Palveluvientiä uhkaa romahdus

2000-luvulla Suomen viennin kasvusta lähes kaksi kolmasosaa on tullut palveluiden viennistä.

Palvelualojen työnantajat Palta ry on huolissaan palveluviennin romahtamisesta. Palta muistuttaa, että ilman palveluiden vientiä Suomen talouskasvu olisi jo viime vuonna jäänyt lähes nollaan.

Matkailu- ja kuljetuspalvelut kattavat Suomen palveluviennistä noin neljänneksen, ja nämä tulot uhkaavat koronakriisin takia romahtaa täysin usean kuukauden ajalta.

Viime vuosi oli Suomen palveluviennille ennätysvuosi. Viennin arvo oli yhteensä 31 miljardia euroa ja kasvoi peräti 14 prosenttia edellisvuodesta. 2000-luvulla Suomen viennin kasvusta lähes kaksi kolmasosaa on tullut palveluiden viennistä. Palveluiden vienti kattaa nykyään kolmanneksen koko viennin arvosta.

Ilman palveluiden ulkomaankauppaa Suomen talouskasvu olisi jo viime vuonna jäänyt lähelle nollaa. Tänä vuonna valtiovarainministeriö ennustaa talouden supistuvan reilut viisi prosenttia, ja heikoimman skenaarion mukaan jopa 12 prosenttia.

Palveluvienti kasvanut etenkin Kiinaan ja muualle Aasiaan

Jo alkuvuoden osalta vientiluvuissa näkyy notkahdus. Palveluviennin arvo on laskenut tammi-helmikuussa reilun prosentin vuodentakaisesta, vaikka koronaepidemia iski Suomeen kunnolla vasta maaliskuussa. Vielä helmikuun lopussa Paltan suhdannekatsaus ennusti tälle vuodelle reipasta palveluiden vientikysynnän kasvua.

Alueellisesti tarkasteltuna Suomen palveluvienti on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut erityisesti Kiinaan ja muualle Aasiaan sekä Yhdysvaltoihin. Aasian markkinoiden osuus palveluiden viennistä on jo yli 20 prosenttia, ja tästä osuudesta Kiina kattaa kolmanneksen.

Palveluiden ulkomaankaupan tärkein markkina Suomelle on EU, joka kattaa yli puolet kokonaisviennistä.

Eniten Suomesta viedään ICT-palveluja (37 %) sekä liike-elämän palveluita kuten suunnittelua ja konsultointia (18 %).

Näkymät synkentyneet

Paltan tuoreesta koronakyselystä selviää, että palvelualojen yritysten näkymät ovat kokonaisuutena synkentyneet edelleen huhtikuussa. Vastaajista 78 prosenttia arvioi yrityksensä liikevaihdon laskevan huhti-toukokuussa. Keskimäärin liikevaihto laskee hieman yli 30 prosenttia. Maaliskuussa liikevaihto laski kyselyn mukaan 55 prosentilla yrityksistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Palveluvientiä uhkaa romahdus”

Vastaa