Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan henkilöstö on vielä säästynyt lomautusaallolta – vain pieni määrä yrityksistä on käynnistänyt lomautusneuvottelut

Koronaviruksen aiheuttama lomautusaalto ei ole vielä iskenyt talonrakennusalan yrityksiin.

Koronaviruksen vaikutus ei näy vielä pomppuna talonrakentamisen lomautustilastoissa.

Talonrakentamisen toimialalla käy 12 yritystä yt-neuvotteluja. Lomautusuhan alla on 3263 henkilöä.

Tiedot perustuvat vähintään 20 henkilöä työllistävien yritysten TE-toimistoon antamiin ilmoituksiin. Tämä kaunistaa tilastoja, sillä rakennusalalla on paljon pieniä yrityksiä.

”Pienemmät yritykset eivät päädy meidän haaviimme. Olettaisin, että pienet yritykset ovat ensiksi vaikeuksissa”, strategiajohtaja Jouko Nieminen KEHA-keskuksesta arvioi.

KEHA-keskus on valtakunnallinen ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintopalveluja tuottava virasto.

Sitä ei Niemisen mukaan pystytä vielä arvioimaan, miten ison osan alle 20 henkilön yrityksen muodostavat lomautusten kokonaismäärästä.

Rakentamisen lomautustilastoa saattaa kaunistaa myös se, että työvoimaa vuokraavien yritysten mahdolliset lomautusilmoitukset menevät näiden yritysten kautta. Niistä on mahdotonta erotella toimialaa. Rakennusalalla vuokratyövoiman käyttäminen on tavallista.

Lopullisista lomautuspäätöksistä ei tässä seurannassa ole tietoa.

Kaikkiaan yt-neuvottelujen piirissä on Suomessa noin 158000 henkilöä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Rakennusalan henkilöstö on vielä säästynyt lomautusaallolta – vain pieni määrä yrityksistä on käynnistänyt lomautusneuvottelut”

  1. Asiaan vakuttaa myös se, ettei YT-nevotteluja tarvitse käydä työntekijöiden osalta vastaosissa alan työehtosopimuksista, eikä Rt:n jäsenyritysten osalta toimihelkilöidenkään kanssa.

  2. Täytyy toivoa parasta ja pelätä pahinta

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat