EK: Suhdannetilanne heikentynyt äkillisesti ja näkymät romahtaneet

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo, että palvelualalta isku on leviämässä lähiviikkoina myös teollisuuteen ja rakentamiseen.

EK arvioi, että palvelualalta koronaisku on leviämässä myös teollisuuteen ja rakentamiseen. (Kuva: Liisa Takala)

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n huhtikuun suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat koronaviruksen iskeneen rajusti. Erityisesti palveluala on ottanut ensivaiheessa ison iskun. Suhdanneodotukset kesää kohden ovat heikot kaikilla päätoimialoilla.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo, että palvelualalta isku on leviämässä lähiviikkoina myös teollisuuteen ja rakentamiseen.

”Koronavirus on laittanut kaikki ennusteet uusiksi ja nyt uidaan syvissä vesissä. Koko Suhdannebarometrin 55 vuoden historiassa tämä on äkillisin ja laaja-alaisin pudotus yritysten suhdannenäkymissä”, Pakarinen sanoo.

Suhdanneodotukset koko elinkeinoelämässä ovat romahtaneet saldolukuun -59. Tällaisia tasoja on nähty viimeksi 1990-luvun lamassa. Tuolloin pohjalukema -75 kohdattiin vuoden 1990 lopussa.

Näkymät ovat synkät kaikilla päätoimialoilla. Vaikka teollisuudessa ja rakentamisessa suhdannetilanne on vielä palvelualoja parempi, ovat näkymät tulleet alaspäin. Tuotanto-, myynti- ja henkilöstöodotukset ovat myös tulleet nopeasti alaspäin äkillisen tilanteen seurauksena.

Epidemian nopea haltuunotto on nyt erittäin tärkeää, jotta talous saadaan takaisin raiteilleen.

”Kotimarkkinoiden kannalta ratkaisevaa on se, miten koronan hallinnassa onnistutaan, jotta taloutta voidaan asteittain avata. Teollisuuden ja rakentamisen näkymä on myös heikentynyt. On tärkeää, että Suomen lisäksi tärkeimpien vientimaiden talous voisi elpyä.”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Hämämies.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “EK: Suhdannetilanne heikentynyt äkillisesti ja näkymät romahtaneet”

  1. Missä ovat työnantajajärjestöjen puskurit?

    1. Kaikenmaailman jussit, Pentikäinen ja Häkämies alkavat kirjoitella palstalle.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat