Kokeile kuukausi maksutta

Nuoret aikuiset eivät enää usko Britanniassa, että he pystyvät ostamaan omaa asuntoa – Mikä on tilanne Suomessa?

70 prosenttia nuorista brittiaikuisista ei usko, että he pystyvät koskaan ostamaan omistusasuntoa. Suomessa vain muutamat alueet ovat kallistuneet nopeasti suhteessa ansiokehitykseen, sanoo OP:n pääekonomisti.

Unelma omasta asunnosta vaikuttaa karanneen ulottumattomiin suurelta joukolta nuoria aikuisia Britanniassa, kertoo Santander-pankin tekemä kyselytutkimus.

Sen mukaan 25–34-vuotiaista vain 25 prosenttia tulee omistamaan asunnon vuoteen 2026 mennessä.

Lisäksi 70 prosenttia mahdollisista ensiasunnon ostajista ei usko, että heillä tulee koskaan olemaan varaa omistusasuntoon. Kuitenkin nuorista brittiaikuisista yli 90 prosenttia haluaisi edelleen asua omistamassaan kodissa.

Tutkimuksesta uutisoi The Guardian -lehti.

Espanjalaislähtöinen Santander on yksi Britannian suurimmista asuntolainoittajista.

Pankin kyselyyn vastasi viisi tuhatta 18–40-vuotiasta brittiä, jotka eivät tällä hetkellä omista asuntoa. Tutkimuksessa kysyttiin halukkuutta ja taloudellisia mahdollisuuksia asunnon hankkimiseen.

Mahdollisuudet omistusasumiseen ovat tutkimuksen mukaan heikentyneet etenkin sellaisten nuorten parissa, joiden bruttovuositulot ovat alle 33 000 euroa. Samalla ensiasunnon ostajien keski-ikä on noussut 25 ikävuodesta 33:een.

Keskimäärin ensiasunnon ostajat Britanniassa ansaitsevat lähes 59 000 euroa vuodessa.

Suomessa Tilastokeskus kertoi keskiviikkona, että osakeasuntojen hintojen eriytyminen kasvukeskusten ja muun Suomen välillä on jatkunut edelleen.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat huhti–kesäkuussa 1,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Uusien asuntojen hinnat nousivat samassa ajassa jopa 9,7 prosenttia.

Helsingissä asuntojen hinnat nousivat 14 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna. Nuorille ensiasunnon ostajille onkin entistä vaikeampaa päästä kiinni omistusasumiseen.

Voiko Suomeenkin syntyä tilanne, jossa nuorilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta ensiasunnon ostoon?

Suurista asuntolainoittajista esimerkiksi OP on tehnyt kyselytutkimuksia nuorten aikuisten kyvystä omistusasumiseen. Vuoden 2019 alussa tehdyn tutkimuksen mukaan 45 prosenttia kertoi, ettei omista asuntoa. Heistä reilut 20 prosenttia kertoi syyksi sen, ettei omistusasuntoon ole varaa.

Koko Suomea arvioitaessa ei voi sanoa, että mahdollisuus omistusasumiseen olisi merkittävästi vähentynyt, sanoo pääekonomisti Reijo Heiskanen OP:sta.

”Asuntojen hintakehitys on ollut koko maassa maltillista ja se on noudattanut yleistä ansiokehitystä. Asunnonostokyky on edelleen ihan hyvällä mallilla”, Heiskanen sanoo.

Hänen mukaansa mielikuva asuntojen kalleudesta tulee esimerkiksi siitä, että pienten asuntojen hinnat ovat kasvukeskuksissa nousseet nopeasti. Asunnot ovat kalliita juuri siellä, missä nuoret aikuiset haluaisivat asua.

”Jos laajentaa piiriä hieman kauemmaksi Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, on kyky hankkia asunto oikeastaan parantunut kuluvalla vuosikymmenellä”, Heiskanen sanoo.

Myös kotitalouksien koon pieneneminen ja väestön vanheneminen on vaikuttanut asuntojen kysynnän muutokseen. Keskustoissa on kallista, mutta kaupunkien laitamilla sijaitsevien suurten asuntojen hinnat ovat polkeneet paikallaan.

Ensiasunnon ostajien määrä on Heiskasen mukaan hieman vähentynyt Suomessa tällä vuosikymmenellä. Viime aikoina pankissa on nähty jälleen pientä nousua ensiasunnon ostajien lainahakemuksien määrässä.

Britanniassa asuntomarkkinoiden kehitystä arvioidaan usein Lontoon perusteella, jossa hinnat ovat nousseet ennätyskorkeiksi suhteessa ostajien maksukykyyn.

Maan pohjoisosissa asunnot ovat kuitenkin huomattavasti edullisempia: esimerkiksi Liverpoolissa asuntojen keskihinta on noin 174000 euroa, kun se Lontoossa on kolme kertaa enemmän.

Myös koko Britannian tasolla asuntojen hinnat ovat kuitenkin kasvaneet nopeammin kuin käytettävissä olevat tulot. Ongelma koskee etenkin nuoria, 25–34-vuotiaita aikuisia, joiden tulot ovat kasvaneet vuodesta 2008 alkaen 19 prosentilla.

Samaan aikaan asuntojen keskihinta on noussut 47 prosentilla. Santanderin asuntolainayksikön johtaja Miguel Sard usuttaakin maan johtoa puuttumaan tilanteeseen.

”Jos mitään ei muuteta, tulee asunnon omistamisesta vain varakkaimpien nuorten etuoikeus seuraavan kymmenen vuoden aikana”, Sard sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Nuoret aikuiset eivät enää usko Britanniassa, että he pystyvät ostamaan omaa asuntoa – Mikä on tilanne Suomessa?”

  1. Aika paljon saa säästää käsirahaan Etelä-Suomessa ja jos asuu pääkaupunkiseudulla niin säästämistä hidastaa korkeat vuokrat. Palkka voi olla kovempi Etelä-Suomessa ja töitä enemmän mutta aina on verotus %

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat