Työntekijä loukkasi sormensa suojaamattoman koneen käytössä – vastaava mestari tuomittiin sakkoihin

Rakennustyömaan vastaavana mestarina ja työnantajan edustajana toiminut henkilö tuomittiin sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi  vastaavan mestarin 15 päiväsakon eli 765 euron sakkorangaistukseen.

Käsiteltävänä oli tamperelaisella rakennustyömaalla toukokuussa 2017 sattunut työtapaturma. Työntekijä oli käyttämässä jätepuristimen kaatolaitetta. Hän käytti laitteen hallintalaitteita oikealla kädellä ja pisti vasemman käden jätepuristimen ja kaatolaitteen väliin siten, että kolme sormea oli vaara-alueella.

Kun työntekijä nosti kaatolaitetta ylös, sormet jäivät kaatolaitteen ja jätepuristimen väliin ja henkilö loukkaantui.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työturvallisuusmääräyksiä oli rikottu ottamalla käyttöön kone, jonka kaatolaitteen ja jätepuristimen välistä puristumiskohtaa ei ollut suojattu. Koneen hallintalaitteet sijaitsivat vaaravyöhykkeen lähellä.

Oikeus: Käyttöriskejä ei arvioitu

Käräjäoikeus totesi, että laitteesta oli sen tullessa työmaalle tarkastettu sen mekaaninen toimivuus. Näissä tarkastuksissa turvallisuutta oli arvioitu pikemminkin tarkastettujen laitteiden teknistä toimivuutta turvallisuustekijänä, eikä niinkään niiden normaalissa toiminnassa havaittavissa olevia riskejä.

Käräjäoikeuden mukaan selvää on myös, että yhdellä kädellä käytettävän jätepuristimen käyttövaarallisuutta ei ollut laitteen saapuessa työmaalle tai myöhemmissä tarkastuksissa havaittu ennen onnettomuutta.

Jos laite olisi tarkastettu toimivuuden lisäksi vaaranarvioinnin näkökulmasta, yhdellä kädellä käytettävän laitteen käyttövaarallisuus olisi ollut havaittavissa, koska laitteen vaara-alueelle oli ollut mahdollista ulottua sen käytön yhteydessä.

Käräjäoikeus katsoi, että vaikka laitteen käyttöönottajalla on sinänsä oikeus luottaa, että esimerkiksi vaatimustenmukainen ja CE-merkitty kone täyttää ominaisuuksiltaan kansalliset määräykset, CE-merkintä ja vaatimustenmukaisuusvakuutus eivät kuitenkaan yksinään ole riittävä tae koneen turvallisuudesta.

Työturvallisuuslain säännösten mukaisesti työnantajan on ennen koneen käyttöönottoa varmistauduttava sen soveltuvuudesta tulevaan käyttöön ja käyttöolosuhteisiin sekä selvitettävä ja arvioitava vaarat ja tarvittavat toimenpiteet niiden poistamiseksi tai minimoimiseksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Työntekijä loukkasi sormensa suojaamattoman koneen käytössä – vastaava mestari tuomittiin sakkoihin”

Vastaa