaavoitukseen.

”Naantali ei kuitenkaan katso mustavalkoisesti työvoiman hankintaa. Kesäksi meille tulee opiskelijoita töihin”, Uurasmaa sanoo.

Eläkeläiskolmikon työ Naantalissa päättyy tällä erää kesään. ”Olemme vitsailleet, että voisimme laittaa pystyyn kaavoitusarkkitehtien osuuskunnan. Voisimme tehdä akuutteja keikkoja”, Toivonen sanoo.

Seniorivoimia muillakin toimialoilla

Naantalin kaupunki on käyttänyt seniorivoimia myös kaupungin kiinteistöistä vastaavassa Tilalaitoksessa ja ympäristöpuolella. Neljä ja puoli vuotta eläkkeellä ollut Esa Anttila palasi töihin suunnitteluinsinöörin äitiysloman ja hoitovapaan sijaiseksi.

Eläkkeellä vuoden ollut entinen ympäristöpäällikkö Marjut Taipaleenmäki palasi ensin ympäristötarkastajan tehtävään ja sitten ympäristöpäälliköksi. Pesti on nyt loppumassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Naantali päätyi poikkeukselliseen ratkaisuun: Kutsui seniorit selättämään kaavoitussuman”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat