Kokeile kuukausi maksutta

Oulussa on pulaa talotekniikan ammattilaisista – sairaalahanke työllistää urakkapuolella

OYSin mittava sairaalahanke imee työvoimaa Oulussa. Kuva: UKI Arkkitehdit oy

Tällä hetkellä eniten pulaa työmarkkinoilla on talotekniikan osaajista, sanoo Oulun kaupungin rakennuttamispäällikkö Ville Laitinen. Se näkyy hänestä urakkapuolella, joka on täystyöllistetty muun muassa Oulun sairaalahankkeen takia.

”Etenkin poikkeuksellisen vaativan kohteen vastuuhenkilöistä on vajetta.”

Oulun kaupungilla itsellään ei Laitisen mukaan tällä hetkellä ole työvoimapulaa tuotannossa tai rakennuttamisessa. Osaavaa henkilöstöä on Laitisen mukaan kuitenkin osittain vaikea löytää, koska kaupungin rakennuttamisen työtehtävät ovat niin moninaisia ja vaativia. Kyky hallita niitä tulee vasta ajan kanssa.

”Käytännössä hankkeidemme täysin itsenäinen hoitaminen vaatii vuosien kokemuksen.”

Hankeselvitysvaiheessa olevia suuria kohteita ja erityyppisiä vuokrauskohteita on nyt Laitisen mukaan Oulussa poikkeuksellisen paljon. Tämä heijastuu suoraan myös kuormituksen määrään ja hankkeiden aikatauluttamiseen.

”Näiltä osin olisi tarve lisätyövoimalle. Uskoakseni tämä on kuitenkin hetkellinen piikki, eikä siksi vaikuta rekrytointeihin.”

Rakennuslehti kertoi vuoden alussa, että Helsinki nosti rakennuttamisen henkilöstön palkkoja työvoiman saamiseksi. Laitinen sanoo, että Oulu ei ole toistaiseksi nähnyt tarvetta lähteä tähän.

Konsulttitarve kasvaa

Oulussa on rakennuttamisen henkilöstöä rekrytoitu omille palkkalistoille viime aikoina vain vähän. Laitinen uskoo, että tähän ei taloussyistä ole tulossa lähiaikoina merkittävää muutosta.

Sen sijaan kaupunki käyttää ulkopuolisia konsultteja lähinnä valvonta- ja asiantuntijapalveluiden ja suunnittelun osalta.

”Tarve näyttäisi olevan kasvussa, koska kaupungin rakennuskanta on yhä enemmän perusparannustarpeessa.”

Laitinen kuvaa urakkatarjouksien määrää hieman paremmaksi kuin aiemmin. Myös niiden hintahajonta on hänestä pienempi kuin aikaisemmin. ”Tämän perusteella osalla yrityksiä on myös tarvetta uusille hankkeille.”

Sairaalahanke veti väkeä

Silloisen Oulun Tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen kertoi elokuussa 2017 Rakennuslehdelle, että tilanne oli kärjistynyt kaupungin teknisellä puolella työvoiman saatavuudessa.

”Yritykset vievät meiltä projektipäälliköitä, kiinteistömanagereita ja lvi-asiantuntijoita rahalla. Ne pystyvät maksamaan 1 000–1 500 euroa isompaa palkkaa kuin me. Nuori asuntovelallinen ottaa sen mielellään.”

Myös Oulun sairaalahanke imi väkeä jo tuolloin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Oulussa on pulaa talotekniikan ammattilaisista – sairaalahanke työllistää urakkapuolella”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat