Kokeile kuukausi maksutta

Nyt valvotaan kattotöiden työturvallisuutta – eniten puutteita putoussuojauksessa ja nousuteissä

Kattotöiden työturvallisuus on joutunut tehostetun valvonnan alle. Eniten viranomaisia huolestuttavat putoussuojaukset ja nousutiet.

Kuvituskuva. Kuva: Anne Kurki

Työsuojeluviranomainen on tehostanut koko Suomessa kattotyömaiden valvontaa, jotta vakavien putoamistyötapaturmien määrää saadaan laskettua.

Työsuojelutarkastuksilla tarkastetaan kattotyömaan putoamissuojaus, työmaan kulkutiet, työtelineet, työpukit, tikkaat, koneet ja laitteet sekä henkilönsuojaimet ja työalueen rajaus.

Työsuojelutarkastaja voi asettaa työmaan tai osan siitä väliaikaiseen käyttökieltoon, mikäli tarkastuksella työolosuhteissa havaittu puute voi aiheuttaa työntekijän terveyden tai hengen menettämisen vaaran.

Eniten puutteita kattotyön tarkastuksilla on havaittu putoussuojauksen järjestämisessä sekä nousuteissä.

”Putoussuojauksissa rakenteellinen ratkaisu on ensisijainen, näissä on ollut paljon puutteita. Tarkastuksilla on havaittu, että vaikka katolle on tehty suojakaiteet, niin ne eivät ole aina täyttäneet turvallisuusvaatimuksia”, ylitarkastaja Anette Lehtonen  aluehallintovirastosta kertoo.

Lehtosen mukaan esimerkiksi kaiteissa on ollut aukkoja, jolloin varautuminen putoamistapaturmiin ei ole riittävää.

”Nousutienä ei saa käyttää nojatikkaita, vaan kulkutie katolle pitää järjestää turvallisuusmääräysten mukaisilla askelmallisilla kulkuteillä, kuten esimerkiksi porrastorneilla”, Lehtonen huomauttaa.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tilastojen mukaan vaikeat tapaturmat yleistyvät keväällä. Vamman vakavuuteen vaikuttavat keskeisesti putoamiskorkeus ja alusta.

Esimerkiksi rakennuksilla tapahtuvat putoamistapaturmat voivat tyypillisesti johtaa lantiorenkaan ja rangan murtumiin, sisäelinten ja suurten suonien vammoihin, aivovammoihin ja alaraajojen murtumiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nyt valvotaan kattotöiden työturvallisuutta – eniten puutteita putoussuojauksessa ja nousuteissä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat