SRV rakentaa Uudenkaupungin koulukeskuksen elinkaarimallilla

Uudenkaupungin sivistys- ja hyvinvointikeskuksen elinkaarihankkeen toteuttajaksi ja palveluntuottajaksi on varmistumassa SRV. Yhtiö on tehnyt kaupungille kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen.

Kaupunki sai sivistys- ja hyvinvointikeskuksesta 9.3. määräaikaan mennessä kaksi tarjousta. SRV:n lisäksi tarjouksen teki YIT.. Hankkeen kilpailutus toteutettiin kilpailullisena neuvottelumenettelynä, jossa neuvottelukierroksia oli kahdeksan. NCC:n ja Caverionin ryhmittymä jättäytyi pois kolmannella kierroksella

Hankintapäätöksen ja sopimuksien teon jälkeen hanke jatkuu varsinaisella hankkeen toteutusvaiheella. Aluksi palvelutuottajan kanssa suunnitellaan toimintoja ja tiloja tarkemmin tarjoussuunnitelmien pohjalta.

Palvelutuotannon suunnittelu ja valmistelu tapahtuu syksyn 2020 ja rakennusvaiheen alettua alkuvuodesta 2021. Sivistys- ja hyvinvointikeskus (SIHY) valmistunee vuonna 2023, jolloin yhtenäiskoulun oppilaat, lukion opiskelijat, 87 varhaiskasvatuksen lasta, nuorisotoimi, liikuntatoimi, kansalaisopisto ja musiikkiopisto täyttävät toiminnallaan uuden rakennuskompleksin.

Kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa, että keskus toteutetaan yhdistämällä laina- ja leasingrahoitusta. Koulukeskus rahoitetaan leasingrahoituksella ja monitoimi- ja uimahalli taselainalla.
Hanketta kehitetään elinkaarimallin mukaisesti tilaajan, käyttäjän ja palveluntuottajan tarpeet huomioiden. Mallissa talosta vastataan yhdessä 20-25 vuotta (5 vuotta optio), jonka takia yhteinen laatukäsitys on tärkeä määrittää. Noin 50 miljoonan euron rakennushankkeessa elinkaarivaiheen kustannukset voivat nousta samaksi kuin rakentamisenkin.

Korjaus vaihtui uudisrakentamiseen

Alun perin Viikaisten koulu piti vain peruskorjata. Varsinkin kaupunginarkkitehti on vastustanut vuonna 1957 valmistuneen kaupunkikuvaan olennaisesti kuuluneen rakennuksen purkamista..
Vuonna 2016 valmistui kaupungin teettämä laskelma, jonka mukaan lyseon modernisointi maksaisi enemmän kuin uusi rakennus, kun vertailtiin 25 vuoden kuluja. Saman arvion mukaan uusi uimahalli tulisi vain rahtusen kalliimmaksi kuin 30 vuoden ikäisen hallin perusparannus.

Rakennustöiden suunnittelua siivitti silloin Valmet Automotive -tehtaan saamat isot tilaukset, jotka toivat uusia työpaikkoja kaupunkiin. Tänä vuonna autoteollisuuden uutiset ovat olleet synkkiä, mutta rakentamissuunnitelmat säilyivät.

SRV:lle Uusikaupunki on sikäli tärkeä kaupunki, että sen pääomistajiin kuuluva Kokkiloiden sijoitusyhtiö Pontos on 38 prosentin osuudella omistajana autotehtaassa, joka työllistää yli 4000 henkeä. Samasta syystä Pontos on tärkeä kaupungille.

Lähde: Paikallislehdet Uudenkaupungin Sanomat ja Vakka-Suomen Sanomat sekä Seura.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “SRV rakentaa Uudenkaupungin koulukeskuksen elinkaarimallilla”

 1. On aika suuri riski ottaa SRV elinkaarihankkeeseen, kun koko SRV elinkaari taitaa loppua pian

  1. Saatujen tarjousten määrä kertoo jotain. Näihin ei edelleenkään taida paikalliset päästä tarjoamaan kun vaatimukset sitten rajaa kilpailun muutamalle toimijalle koko maassa niin onko se pian enää niin kokonaistaloudellisesti edullista?

   1. Koita nyt ymmärtää, että ne paikalliset toimijat eivät edelleenkään yleensä osaa järjestää edes perehdytystoimintaa työmaalle. Tuollaisille toimijoille ei voi yksinkertaisesti antaa urakkaa, joka pitäisi joskus saada maaliinkin asti.

    1. Mainosmiehen vakiolause. Perehdytystoiminnassa täytetty höpöhöpö kaavake, jonkun aliurakoitsijanaliurakoitsijan allekirjoittamana ei sitä laatua tee! Herää sieltä etätyö kampaviineri maailmastasi, jota jotkin pääkonttorit nykyään ovat ja mene työmaalle!

     1. SRV itse ajoi viimeisiä KVR-mallilla toimineita aliurakoitsijoitaan konkurssiin 10 v. sitten, elinkaarimallin edellyttämiä tarjouksia ei tule kuin kans. väl. suuryrityksiltä, jotka ovat ostaneet nämä alihankkijat, joiden kanssa saattoi pärjätä olemattomalla hankintaosaamisella. Tänään homma toimii tuolla Jylhän mallilla, laitetaan brosariin 40 v. kokemus ja jutellaan mukavia umpityhmälle asiakkaalle.

     2. Huonokin perehdytys on parempi kuin ei perehdytystä lainkaan. Se nyt vain on niin ettei pienillä toimijoilla ole riittävää osaamista ja organisointikykyä suuriin erikoishankkeisiin.

      Lisäksi pitäisi olla muutakin liiketoimintaa ettei tilaajan tarvitse jatkuvasti pelätä hankkeeseen valitun rakennusyhtiön konkurssia.

      Sinäkin vaikutat erittäin yhteistyökyvöttömältä juntilta, jolla ei ole mitään käsitystä rakentamisen laadusta tai siitä kuinka asioita pitäisi tehdä oikein. Kaltaisellesi ihmiselle onkin usein tärkeintä että kaikki säntäilevät paniikissa edestakaisin ja näyttävät kiireelliseltä..

 2. Elinkaaren kustannuslaskelmia voi manipuloida aivan, miten tahtoo. Niiden yhteys todellisuuteen kasvaa kolmannessa potenssissa tarjoajan omavaraisuuden kanssa.

 3. Kampaviineripojilla menny aamukahvit väärään kurkkuun. Kyllä se lama korjaa toimistoilt ensinmäisenä kaikko direktiivihessut ja ekotekoerkit. Älkää huoliko siis!

  1. Niin se vain on, että asunnottomat ja raksaranet potkasee ekana parakin lautaa näinä päivinä.

 4. Kieltämättä mielenkiintoisia aikoja eletään. Rakennustyömaita pidetään hengissä eikä tietoakaan mistään 10 hengen kokoontumiskielloista. Toimistoissa, henkilöstötiloissa ja alimakeissa ihmiset kokoontuu kuten ennenkin. Lähietäisyydellä tutkitaaan piirustuksia näytöiltä ja papereilta.
  On tämä erikoinen talouden pysähdys eli tämä koronashokki talouteen. Ennen rakennusala alkoi hiipua ja uudet työmaat jäi alkamatta. Rakennusala otti vastaan ensimmäiset signaalit. Nyt näyttää olevan päinvastoin ainakin pääkaupunkiseudulla. Uusia työntekijöitä marssii koko ajan jostain mistä lie miten lie toteutettuihin perehdytyksiin. Maan hallituskin suorastaan toivoi että ulkomaalaiset jäävät Suomeen töihin. Mitä sitten kun epidemia iskee Suomessa päälle kunnolla 4-6 viikon päästä. Pääkaupunkiseudulla on useita tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä ties missä asuinoloissa. Riittääkö ihan oikesti sairaalapaikat ja miten tehohoitopaikat jaetaan tänne Suomeen jääneiden keikkatyöläisten kanssa? Ehkä tätäkin joku ”valvoo” niin uin suojamaskikauppoja!

 5. Kauppa ei käy normaalisti ja se ei palvele kampawiineri miestä tai raksaranea. Kummankin työt kohta loppuvat jos maksavia asiakkaita ei ole. Uskoakseni kaikki ei vielä edes ymmärrä, mitä vaikutuksia tulee olemaan ja syynä tähän, ettei työt olemassa olevissa hankkeissa tietenkään ole vielä loppuneet kuin seinään. Jokainen voi uskoa mihin haluaa, mutta pieni pala realististista ajattelua palvelee tulevaa yhtälailla kuin yltiö positiivinen etätyöhypetys.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat