Kommentti: Kova ralli kertoo, että asuntomarkkinoilla vallitsevat nyt uudet pelisäännöt

Kalasataman toisen tornitalon, Loiston runko nousi kesällä 2019 Majakan viereen. Kuva: Sami Kero / HS

Vanhat lainalaisuudet eivät toimi tämän hetken uusien asuntojen markkinoilla. Syynä on poikkeuksellisen matala korkotaso, joka pitää yllä isojen sijoittajien intoa asuntoja kohtaan.

Keväällä näytti selvältä, että valmiiden myymättömien asuntojen varasto alkaa hyydyttää pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoita. Uusien asuntojen kaupan vähenemistä koskevat uutiset osoittautuivat kuitenkin Rakennuslehden markkinakatsauksen mukaan perättömiksi, ja kauppojen määrässä polkaistiin tämän vuosituhannen ennätys.

Syynä oli sijoittajakauppa, joskin kuluttajillekin asunnot kelpasivat.

Kovista kauppaluvuista huolimatta gryndituotanto on kuitenkin vähentynyt selvästi. Mutta tässäkin kohtaa sijoittajat tarjoavat auttavan kätensä rakentajille ostamalla suoraan kokonaisia asuntokohteita vuokra-asunnoiksi.

Rakennusliikkeiden katteet ovat gryndituotantoa pienemmät, kun ne rakentavat vuokrakohteita. Työtä se kuitenkin tuo omistusasuntotuotannon tapaan. Asuntojen aloitusmäärä pääkaupunkiseudulla onkin edelleen selvästi kasvanut gryndituotannon vähenemisestä huolimatta.

Rakentajien riskit ovat vuokratuotannossa gryndituotantoa pienemmät.

Omistusasuntoja alle puolet

Poikkeuksellinen markkinatilanne on muuttanut myös asuntotuotannon rakennetta. Kuluttajille myytävien omistusasuntojen osuus on pudonnut pääkaupunkiseudulla jo selvästi alle puoleen kaikista asuntoaloituksista.

Vantaalla rakennemuutos näkyy nyt kaikkien räikeimmin. Siellä aloitetuista asunnoista vain joka kolmas tulee kuluttajamyyntiin. Muut asunnot rakennetaan suoraan vuokra- tai asumisoikeusasunnoiksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kommentti: Kova ralli kertoo, että asuntomarkkinoilla vallitsevat nyt uudet pelisäännöt”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat