Kokeile kuukausi maksutta

Ensi vuosi näyttää rakentamisessa hyvälle, Rakli arvioi

Rakentamisen näkymät ovat parantuneet syksyn jälkeen, ja rakentamisen määrä koko maassa pysyy vuonna 2020 lähes nykyisellä tasolla, Raklin suhdannekatsauksessa arvioidaan.

Kuvituskuva. Asuntorakentamisen raju väheneminen on laskenut myös konevuokrauksen tarvetta.

Ensi vuonna rakentamisen vetureiksi siirtyvät toimitila- ja korjausrakentaminen, kun asuntorakentamisen arvioidaan vähenevän selkeästi.

Uudistalonrakentamisen aloitusten pysyminen ennallaan tänä vuonna merkitsee sitä, että alalla on töitä myös vuonna 2020. Pääkaupunkiseudun rakentaminen on keskeinen tekijä hyvän tilanteen jatkumisessa.

Raklin mukaan uusien asuntojen aloitusmäärä oli pääkaupunkiseudulla huipussaan vuoden 2018 lopulla (16000). Arvio on, että kuluvan vuoden syyskuun loppuun mennessä aloitukset ovat laskeneet noin 15000 asunnon tasolle.

Valtaosa pääkaupunkiseudun aloitetuista asuinnoista on kerrostaloasuntoja. Niistä noin kaksi kolmasosaa on vuokra-asuntoja.

Rakentamisen suhdannetilanne näkyy hinnoissa ja tarjousaktiivisuudessa. Koko maan kehitystä kuvaavan rakennuskustannusindeksin nousu on taittunut lokakuun 2018 jälkeen, mutta taso on edelleen korkea.

Pääkaupunkiseudun tarjoushintojen nousuvauhti alkoi kiihtyä loppuvuonna 2016. Indeksin nopea nousu hiipui syksyllä 2018, ja lokakuussa 2019 vuosinousuvauhti oli hidastunut 1,3 prosenttiin. Taso on kuitenkin edelleen korkea.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Ensi vuosi näyttää rakentamisessa hyvälle, Rakli arvioi”

  1. Hyvä juttu! Toivotaan, että suhdanne jatkuu hyvänä ja perisuomalaiseen syntiin eli pessimismiin ei kaaduta. Suomalainen työ on kuitenkin halpaa ja insinöörityö ilmaista. Niillä porskuttaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat