Lähes sata talonrakennusalan yritystä on jo lomauttanut, vaikka pahin rysäys ei ole osunut rakentajiin

Koronavirus ei ole vielä aiheuttanut massiivista lomautusaaltoa rakennusalalle.

Koronavirus ei ole aiheuttanut rakentamiseen massiivista lomautusaaltoa. Kuva: Liisa Takala

Torstain tietojen mukaan talonrakennusalalla oli käynnissä yt-neuvottelut 97 yrityksessä.

Lomautusuhan alla on 8890 henkilöä.

Talonrakentaminen-nimikkeen alla on lomautusuhan alla 3916 henkilöä. Määrä on kasvanut kahdessa vuorokaudessa noin 650 henkilöllä.

Edellisessä uutisessa Rakennusalan henkilöstö on vielä säästynyt lomautusaallolta – vain pieni määrä yrityksistä on käynnistänyt lomautusneuvottelut ei ollut mukana ”erikoistunut rakennustoiminta” nimikkeen alla olevat rakentajat. Siellä on käynnissä yt-neuvotteluja 78 yrityksessä. Ne koskevat 4974 henkilöä.

Tiedot perustuvat vähintään 20 henkilöä työllistävien yritysten TE-toimistoon antamiin ilmoituksiin. Tämä kaunistaa tilastoja, sillä rakennusalalla on paljon pieniä yrityksiä.

”Pienemmät yritykset eivät päädy meidän haaviimme. Olettaisin, että pienet yritykset ovat ensiksi vaikeuksissa”, strategiajohtaja Jouko Nieminen KEHA-keskuksesta arvioi viime keskiviikkona.

KEHA-keskus on valtakunnallinen ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintopalveluja tuottava virasto.

Rakentamisen lomautusmääriä saattaa pienentää myös se, että työvoimaa vuokraavien yritysten mahdolliset lomautusilmoitukset menevät näiden yritysten kautta. Niistä ei pystytä erotelemaan toimialaa.

Kaikkiaan Suomessa on yt-neuvottelujen piirissä eilisen tiedon mukaan 238829 henkilöä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Lähes sata talonrakennusalan yritystä on jo lomauttanut, vaikka pahin rysäys ei ole osunut rakentajiin”

  1. Nyt kerrotut lomautusilmoitukset ovat jo massiivisia toimenpiteitä. Huolestuttavaa miettiä mitkä vaikutukset ovat pitkällä ajanjaksolla, vielä kun merkittävä osa rakentamisesta on julkisesti tuettua toimintaa.

  2. Meidän lomautukset ei liity mitenkään tähän tauti -asiaan vaan työmaita ei olla saatu vaikka miten on laskettu ja tarjottu.

Vastaa