Kokeile kuukausi maksutta

FISE:ltä ensimmäiset kosteudenhallintakoordinaattorit – pätevyyden sai 12 asiantuntijaa

Todettu pätevyys on voimassa seitsemän vuotta kerrallaan. FISEn hyväksymiä kosteudenhallintakoordinaattorin täydennyskouluttajia ovat tällä hetkellä Metropolia AMK, Oulun AMK, RATEKO, Savonia AMK ja TTS.

Ympäristöministeriön asetuksen mukaan tilaajan on nimettävä rakennushankkeeseen kosteudenhallinnan erityisasiantuntija, jonka tehtävänä on valvoa ja ohjata kosteudenhallinnan toteutumista hankkeessa koko rakentamisprosessin ajan.
Kuuntele juttu

Rakennusalan henkilöpätevyyspalvelua ylläpitävän FISE oy:n Kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyyslautakunta on hyväksynyt kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyyden 12 henkilölle. Ne ovat laatuaan ensimmäiset Suomessa.

Kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyys perustuu kaksi vuotta sitten voimaan tulleeseen ympäristöministeriön asetukseen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta. Sen mukaan tilaajan on nimettävä rakennushankkeeseen kosteudenhallinnan erityisasiantuntija, jonka tehtävänä on valvoa ja ohjata kosteudenhallinnan toteutumista hankkeessa koko rakentamisprosessin ajan.

”Kiinnostus uutta pätevyyttä kohtaan on ollut suurta. Sillä on varmasti vaikutus siihen, että rakentaminen on jatkossa laadukkaampaa ja terveellisempää”, RILin tekninen päällikkö Pekka Talaskivi toteaa.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL toimii pätevyyden sihteerijärjestönä.

Pätevyys voimassa seitsemän vuotta

Kosteudenhallintakoordinaattori on keskeisessä roolissa myös Kuivaketju10-toimintamallissa, jolla vähennetään kosteusvaurioiden riskiä rakennuksen koko elinkaaren ajan suunnittelusta rakentamisen kautta käyttöön ja ylläpitoon. Rakentamisen Laatu RALA ry:n ylläpitämä malli perustuu ketjuun, jossa kosteusriskit torjutaan rakennusprosessin kaikissa vaiheissa ja työssä onnistuminen todennetaan luotettavalla tavalla.

Kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyys edellyttää vähintään AMK-tasoista rakennusalan korkeakoulututkintoa tai vastaavaa, FISEn hyväksymää korkeakoulutasoista kosteudenhallintakoordinaattorin täydennyskoulutusta sekä pätevyystentillä ja työkokemuksella todennettua näyttöä kosteudenhallinnan osaamisesta. Todettu pätevyys on voimassa seitsemän vuotta kerrallaan.

FISEn hyväksymiä kosteudenhallintakoordinaattorin täydennyskouluttajia ovat tällä hetkellä Metropolia AMK, Oulun AMK, RATEKO, Savonia AMK ja TTS.

Pätevöityneet henkilöt yhteystietoineen löytyvät FISEn pätevyysrekisteristä  www.fise.fi/patevyysrekisteri.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 13 kertaa

13 vastausta artikkeliin “FISE:ltä ensimmäiset kosteudenhallintakoordinaattorit – pätevyyden sai 12 asiantuntijaa”

 1. Fise ei tunnista teknillisestä oppilaitoksesta valmistuneita. ”Korkeamman” koulutuksen saanut muutaman vuoden työkokemuksen omaava henkilö on järjestelmässä ”arvokkaampi” kuin pitkän kokemuksen omaava.Nyt kun tuollaista pätevyyttä on edellytetty rakentamisessa, niin oletettavasti nuo 12 on työllistettyjä kun heidän täytyy hoitaa kaikki Suomen kohteet.Joten onnea vaan matkaan.

  1. Kyllä teknillisestä oppilaitoksesta valmistuneet tunnustetaan. Koordinaattorilla on samat pätevyysvaatimukset kuin hankkeen vastaavalla työnjohtajalla. Rakennusmestarin tai vaikkapa LVI-teknikon koulutus siis riittää. Työkokemusta vaaditaan vähintään kaksi vuotta tehtävää tukevista työtehtävistä.

  2. FISE tunnustaa kyllä teknillisistä oppilaitoksistakin valmistuneet. Lehtijutussa tuo oli copy-pastettu hiukan lyhentäen ”vähintään AMK-tasoista rakennusalan korkeakoulututkintoa tai vastaavaa”. Fisen sivuilla tuo lukee ”vähintään AMK-tasoista korkeakoulututkintoa tai vastaavaa aiempaa tutkintoa. Vastaavan aiemman tutkinnon tulee olla rakennusalalta ja tasoltaan vähintään teknikko.”

 2. Paraneeko laatu muka kiihtyvällä koordinaattorivyöryllä. Pakollista koordinaattorien koordinaattoria odotellessa. Miksei pääurakoitsija voi yksiselitteisesti vastata näistä asioista ja kunnon sanktiot laiminlyönneistä. Tämä hajautettu vastuu johtaa siihen, että kukaan ei oikeastaan vastaa mistään, väitän minä.

  1. Yhtään uutta henkilöä ei hankkeessa tarvita. Kosteudenhallintakoordinaattori on rooli, jonka voi hoitaa myös valvoja tai rakennuttaja, kunhan hän on urakoitsijasta ja suunnittelijoista riippumaton. Kosteudenhallintakoordinaattori on siis tilaajan edustaja hankkeessa. Vastuut on joka tapauksessa sovittava ja sovitettava yhteen.

   1. Ylensä paperityöt tyrkätään pakolliselle vastaavalle mestarille, aivan kuten juopporemmissäkin rattiin laitetaan eniten kännissä oleva.

  2. Kosteus- ja sisäilmaongelmat ovat syntyneet enimmäkseen suunnitteluvirheistä, käyttö- ja huoltovirheiden seuratessa perässä. Pää- eikä millään muullakaan urakoitsijalla ei ole suunnitteluvastuuta.

   Rakennushankkeeseen ryhtyvä kantaa yksiselitteisesti vastuun.

 3. Voi olla raksalle aloituspaikkoja 40, mutta hakijoita on vain 25, ala on houkutuksista vapaa ja joka kunnassa oma fisensä.

 4. Tarvitaan fise-koordinaattori, tutori, mentori ja fise-kanslia, johon on mentävä punainen kypärä päässä, jonka päällä vilkkuu keltainen valo.

 5. Fise pitäisi kieltää laissa, lallistettua korruptiota.
  Kalliita pakkokoulutuksia ja tilaajat vaativat näitä, onkohan laillista?
  Koulupojat käyvät kurssin ja ovat sitten asiantuntijoita.

  1. Paha rasti, pääsuunnittelijana tällainen.

 6. Ei kai erityisasiantuntijan tarvitse olla ”koordinaattori” ?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat