Kokeile kuukausi maksutta

Haminaan rakennetaan sadan miljoonan euron biotuotetehdas, jonka päätuote menee uusiutuvan dieselin valmistukseen

Tehtaan tuotteet korvaavat fossiilisia raaka-aineita.

Laitos rakennetaan Haminan öljysataman alueelle. Kuva: Haminakotka oy

Raakamäntyöljyä jalostava Fintoil-yhtiö rakentaa tehtaan Haminaan. Investoinnin suuruus on sata miljoonaa euroa ja tavoitteena on valmistaa 200 000 tonnia biotuotteita vuodessa, kertoo Fintoilin toimitusjohtaja Jukka Ravaska.

”Alustavien laskelmien mukaan tehdas työllistää suoraan 30 ihmistä ja välillisesti sata”, Ravaska sanoo.

Laitoksen rakentaminen Haminan öljysataman alueelle aloitetaan aikaisintaan tämän vuoden loppupuolella. Yhtiön on saatava vielä ympäristö- ja rakennusluvat. Toimintansa tehdas aloittaa vuonna 2022.

Tehtaan päätuote menee uusiutuvan dieselin valmistukseen. Kun tehtaan tuotteet valmistetaan uusiutuvasta raakamäntyöljystä ja niitä käytetään fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseen, on laitoksen toiminta tässä mielessä kestävän kehityksen periaatteiden mukaista.

Fintoilin mukaan raakamäntyöljyn hiilijalanjälki on jopa 90 prosenttia pienempi kuin vastaavilla fossiilisilla tuotteilla.

Ravaska kertoo, että Fintoililla on useita esisopimuksia tehtaan tuotteiden myymiseksi jatkojalostukseen, mutta Fintoililla ei ole lupaa kertoa, keiden kanssa sopimukset on tehty.

Mäntyöljyraaka-ainetta tehdas aikoo ostaa Pohjoismaista ja Pohjois-Amerikasta, ja iso osa tehtaan tuotannosta vietäneen ulkomaille.

Tehdas tulee tuottamaan myös mäntyöljypikeä, joka on sinällään valmis polttoaineena käytettävä lopputuote, jota on perinteisesti käytetty esimerkiksi selluteollisuudessa fossiilisen polttoaineen korvaajana, Ravaska kertoo.

Fintoil perustettiin vuonna 2017. Haminaan tulevasta tehtaasta tulee yhtiön ensimmäinen tuotantolaitos.

Fintoilin omistavat sen avainhenkilöt ja sijoitusyhtiö Taalerin johtama sijoittajaryhmä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Haminaan rakennetaan sadan miljoonan euron biotuotetehdas, jonka päätuote menee uusiutuvan dieselin valmistukseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat