Vuokranantajilla ollut aiempaa enemmän vaikeuksia löytää vuokralaisia

Asuntosijoittajia edustavan Suomen Vuokranantajien huhtikuun alussa tekemässä kyselyssä 56 prosenttia yksityisistä vuokranantajista ennakoi asunnonvuokraamisen vaikeutuvan tulevina kuukausina koronaepidemian edetessä.

Vuokranantajat epäilevät, että asuntojen vuokraaminen vaikeutuu. Kuva Niiralan Kulma

Vuokranantajat ennakoivat asunnonvuokraamisen vaikeutuvan tulevina kuukausina koronaepidemian edetessä. Asunnonetsijät ovat kuitenkin vielä liikkeellä jopa ennätysvilkkaasti.

Asuntosijoittajia edustavan Suomen Vuokranantajien huhtikuun alussa tekemässä kyselyssä 56 prosenttia yksityisistä vuokranantajista ennakoi asunnonvuokraamisen vaikeutuvan tulevina kuukausina koronaepidemian edetessä.

Niistä vuokranantajista, jotka ovat vuokranneet asuntonsa viimeisen kuukauden aikana, 42 prosenttia kertoi vuokralaisen löytymisen olleen aiempaa vaikeampaa.

Vuokraussivusto Vuokraovi.comin datan perusteella näyttää siltä, että huolta vuokramarkkinoiden hidastumisesta koronaviruskriisin takia ei kannata kantaa kuitenkaan liikaa. Kevät näyttää jopa vilkkaammalta kuin yleensä.

Vuokraovi.comin käyttäjämäärä oli huhtikuun toiseksi viimeisellä viikolla kaikkien aikojen korkein. Etuovi.com ja Vuokraovi.com tavoittivat yhdessä huhtikuun vilkkaimmalla viikolla 1,45 miljoonaa käyttäjää. Yhteydenottoja vuokranantajille lähetettiin 11 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

”Asunnon vaihto käy edelleen vilkkaana ja asuntoja etsitään entiseen tapaan, jopa vilkkaammin. Näyttää siltä, että asunnonetsijät eivät laita suunnitelmiaan hyllylle poikkeustilanteessakaan”, kommentoi liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen Vuokraovi.comista.

Kriisin pitkittyminen voi asiantuntijoiden mukaan toki muuttaa tilannetta.

Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes sanoo, että tilanteen pitkittyminen voi hyydyttää myös vuokramarkkinoita.

”Kriisin kestolla on ratkaiseva vaikutus. Toisaalta tässä kriisissä kodin merkitys nimenomaan korostuu. Samoin tarpeet muuttaa esimerkiksi edullisempaan asuntoon voivat lisääntyä talousvaikeuksien myötä”, Hughes sanoo.

Suomen Vuokranantajat toteutti kyselytutkimuksen koronavirusepidemian vaikutuksista yksityisille vuokranantajille. Kyselyyn osallistui 2203 yksityistä vuokranantajaa. Kysely toteutettiin 6.4.-8.4.2020.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Vuokranantajilla ollut aiempaa enemmän vaikeuksia löytää vuokralaisia”

  1. Niin, tämä koskee vain asuntosijoittajia. Nythän on oiva hetki todistaa markkinatalouden toimivuutta, mihin asuntosijoittajatkin uskovat: kun laskee hintaa, niin kyllähän kysyntää rupeaa löytämään! ARA-vuokranantajilla tuskin on samaa ongelmaa sijoittajilla!

  2. Yksi indikaattori on myös hakuilmoituspalveluiden ”heti vapaa” -ilmoitusten kehitys. Se kuvaa asuntojen määrää, jotka ovat kulloinkin pääasiassa tyhjillään. Esimerkiksi tuossa vuokraovessa on nyt Helsingissä 1053 asuntoa tarjolla ”heti vapaa” -rastin kera. Suunnilleen saman verran on niitä ilmoituksia, joiden kohteet ovat vapautumassa olevina tarjolla, mutta eivät ole vielä nyt vapaana. Kulloinkin vapaana olevien asuntojen määrä vaikuttaa vuokratasoon. Jos vapaita kohteita on kovin vähän, hinnoilla on paineita nousta. Jos vapaita kohteita on paljon, vuokranantajat joutuvat tinkimään vuokratasoista saadakseen lyhyemmällä tyhjilläänoloajalla omia kohteitaan vuokralle. Asunnon irtisanomisaika on yleensä irtisanomista seuraavan kalenterikuukauden päättyessä. Maaliskuussa irtisanotut asunnot vapautuvat tänään, ja huhtikuussa irtisanotut asunnot asunnot vapautuvat toukokuun lopussa. Jos koronan myötä jotkut innostuvat tekemään asuntojen vaihtoja halvempiin tai isompiin tai eri paikkakunnalle tai eri osaan kaupunkia, mihin suuntaan kukakin haluaakin vaihtaa, muutot näkynevät vuokramarkkinoilla varmaan eniten touko-kesäkuun vaihteesta eteenpäin. Suositukset pysytellä kotona ja välttää ihmiskontakteja tosin varmaan voivat myös rajoittaa osalla muuttoajatuksia, kunnes näitä suosituksia puretaan.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat