Kokeile kuukausi maksutta

Suomessa aletaan kierrättää kivivillaa

Paroc, Lassila & Tikanoja ja Eko-Expert lanseeraavat tammikuussa ensimmäisinä Suomessa kierrätysjärjestelmän kivivillalle.

Paroc, Lassila & Tikanoja ja Eko-Expert lanseeraavat tammikuussa ensimmäisinä Suomessa kierrätysjärjestelmän kivivillalle. Rewool-järjestelmän myötä rakennusteollisuudessa ja työmailla käytettävästä kivivillasta syntyvä leikkuuhukka saadaan tehokkaasti uusiokäyttöön.  Kierrätysjärjestelmä tulee kaikkien halukkaiden saataville.

Kivivillaa käytetään rakentamisessa eristemateriaalina. Syntyvän leikkuuhukan päätyminen kaatopaikalle kuormittaa ympäristöä sekä aiheuttaa yrityksille kustannuksia.

Parocin kehityspäällikkö Susanna Tykkä-Vedder kertoo, että asiakkaat ovat toivoneet kierrätysjärjestelmää.

Paroc on tarjonnut aiemminkin rakennusteollisuudelle villan kierrättämisen mahdollisuuksia, mutta nyt Eko-Expertin ja L&T:n kanssa solmitun yhteistyösopimuksen myötä koko kierrättämisen ketju saadaan tehokkaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi.

Järjestelmää on pilotoitu vuoden verran.

Käytännössä leikkuuhukka lajitellaan sen syntypaikalla, jossa hukkapalat kerätään keräysastioihin. Sen jälkeen ne kuljetetaan Eko-Expertille, joka jatkojalostaa niistä puhdasta puhallusvillaa. L&T:llä on palveluverkosto sekä valmiit välineet keräilyn tehokkaaseen hoitoon. Asiakkaalla on mahdollisuus ostaa tai vuokrata kierrättämiseen soveltuvat säkit, astiat, puristimet tai paalaimet L&T:n valikoimista.

Lainsäädäntö kiristyy

Kierrätysasteen nostaminen on rakennusalalla tärkeää myös kiristyvän ympäristölainsäädännön  vuoksi. EU:n jätedirektiivin mukaan vuonna 2020 jäsenmaiden on kierrätettävä rakennus- ja purkujätteistään 70 prosenttia materiaalina. Kivivillan kierrätysmahdollisuuksien parantuessa lakisääteisten velvoitteiden täyttämisestä tulee yrityksille helpompaa.

”Villan kierrättäminen on rakentamiselle ja teollisuudelle  todellinen win–win -tilanne: Kaikki nostavat kierrätysastettaan ja pienentävät kustannuksiaan. Tämä kokonaisuus on osa kiertotaloutta käytännön tasolla. Kun kiinteistöjen rakennusaikainen ympäristökuorma pienenee, niiden on myös helpompi tavoitella vihreän rakentamisen LEED- ja BREEAM-sertifikaatteja”, Ilari Hirvensalo, Eko-Expertin toimitusjohtaja toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Suomessa aletaan kierrättää kivivillaa”

  1. Suomi on tässä asiassa jälkijunassa. Norjassa ja Ruotsissa on palautettu tämä vuorivilla takaisin valmistusprosessin jauhamalla se ja sekoittamalla kiviaineksen ja pienen sementti määrän kanssa. Tämä tekee myös hyvää sille vuorivillaprosessille. Olen ollut toimittamassa laitteita tällaiseen prosessiin ja n.20 vuotta sitten. Tämä uusi ”keksintö” perustuu voiton maksimointiin, eikä ole ympäristöteko.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat