Kokeile kuukausi maksutta

Ylöjärveläinen yritys kehitti moduulit avuksi kehitysmaiden asuntopulaan – talon runko pystyyn päivässä ilman erikoistyökaluja

Ylöjärveläinen Block Solutions oy on suunnitellut suomalaisten yhteistyötahojensa kanssa kevyisiin pienmoduuleihin perustuvan rakennusmenetelmän.

Block Solutionsin toimitusjohtaja Sanna Silfverberg (vas.), viestintäjohtaja Riitta Ruuskanen ja tekninen johtaja Tommi Ruuskanen taustanaan noin 30 neliömetrin mallitalo.
Kuuntele juttu

Innovaatiolla pyritään parantamaan asumisen tasoa kehitysmaissa, edistämään paikallista asuntotuotantoa ja nopeuttamaan rakentamista kriisialueilla.

Suuria Lego-palikoita muistuttavat moduulit valmistetaan kierrätysmuovista ja metsäteollisuuden sivuvirtana saatavista biokuiduista. Ainesyhdistelmistä muodostuu kestävä ja uudelleenkäytettävä rakennusmateriaali, josta tehdyistä Blocks-elementeistä voidaan vähällä vaivalla koota taloja. Modulaarisuuden ansiosta rakennus on helposti purettavissa ja siirrettävissä uudelleen pystytettäväksi toisaalle sekä tarvittaessa laajennettavissa.

”Blocks-elementeillä on mahdollista pystyttää päivässä valmiiksi 100-neliömetrisen talon runko säältä suojaan ilman erikoistyökaluja tai alan ammattitaitoja”, Block Solutionsin liiketoimintajohtaja Markus Silfverberg vakuuttaa.

Toisiinsa tarkasti limittyvistä Blocks-palikoista pinottu parimetrinen torni täyttää tehokkaasti kuormalavan. Ominaisuudesta on etua varastoinnissa ja erityisesti kuljettamisessa, jolloin rajallinen tila pystytään hyödyntämään optimaalisesti. Rakentamisessa tarvittavat kierretangot tukevat kuormaa ja kulkevat mukana palikoiden sisällä.

Blocks-elementtien keveys perustuu onttoon rakenteeseen. Ratkaisun lisäetuna on monipuoliset reititysvaihtoehdot vesiputki- ja sähköjohtolinjoille. Moduuliseinämän vakautta pystytään parantamaan upottamalla alimpia kerroksia maahan tai täyttämällä niitä hiekalla. Materiaali sietää muuttumattomana kosteutta ja säätilojen vaihtelua.

Biokuitupohjaisuudesta huolimatta termiitit ja muut tuholaiset karttavat Blocks-palikoita. Paloturvallisuus on todettu hyväksi, sillä tuli sammuu seinämästä ilman ylläpitävää ulkopuolista liekkiä.

Ekonomisempaa kuin telttakangas

Pitkän työuran muovialalla tehnyt Silfverberg ryhtyi tiimeineen kehittämään kevyttä ja edullista rakennustapaa YK:n ehdotuksesta. Taustalla vaikuttivat Haitia vuonna 2010 koetelleesta maanjäristyksestä kertyneet kokemukset, jotka osoittivat hätämajoituksen järjestämisen hankalaksi ja hitaaksi lähes täydellisten tuhojen keskellä.

”Leikkausosastolla varustetun sairaalateltan pystyttämiseen kului Haitissa viikko, ja työhön vaadittiin erikoisosaamista. Pakolaisleirien pitkäaikaisissa käyttöolosuhteissa telttoja joudutaan aika ajoin uusimaan, mistä koituu toistuvia kustannuksia.”

Monissa Afrikan valtioissa maaseudulta kaupunkiin hakeutuvan väestön asuttaminen tuottaa ongelmia. Puute asunnoista näkyy sosiaalisena eriarvoistumisena ja alueiden slummiutumisena. Blocks-konseptin keskeisenä ajatuksena on elementtien valmistus franchising-periaatteella paikallisissa tehtaissa. Tuotteiden ohella työpaikat parantavat yhteisön elintasoa ja hyvinvointia.

”Toimintamallin mukaan vähintään puolet sopimusvalmistajan ja jokaisen tehtaan työntekijöistä pitää olla naisia”, Silfverberg sanoo.

Hankkeen vastuullisuus korostuu lopputuotteen hinta-laatusuhteessa. Muutaman tuhannen euron hintainen talo säilyttää arvonsa ja toimii asuntolainan vakuutena.

Kotimainen kumppaniverkosto

Tuotekehityksessä on hyödynnetty UPM:n, Stora Enson, Fortumin ja Aqvacompin biokomposiittiosaamista.

Muoviosiin erikoistuneen heinolalaisen Wiitta oy:n rooli painottuu erityyppisten seosten testaamiseen tuotantoprosessissa.

Muovin parina on kokeiltu sekä puu- että sellukuitua, joita saadaan metsäteollisuuden sivuvirroista.

”Molemmilla pystytään tiputtamaan moduuleiden painoa ja lisäämään rakenteen jäykkyyttä. Ruiskuvalu on meille menetelmänä varsin tuttu, mutta komposiittimassojen käyttäytyminen vaihtelee prosessissa eri tavoin kuin pelkillä muoveilla valettaessa”, Wiitan myynti- ja markkinointijohtaja Wille Viittanen sanoo.

Suomalaiset biokuidun tuottajat ovat kiinnostuneita teknologiansa viemisestä kohdemaihin. Metsien sijasta raaka-ainetta saataneen bambuista sekä muista nopeakasvuisista lajikkeista ja jopa rikkakasveista.

Lokakuun alussa länsiafrikkalaisen Beninin ministeritason valtuuskunta tutustui Suomen ulkoministeriön, Finnpartnershipin ja Business Finlandin kutsumana moduuleiden valmistukseen Heinolassa sekä showroomiin Ylöjärvellä. Vierailulla pohjustettiin käynnissä olevia sopimusneuvotteluja, joiden tavoitteena on Blocks-moduulituotannon aloittaminen delegaatioon kuuluneen Robert Adjallan tehtaassa jo ensi vuoden alussa.

Suomalaisten on määrä toimittaa yli 700000 asukkaan Cotonoun kaupunkiin ruiskuvalukoneet ja muotit sekä huolehtia henkilöstön koulutuksesta.

”Ensimmäinen 2–3 viikon mittainen opintojakso järjestetään jo ennen laitetoimituksia. Toinen, vähintään samanmittainen osuus pidetään Beninissä paikan päällä, jolloin varmistetaan riittävä osaaminen ja tuotteiden laatu”, Silfverberg sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ylöjärveläinen yritys kehitti moduulit avuksi kehitysmaiden asuntopulaan – talon runko pystyyn päivässä ilman erikoistyökaluja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat