Garden keveni monella muutoksella -”Kehittämisprosessi on myös parantanut hankkeen toiminnallisuutta”

Suunnittelijat kertovat Rakennuslehdelle tehneensä kaikkensa, että hanke istuisi Olympiastadionin läheisyyteen.

Kuva: Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy
Garden-hanke Nordenskiöldinkadun vanhan jäähallin vieressä Helsingissä on käynyt läpi pitkän kehitysvaiheen. Hankkeen koko on pienentynyt merkittävästi sekä maanpäällisessä uudisrakennuksessa että maan alle sijoittuvissa toiminnoissa. Kritiikkiä on tullut hankkeen koosta mutta myös toiminnoista ja sijainnista kansallismaisemassa.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Garden keveni monella muutoksella -”Kehittämisprosessi on myös parantanut hankkeen toiminnallisuutta””

 1. Jutun mukaan julkisivu oli suunnitelmissa alun perin kokonaan lasinen, mutta suunnittelijat halusivat keventää rakennuksen ulkonäköä lasijulkisivun päälle asennettavalla pystysuuntaisella alumiinirimoituksella. Toivottavasti hanke ehtii lupavaiheeseen ennen ympäristöministeriön hiilikattosääntelyn voimaantuloa, sillä hiilikattosääntely tuskin tunnistaa arkkitehtonisia arvoja. Eli alumiinisäleet jäävät sen myötä pois. Vastineeksi saa tällä tietoa hankkeeseen lisää rakennusoikeutta.
  Jussi Mattila

 2. Alumiinisäleet saa paperilla näyttämään lähes hiilineutraalilta, kun ne valmistetaan yli 90% kierrätysalumiinista, jonka käsittelyyn ei kulu juurikaan energiaa. Lisäksi nuo säleet vähentävät jäähdytyskustannuksia rakennuksen elinkaaren aikana.

  1. Tuo on mielenkiintoinen näkökulma, erityisesti kierrätyspohjaisten tuotteiden osalta.

   Onko niin, että se joka onnistuu saamaan kierrätyspohjaisen erän, saa vastaavan päästöhyödyn. Ja loput joutuvat käyttämään suurempipäästöistä tuotetta.

   Vai pitäisikö olla niin, että tuottelle pitäisi laskea keskimääräinen päästö koko tuotantovolyymin perusteella. Siis silloin, kun matalapäästöisemmän kierrätyspohjaisen tuotteen kysyntä pysty nostamaan kierrätyspohjaisen tuotteen osuutta, kun kierrätettyä raaka-ainetta ei ole sen enempää kuin on.

 3. Rakennusteollisuudessa pääsääntöisesti käytettävät alumiinilaadut 6000 sarja ja 57xx levyt sisältävät tietyn määrän kierrätysalumiinia. Käytännössä niin paljon kuin teknisesti mahdollista, sillä kierrätetyn alumiinin uudelleenkäsittely vastii noin 10% uuden alumiinin valmistukseen käytettävästä energiasta. Näin ollen se on paperilla aina hyvin vihreä ja ympäristöystävällinen materiaali.

Viimeisimmät näkökulmat