Omakotitalojen hinnat nousivat rajusti pk-seudulla mutta laskivat muualla

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä 1,2 prosenttia edellisvuodesta, kertoo Tilastokeskus.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat vuodessa 8,8 prosenttia, kun taas muualla maassa ne laskivat 2,3 prosenttia. Pääkaupunkiseudun kauppojen määrä ei kuitenkaan ollut kovin suuri, sillä niitä tehtiin neljänneksen aikana 234. Jos niiden joukossa on ollut useita poikkeavan kalliita omakotitaloja, se voi jo näkyä indeksin kehityksessä.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat koko maassa kaksi prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat neljänneksen aikana 1,9 prosenttia ja laskivat muualla maassa 2,4 prosenttia.

Koko maassa vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä 1576 euroa. Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 3118 euroa ja muualla maassa 1436 euroa.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä, jonka laadinnassa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja. Tilasto kattaa omalla tontilla sijaitsevat omakotitalot.

Vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä pientalotonttien hinnat laskivat koko maassa 2,1 prosenttia edellisvuodesta. Edellisestä neljänneksestä tonttien hinnat laskivat 0,4 prosenttia. Pientalotontin keskimääräinen neliöhinta oli 25,4 euroa ja keskimääräinen myydyn tontin pinta-ala oli 2774 neliömetriä.

Pääkaupunkiseudulla myös pientalotonttien hinnat olivat kovassa nousussa viimeisellä neljänneksellä. Ne kohosivat vuoden takaiseen verrattuna 11,4 prosenttia ja edellisneljänneksestä 5,0 prosenttia. Kauppojen määrä oli kuitenkin vain 82.

Omakotitalojen hinnat laskivat hieman viime vuonna

Vuonna 2019 vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat prosentin koko maassa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,4 prosenttia, kun taas muualla maassa ne laskivat 1,3 prosenttia. Vuonna 2019 omakotitalon keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli 3116 euroa ja muualla maassa 1463 euroa.

Pientalotonttien hinnat laskivat kolme prosenttia koko maassa vuonna 2019. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat viisi prosenttia, kun taas muualla maassa ne laskivat 5,6 prosenttia. Vuonna 2019 pientalotontin keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli 180,0 euroa ja muualla maassa 16,8 euroa.

Viime vuonna vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin 4,3 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Pääkaupunkiseudulla kauppoja tehtiin 21,6 prosenttia enemmän, muualla Suomessa 3,4 prosenttia enemmän. Tilastokeskuksen julkaisemia pientalokauppojen lukumäärätietoja on yhtenäistetty Maanmittauslaitoksen julkaisemien lukumäärätietojen kanssa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Omakotitalojen hinnat nousivat rajusti pk-seudulla mutta laskivat muualla”

  1. Pääkaupunkiseudulla omakotitalossa asuminen on edullista verrattuna kerrostaloihin, ainakin perheasuntokokoluokassa. Uusiin kerrostaloihin kunnon perheasuntoja ei juurikaan rakenneta. Jos rakennetaan, on hintataso järkyttävä.

Vastaa