”Digitaalisten työkalujen pitää olla helppokäyttöisiä” – digitaalinen teknologia tulee monttuun

NCC:n työmaalla Leppävaaran Hatsinanpuistossa käytetään apuna uutta, tietomallinnuksia hyödyntävää teknologiaa. Rakentajat uskovat, että digitaalisia työkaluja otetaan käyttöön, jos työntekijät kokevat ne hyödyllisiksi.

NCC:n Eero-Pekka Piipponen ja Riku Laiho sekä Trimblen Minna Arola esittelevät työmaalla Sitevision-laitetta. Kuva: Jussi Helttunen
Työmaaparakin seinälle Espoon Leppävaarassa on ladottu riviin iso määrä post-it-lappuja. Värikkäitä lappuja käytetään erityisesti silloin, kun vastaava mestari Jussi Arolainen keskustelee urakoitsijoiden kanssa.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “”Digitaalisten työkalujen pitää olla helppokäyttöisiä” – digitaalinen teknologia tulee monttuun”

  1. Suurissa firmoissa on nuorempien työntekijöiden helppo innostua uusista digitaalisista välineistä. Heidän ei tarvitse miettiä, paljonko järjestelmän ylläpito maksaa, koska se menee firman kiinteisiin kuluihin tai vertailevaa kustannustietoa ei ole käytössä. Kehityspuolen porukoiden tehtävänä puolestaan on tuoda uusia menetelmiä kokeiltavaksi, (jossa toki ohjelmistotalo mielellään apuaan tarjoaa), muutenhan kaverit eivät tee työtänsä. Kun näiden kahden ryhmän mielipiteet yhdistetään, saadaan illuusio toiminnan tehostumisesta.

    Liian harvoin kehityksen yhteydessä käydään keskustelua siitä, paljonko tuotanto hyötyy siitä, että lasit päässä voidaan nähdä keskeneräisessä talossa seinät paikoillaan. Eli paljonko siitä kannattaa maksaa. Puhutaan vain siitä, että ”on hyvä kun näkee”. Olisiko sittenkin kustannustehokkaampaa opetella lukemaan se katkoviiva paperista, jotta näkee.

    Edelleen suurissakin firmoissa ns. oikeat työt tekee aliurakoitsijat, joilla digitaalisin väline löytyy Hiacen moottorista. Työnteko työmailla sinänsä ei ole suurista linjoista puhuttaessa neljännesvuosisadassa muuttunut mihinkään. Ainoastaan toimihenkilöiden lyijykynä ja ruutupaperi on korvattu sähköisillä työkaluilla. Vaikutelma nykyaikaisesta toiminnasta on vahva, mutta tavoitteeena on tuotannon tehokkuus, ei nykyaikaisuus.

  2. Ei auta itku markkinoilla, siitä on operattivisen laskennan luvut, että montavuotta tappiota tehnyt surkeaa jälkeä tehnyt urakoitsija on saanut tuloksensa plussalle, mutta näitä kehitellyt konsultti on itse mennyt pakkaselle, en ymmärrä näitä helvetin tyhmiä tyämaakumpäitä lainkaan.