Kokeile kuukausi maksutta

Lempäälä-talo nousi harjakorkeuteen – valmista tarkoitus olla loppuvuodesta 2020

Lempäälän juna-aseman kupeeseen avataan loppuvuonna 2020 uusi kuntakeskus, jossa yhdistyvät asiointi, vapaa-ajanvietto, työskentely ja liikkuminen. Rakennus on osa kehityshanketta, jolla pyritään lisäämään Lempäälän houkuttelevuutta.

Ilmakuva Lempäälä-talosta elokuulta 2019. Kuva: A-Insinöörit
Kuuntele juttu

Neljästä erillisestä osasta muodostuvaan monitoimirakennukseen tulee muun muassa uusi pääkirjasto, kunnan palvelupiste ja virastojen toimistot, etätyö-, neuvottelu- ja pienyritystiloja sekä 200 hengen sisäkatsomo. Rakennuskompleksiin kuuluu myös asukkaita, juna-asemaa ja Lempäälä-taloa palveleva pysäköintitalo.

Hankkeen laajuus on 18 022 bruttoneliömetriä.

Rakennuttajakonsulttina ja rakennesuunnittelijana kohteessa toimii A-Insinöörit. Urakoitsijana toimii Pohjola Rakennus Oy Suomi. Talotekniikasta vastaa Sweco Talotekniikka, ja sähkösuunnittelun on tehnyt Karawatski. Kohteen arkkitehtuurista vastaa BST-Arkkitehdit.

”Rakennuksen toiminnallinen ja rakennustekninen erityispiirre on sen läpi kulkeva kevyen liikenteen väylä, Telkäntaival”, rakennuttamisjohtaja Marko Yli-Rantala A-Insinööreistä sanoo tiedotteessa.

”Se nousee torialueelta loivana liuskana rakennuskompleksin päälle ja yhdistyy uuteen pääradan ylittävään lasiseinäiseen siltaan. Monimuotoisuus on haastanut suunnittelua ja hankejohtamista. Talon toteutukseen räätälöitiin oma toteutusmuoto, jossa vahva yhteistoiminnallisuus yhdistyy sovellettuun projektinjohtourakkaan.”

Tavoitteena on lisätä Lempäälän houkuttelevuutta

Lempäälä-talo on osa kehittämishanketta, jonka tavoitteena on lisätä Lempäälän keskustan elävyyttä ja houkuttelevuutta.

”Olemme sitoutuneet maakäyttösopimuksessa luomaan asemaseudusta vetovoimaisen kuntakeskuksen 10 000 asukkaalle”, Lempäälän kunnan hankejohtaja Lari Laakso kertoo.

”Tämä on suuri ja poikkeuksellinen kuntakehitysprojekti, sillä olemassa olevaa keskustaa osittain puretaan ja talot, verkostot ja infra rakennetaan kokonaan uudelleen. Lempäälä-talo on tärkeä välietappi vielä alkuvaiheessa olevaa kokonaisuutta.”

Yleissuunnitelma Lempäälän uudesta, täysin esteettömästä keskustakaavasta hyväksyttiin 2015. Lempäälä-talon lisäksi radan itäpuolelle on parhaillaan rakentumassa kaksi uutta asuinkorttelia, ja kolmas on kaavalupakäsittelyssä.

Toimintojen lisäksi myös arkkitehtuuri on monimuotoista

Lempäälä-talo on paitsi toiminnoiltaan myös arkkitehtuuriltaan monimuotoinen. BST-arkkitehtien suunnitteleman rakennuksen julkisivuissa on käytetty alumiinikomposiittilevyn lisäksi paikalla muurattua tiiltä.

Geometrian, liittymäpintojen ja deltaljiikan hallitseminen on korostunut myös rakennesuunnittelussa.

”Rakennukset polveilevat toisiinsa nähden eri kerrostasoissa”, rakennesuunnittelija Joni Lehtonen A-Insinööreistä sanoo.

”Arkkitehtuurin monimuotoisuus näkyy lisäksi julkisivupintojen vaihtelussa, erkkereissä ja voimakkaissa kattomuodoissa, jotka kaikki ovat lisänneet rakennesuunnittelun haastavuutta ja kiinnostavuutta.”

Lempäälä-talon suunnittelua ovat ohjanneet tarkka elinkaarilaskenta ja vaatimukset energiankulutukselle, huollettavuudelle sekä kosteudenhallinnalle. Energiatehokkuutta palvelevat muun muassa katolle asennettavat aurinkopaneelit.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lempäälä-talo nousi harjakorkeuteen – valmista tarkoitus olla loppuvuodesta 2020”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat