Kokeile kuukausi maksutta

Entisen tavaratalon koko liiketila on ollut tyhjillään Helsingin keskustassa jo kolme vuotta

Kaisa-talon suuret liiketilat omistaa Helsingin yliopisto.

Vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä. Konkurssin vireille tulo ei läheskään aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan "konkurssiin menemistä" ilmaisun varsinaisessa merkityksessä. Kuvituskuva: Outi Pyhäranta / HS
Kuuntele juttu

Helsingin keskustassa, keskeisellä paikalla Helsingin yliopiston metroaseman vieressä Kluuvissa, suuri liiketila ammottaa tyhjyyttään.

Aikaisemmin tiloissa toimi Anttilan tavarataloketju Kodin Ykkönen, joka myi muun muassa kodinsisustus- ja elektroniikkatuotteita.

Anttila haettiin konkurssiin vuoden 2016 kesällä. Kaikki Anttilan ja Kodin Ykkösen 36 silloista liikettä suljettiin. Yksi niistä oli Kaisa-talon Kodin Ykkönen.

Liiketilan suuruus nousee esiin entisestään, kun se on täysin tyhjänä.

Alempi kerros liittyy Helsingin yliopiston metroasemaan ja ylempi avautuu Kaisaniemenkadulle.

Alakerrokseen vievät liukuportaat ovat poissa käytöstä. Vanhasta Kodin Ykkösestä muistuttaa enää yhdelle seinistä jääneet ohjeet tavaraketjun asiakkaiden ostoturvasta.

”On ollut huonoa tuuriakin”

Mutta miksi liiketila on yhä kolme ja puoli vuotta Anttilan konkurssin jälkeen tyhjillään, vailla uusia vuokralaisia?

3 400 neliön liiketilan omistaa Helsingin yliopisto. Kiinteistöpäällikkö Jussi Tuomolan mukaan liiketilan vuokraamisesta on käyty paljon neuvotteluja eikä sen tyhjillään pitäminen ole ollut tarkoituksenmukaista.

”Välillä neuvotteluissa on oltu jo pitkällä, mutta sitten ne ovat syystä tai toisesta kaatuneet”, Tuomola sanoo.

”On ollut vähän huonoa tuuriakin.”

Tuomola ei avaa tilavuokran hintaa mutta kertoo, että ”hinta on markkinoiden mukainen”. Neuvottelut vuokraamisesta ovat kaatuneet, koska sopimuksessa ei ole päästy molempia osapuolia tyydyttävään tulokseen.

Neuvottelut ovat käynnissä

Tuomola vakuuttaa olevansa luottavainen, että uusi vuokralainen kuitenkin löytyy. Hän kertoo, että neuvotteluja käydään parhaillaankin.

Liiketilaan sopisi Tuomolan mukaan Kodin Ykkösen tapaan suuri kauppa, johon ihmiset pääsevät tekemään ostoksia. Neuvotteluissa ollaan kuitenkin avoimia myös muiden ratkaisujen suhteen, Tuomola lisää.

Uusi Helsingin yliopiston kirjasto toimii Kaisa-talossa, joka valmistui vuonna 2012. Kuva: Sabrina Bqain

Muutamia lyhytaikaisia vuokralaisia lukuun ottamatta tilasta ei ole tullut tuottoja Helsingin yliopistolle yli kolmeen vuoteen. Kysymykseen siitä, kuinka suuri rahareikä tyhjillään oleva liiketila keskustassa on Helsingin yliopistolle, Tuomola ei vastaa.

”Tietenkin tila tuottaa huonosti, kun se on tyhjillään”, sanoo Tuomola.

Kaisa-talo on osa yliopiston omistamaa Hirvi-korttelia.

Konkurssin aikaan liikkeitä oli 36

Kalle Anttilan 1950-luvulla perustama tavarataloyhtiö ajautui tappiokierteeseen viime vuosikymmenellä. Konkurssiin hakeutuessaan ketjulla oli yhteensä 36 Anttilaa ja Kodin1-tavarataloa eri puolilla Suomea, ja yhtiö työllisti noin 1 300 ihmistä.

Ensimmäisenä ovensa sulki Citycenterin-myymälä Helsingin keskustassa 15. elokuuta 2016, viimeisenä Itäkeskuksen-myymälä 14. joulukuuta 2016.

Anttiloiden tilalle on tullut muun muassa Lidl Graniittitaloon. Tokmanni Makkarataloon ja Finnkinon Imax-elokuvateatteri kauppakeskus Itikseen. Vantaan Variston Kodin Ykkösen tiloissa varastoidaan turkiksia.

Kodin1-toiminimen osti konkurssin jälkeen ruotsalainen Trademax.

Ennen Kodin Ykköstä Kaisaniemi 5:ssä toimi Pukevan muotitavaratalo.

Sen perusti vaatekauppias Ruben Jaari. Kaisaniemenkatu 5:een valmistui 1920-luvun lopussa komea punatiilitalo, jonka oli suunnitellut arkkitehti Martti Välikangas. 1960-luvun lopussa punatiilitalo purettiin ja arkkitehti Toivo Korhonen suunnitteli sen tilalle Pukevan uuden tavaratalon.

Pukevaan kuului lisäksi suuri pysäköintitalo Fabianinkadun puolella.

1990-luvun alussa Kaisaniemenkatu revittiin auki moneksi vuodeksi metroaseman rakennustöiden vuoksi. Samoihin aikoihin musertavan syvä lama ja asiakaskato ajoivat Pukevan konkurssiin.

Eläke-Sampo osti Pukevan kiinteistön, josta tehtiin kauppakeskus Kaisa. Vuonna 1999 alakertaan muutti Anttilan Kodin Ykkönen.

Yliopisto hankki kiinteistön osakkeet. Viimeisin mullistus tapahtui vuosina 2010–2012, kun rakennukseen tehtiin suuri peruskorjaus ja tilalle tuli Kaisa-talo, johon avautui yliopiston kirjasto. Kodin Ykkönen palasi takaisin tiloihin, kunnes se suljettiin Anttilan konkurssin takia vuonna 2016.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Entisen tavaratalon koko liiketila on ollut tyhjillään Helsingin keskustassa jo kolme vuotta”

  1. Varmaan kannattaisi tarkistaa ”markkinahintaa”
    Suomessa on kummallinen ilmiö,että tiloja kannattaa pitää tyhjänä jos haluttua vuokraa ei saada. Sama ilmiö ruokkii myös asunto vuokrien korkeaa hintaa kiitos Aho/Viinanen hallitus ja katteettomat lupaukset

    1. Toisaalta vuokralainen haluaa vuokrata alihintaan pitkäksi aikaa. Mitä suurempi alihinta, sitä suurempi halu tehdä pitkä sopimus. Indeksikorotuksista ei haluttaisi edes keskustella.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat