Kokeile kuukausi maksutta

Lehdet: Itämeren kaasuputki ei valmistu aikataulussa – hankkeen eteen kasautuu esteitä

Venäjän ja Ukrainan välinen sopimus kaasutoimituksista umpeutuu 31. joulukuuta.

Kuvituskuva. Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamista. Olemassa olevat maakaasuputket eivät kelpaa ilman muutostöitä, koska vetymolekyyli on niin paljon pienempi kuin maakaasumolekyyli että se ei pysy samoissa putkissa. Nord Stream 2 / Axel Schmidt

On yhä todennäköisempää, että Itämerta halkova kaasuputki Nord Stream 2 ei valmistu aikataulussa. Asiasta kertovat sanomalehdet Financial Times ja Le Monde lähteisiinsä pohjaten.

Hidasteita aiheuttaa se, etteivät tanskalaiset viranomaiset ole edelleenkään myöntäneet lupaa rakentaa putkea talousaluevesilleen.

Viivytyksellä voi olla taloudellisia ja poliittisia seurauksia, sillä Venäjän ja Ukrainan välinen sopimus kaasutoimituksista umpeutuu tämän vuoden lopussa.

”Jotta olisimme olleet varmasti aikataulussa, Tanskalta olisi pitänyt saada lupa ennen elokuun alkua. Jokainen kuukausi myöhästyttää käyttöönottoa saman verran”, lähde sanoo Le Mondelle.

”On miltei elokuu, ja se herättää huolta ellei paniikkia”, Financial Timesin lähde sanoi heinäkuun lopulla.

Sen sijaan Nord Stream 2 -hankkeen edustaja vakuuttaa ranskalaislehdelle, että putken valmistuminen ennen vuoden loppua on edelleen mahdollista.

Nord Stream 2 -putken omistaa venäläinen kaasuyhtiö Gazprom, mutta viisi eurooppalaista energiayhtiötä rahoittaa puolet 9,5 miljardin rakentamiskustannuksista. 950 miljoonan euron laskun kattaa saksalainen Uniper, jonka suuromistaja puolestaan on Suomen valtion enemmistöomisteinen energiayhtiö Fortum 49,9 prosentin osuudella.

Alun perin putken oli tarkoitus seurata jo olemassa olevan Nord Stream -putken linjauksia kulkien piskuisen Bornholmin saaren lähistöltä eli Tanskan aluevesien kautta. Tanskassa astui vuoden 2018 alussa voimaan lakimuutos, joka antoi maan ulkoministeriölle veto-oikeuden infrastruktuurihankkeisiin.

Niinpä Nord Stream 2 -yhtiö on joutunut pyytämään lupaa uusille linjauksille, jotka kiertävät saaren kauempaa. Tanskan energiaviraston vastaus tarvitaan kuitenkin edelleen. Sitä ei ole kuulunut – eikä vastauksen antamiselle ole Le Monden mukaan annettu määräaikaa.

Jos kaasuputkea ei saada valmiiksi, Venäjän ja Ukrainan pitäisi päästä sopimukseen kaasutoimitusten jatkamisesta. Viime vuonna yli 40 prosenttia venäläisestä kaasusta kulki Eurooppaan Ukrainan kautta.

”Ei ole varmaa, että ukrainalaiset hyväksyvät sopimuksen, jossa he toimivat pelastusrenkaana vuoden ajan samalla kun odottavat, että heidät kiertävä kaasuputki valmistuu”, hyvin informoiduksi luonnehdittu lähde sanoo Le Monde -lehdelle.

Hankausta on jo aiemmin aiheuttanut se, että Yhdysvallat on uhannut hankkeeseen osallistuvia yhtiöitä pakotteilla. Senaatin ulkoasiainsuhteiden valiokunta antoi aikeille tukensa heinäkuun lopussa.

Aihe on kylvänyt eripuraa myös EU-maiden keskuudessa. Kaasuputkea on kritisoitu sillä perusteella, että se lisää Euroopan riippuvuutta Venäjästä.

1 200 kilometriä pitkän, Venäjältä Saksaan kulkevan putken on ollut tarkoitus kaksinkertaistaa jo olemassa olevan Nord Stream 1:n kapasiteetti. Financial Timesin mukaan rakennustöistä on valmiina 60, Le Monden mukaan lähes 75 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lehdet: Itämeren kaasuputki ei valmistu aikataulussa – hankkeen eteen kasautuu esteitä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat